Moj profil

Sok od šljiva

161
Sok od šljiva

Osim što je fin ima terapijska svojstva u prvoj pomoći kod zatvora..Ako ga spremate za zimu pastrizirajte ga..i držite na tamnom imjestu..Može stajati i do 7 mjeseci ako ga ne popijte jer brzo nestane..

Osim što je fin ima terapijska svojstva u prvoj pomoći kod zatvora..Ako ga spremate za zimu pastrizirajte ga..i držite na tamnom imjestu..Može stajati i do 7 mjeseci ako ga ne popijte jer brzo nestane..

Sastojci

1 kg šljiva
4 l vode
20 dag šećera
2 male žličice limunske kiseline
malo cimeta i kardamoma (po želji)nije uvjet

Priprema

1.

Šljive oprati, očistiti od koštica  prepoloviti ili na četvrtine,  Kuhajte  ih u 2 l vode dok ne omekšaju, nekih  cca 30 minuta  ovisi kuhate li na plinu ili struji.. nakon toga ih sameljite na stroju (u  blenderu ili multipraktiku). Nakon toga  procijediti kroz gazu ili cjediljku.  Dodati šečer ( dodala sam 20 dag a vi ako volite satki sok možet i do 1/2 kg ali meni je preslatki), limunsku kiselinu i procijeđeni sok u kojem su se kuhale šljive (na gazi ostanu komadići šljive), ostatak vode  od 2 litre I to je  ukupno je 4 l te  ponovno  zakuhajte 10-15 minuta. Ulijte   toplo još vruce u staklene zagrijane prethodno dobro oprane boce (u pećnici). Sok se nevjerojatno brzo potroši..Ali ako želite sačuvati za zimu pastrizirajte ga..

Dodala sam nehotice i cimeta i kardamoma..mojima se jako dopalo...No vi nemorate jedino ako volite ove divne  okuse..

2.

Pasterizacija je postupak u kojem se napunjene boce ili staklenke zagrijavaju u zatvorenoj posudi s vodom ili u pećnici štednjaka (što je meni u pećnici milije). Staklenke se napune, zatvore i slože u lonac . Pri tom se one ne smiju međusobno dodirivati. Kako bi se izbjeglo dodirivanje boce ili staklenke jednostavno omotamo kuhinjskom krpom. Zatim dolijemo vode koja dopire do 3/4 boce i poklopimo lonac. Ako je lonac prenizak, pomognemo si preokrenutom zdjelom. Lonac zagrijavamo dok ne zavrije. Kad zavrije, odmah maknemo boce tj.staklenke  i pokrijemo ih  dekom ili debelim ručnikom kako bi se  postepeno hladilo. Ovako se uništavaju  mikroorganizmi odgovorni za kvarenje hrane, a i staklenke se dobro  hermetički zatvore.. U deki držim skroz dok se ne ohladi (obićno dan i noć a nekad i do 48h)

  • Sokovi(4)
  • Zimnica(4)
  • Sok(4)
  • Sirupi-sokovi(1)
  • Sok-od-sljiva(1)
  • Jam-is(1)
  • Napici(1)
  • NAPITCI(1)
  • Sokovi-i-napitci(1)

35

Ne smatram nijedno pitanje glupo.. #34jelaizbg   eto stavila sam 20 dag šećera  (nije 2kg ni 20 kašika)  jer ne volimo slatko a vi možete više.. Šljive su bile zrele i slatke..no oko nisu zrele tj. slatke stavite više šećera  piše i u rcp točka 1.   Hvala na pitanju i javljanju!!! ♥☼♥   

mozda je glupo pitanje, ali koliko je 20 dag? Da li je to 2 kg ili 20 kasika..?

oska falaaaaaaaaaa!!

Ovako je ispalo drugima