Moj profil

Srdele kao bečki odrezak

30 minuta
29

oni koji vole ribu, a ne vole riblje kosti bit će zadovoljni .. . i ujedno jeftin i fin recept za sve.. nije skup a nevjerojatno koliko je srdela hranjiva, zdrava i ukusna, i sve više se vraća na naše stolove.

oni koji vole ribu, a ne vole riblje kosti bit će zadovoljni .. . i ujedno jeftin i fin recept za sve.. nije skup a nevjerojatno koliko je srdela hranjiva, zdrava i ukusna, i sve više se vraća na naše stolove.

Sastojci

za
1 kg srdela
2-3 jajeta
krušne mrvice po potrebi (može sezam i kukuruzno brašno za GF)
brašno po potrebi za bezglutence smjesa bez glutena

Priprema

1.

Srdele operite i očistite od malih ljuskica ako ih ima. ( U većim centrima ima već gotove isfiletirane srdelice, a i u ribarnici znaju čak i očistiti). Otkinite im glavu te utrobu izvadite… sunutarnje strane palcem odvojit riblje meso od kosti kralješka i s obje strane izvadi kost središnju i kod repa se prelomi. Dobije se mala šnicla.

Odreske od srdelica posuši posoli blago. odreske uvaljati u brašno jaja razmućena i na kraju u krušne mrvice. Pohati kao šnicle sa svake strane dok se dobije ljepa svjetlosmeđa boja kaona slici.

2.

Uz odreske od srdelica poslužit se može krumpir salata, grah salata krupir i blitva lešano po dalmatinski. Ovo je zdravi lagani i jeftini recept…

3.

Ovo sam naknadno dodala zbog svojih omladinaca  slike kolaž i video  kako očistit i isfelitirati srdelice  i opisno više 

Kod nas na tržnici znaju očistiti srdele a kako dođu  friške (svježe  nočašnji ulov  često se počastim srdelicam jer ostala  riba je mnogo skupa a srdelice već godinama imaju cijenu  20 kn .. Zato što je jeftina ne umanjuje njen značaj  jer srdelica je itekako  na cijeni kod nutricionista.   Dobnesla sam srdelice sebi I omladincima I   očistila im I isfeletirala  pa evo za njih postupak kako to napraviti a možda nekom dobro dođe pa dobije volju  isfiletirati srdelice..

kako najlakše očistiti kraljicu ribe - srdelu.

Srdelu mnogi ni ne čiste, možda lagano pređu preko kože kako bi uklonili ljuske,  no ovo je jednostavna metoda, za koju je potrebno samo malo prakse, I moći ćete isprobate  srdele kao bečki  odrezak   gdje itekako potrebno temeljito očistiti.

Ako ste do sada zanemarivali ovu zdravu i jako ukusnu ribu, upravo zbog toga što nemate  strpljenja oko čišćenja, I  vidimo u  riječima I kolažu kako u samo nekoliko sekundi dobiti  krasne  snicleke- filete od jedinstvene srdele.

1. Kao i kod gotovo svake ribe prvi korak je čišćenje ljuski. vidi sliku1 Odaberite nožić bez zubaca i lagano, od repa prema glavi, pređite nježno nekoliko puta preko kože srdele dok se ne riješite svih ljuski.

2. Nakon što ste očistili kožu srdele treba se pozabaviti iznutricama.  Ne treba koristiti nož i precizno rezati utrobu kako bi temeljito očistili ribu. Dostatno je samo kažiprstom krenuti od glave, odnosno škrga, i jednim potezom prsta izvaditi sve iznutrice. Vidi sliku 2.   Kada pređemo s uspjehom prva dva koraka, srdele još samo malo isprati lagano pod vodom

3. Postoji još jedna  važćna prepreka do savršeno isfiletirane srdele, a to je središnja kost koja je povezana s glavom. Ovaj postupak je  vrlo jednostavan i uz malo prakse bez problema ćete iza sebe ostavljati jednu čistu srdelu za drugom. Krenemo  palcem od glave i pratitimo središnju kost te lagano odvajamo meso od nje. Vidi sliku 3. Kada dođemo i do kraja  repa I taj korak je gotov. Važno je napomenuti da ne trebate isti postupak ponoviti s druge strane jer krećete na idući, završni korak koji se odnosi vađenje glavne kosti.

4. Nježno lagano primimi  kost kod glave i lagano je otrgnemo  od mesa. Povucimo  kost sve do repa i tu je otkinimo. Vidi sliku 4 Kad to napravimo fileti od srdela su čisti i spremni za raznekombinacije . Još jedno jelo, koje je zanemareno, kao i srdele, su one marinirane,  pa bečki odresci od srdela Savršene morske ljetne zalogaje koje nije potrebno kuhati pripremit ćete u tren oka nakon što se savlada ovaj jednostavan način čišćenja srdela.

4.

Da bi bile srdele   GLUTEN FREE može  se uvaljati u sezam s mesnate strane a i u kukuruznom grizu/brašnu bez glutena  su isto fine...  Napravim smjesu od Shar brašna Mix B  i samljevenog corn fleksa. i samljevenog sezama u električnom mlinčiću za kavu. Dio sezama ostavimo cijelog..  Mopže,mo u smijesu dodati i malo parmezana.

Ovo u koraku 4 sam naknadno dodala  (10.10.2018) da recept bude Gluten Free 

Posluživanje

Srdela je plava riba bogata nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6 kiselinama ima i ovdje na coolinarici o srdelama više

  • Srdele(2)
  • Riba(2)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)
  • Ribaaa(1)
  • Fish(1)
  • Riba morska(1)

13

hare♥.

divno pripremljeno Anci..

Hvala Lottey na povjerenju.., pa nisam ja urolala ne kužim aha u brašnoo... eh  da  brže je u horizintali...🙂

Ovako je ispalo drugima