Moj profil

Sok od aronije

27
Sok od aronije

Gusti sok od aronije radim svake godine po nekom drugom receptu. Ove godine je prema ovome receptu. Zabilježeno!

Gusti sok od aronije radim svake godine po nekom drugom receptu. Ove godine je prema ovome receptu. Zabilježeno!

Sastojci

3,5 kg Aronije
50 g Limunske kiseline
3 litre Vode

Priprema

1.

Aroniju očistiti od peteljki, oprati ju, izvagati, i staviti u posudu. Na to dodati 1 kg šećera, 50 g limunske kiseline i 3 litre vode.  Sve usitniti štapnim mikserom, koliko se da usitniti. Pokriti i ostaviti da odstoji do drugog dana.

2.

Drugi dan procjediti smjesu. Može se talog aronije ocjediti kroz gazu maksimalno ili procjediti kroz cjediljku koliko se da, samo sok.Ako se od ostatka radi đem bolje je da se cjedi samo na cjediljku.Svakako još jednom procjediti kroz sitno cjedilo da nema nikakvog taloga.

3.

Soku, koji se dobije, doda se ostatak od 3 kg šećera, a soka sam dobila  4 kg, Doda se 2 vanili šećera i stavi kuhati na plin. Kada zakipi kuha se 5 minuta. Obavezno ukloniti pjenu. Na kraju se doda sok od 1 limuna, procjeđen. Vrući sok se ulije u sterilizirane flaše i zatvori čepom koji je opran i stavljen u pećnicu da bude vruć. Zatvore se flaše i stave u kutiju i zamotaju u deku do drugog dana dok se ne ohlade. Ovako stoje par mjeseci u podrumu. Razređuje se sa vodom.

4.

Ostatak aronije se pomješa sa šljivama , bolje da je više šljiva a manje aronije.  Doda se na svaku kilu mase, pola kile šećera,  ruma koliko pobjegne, 1 dcl,  limunovog soka i  želin te  napravim đem.   Kratko se kuha. Znači 4 kg  mase šljiva i aronije i 2 kg šećera.

5.

Drugi način je da se ostatak aronije pomješa sa kuhanim i izmiksanim jabukama. Ovu masu bi trebalo protisnuti kroz cjedilo za paradajz . Dobije se fina marmelada predivne boje. Jabuka treba biti više nego aronije ili prema vasem ukusu. Opet na masu se doda polovica šećera, malo cimeta i ostalo po volji.Dobro je ovo koristiti kao namaz na kruhu i palačinkama,  za kolače ili u kašicama za doručak.

  • Aronija(2)
  • Sirup-od-aronije(2)
  • Cokic(1)
  • Sok(1)
  • Aronija-sirup(1)

1

U pravi momenat si objavila ovaj recept i hvala ti na njemu! Na mojih pet aronija je bilo možda malo manje od 2 kg ploda, ja sam smanjila sve u receptu prema količini koju sam odvojila za sok i mogu ti reći da je sok predivan! Što je najvažnije sviđa mi se i kćeri radi koje sam ga i radila! Hvala ti još jednom i lijep pozdrav👋

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

SOK OD BUNDEVE
vanesax

SOK OD BUNDEVE

sok od drenjka
hilary

sok od drenjka