Moj profil

Štanglice od oraha

42
Štanglice od oraha

Jako stari recept, neke mjere su "odokativne". Ovako ih je pravila moja baka koja je živjela od 1900 do 1975g.

Jako stari recept, neke mjere su "odokativne". Ovako ih je pravila moja baka koja je živjela od 1900 do 1975g.

Sastojci

3 šalice (2.5 dcl) mljevnih oraha
1 kom. jaje (cijelo)
Glazura:
1-2 kom. bjelanjaka
po potrebi šećera u prahu

Priprema

1.

Izmiješati orahe i kristal šećer, dodati cijelo jaje i rukama zamijesiti tijesto, razvaljati tijesto na debljinu 0,5 cm ili malo deblje i izrezati jednake štanglice (obično budu 1*4 -5 cm). Ostatke opet razvaljati i izrezati štanglice dok se sve ne poroši.

2.

Štanglice poredati na papir za pečenje u velikoj tepsiji. Ostaviti da se osuše preko noći, negdje gdje je toplo, kod peći, radijatora i sl. Sutradan, ako su još mekane na dodir, pokriti ih krpom i držati na toplom do navečer da se još osuše . Ili ih osušiti u pećnici na 50 C. Ili u otvorenoj , ugašenoj pećnici. Mi ih obično sušimo samo na toplom zraku.

3.

Za glazuru izmiksati bjelanjke u vrlo čvrsti snijeg i postupno dodavati šećer u prahu da se dobije vrlo gusta smjesa. I ovdje koristim kristal šećer samljeven u mlinčiću za kavu jer kupovni šećer u prahu sadrži škrob koji nikad neće dati isti okus ovim štanglicama. Masa mora čvrsta, kad podignete metlicu miksera mora ostavljati trag, ne smije se odvajati ni curiti.

4.

Svaki štapić se glazira zaobljenim nožem (mama i ja koristimo one starinske tupe noževe iz kompleta, bešteka ili escajga, znate one što ne mogu rezati ni najmekše meso :) . Služe nam samo za mazanje :) ). Nanosi se deblji sloj i lijepo, uredno se zagladi da ne curi sa strane. Priznajem, za ovo treba vježbe, iskustva, živaca i preciznosti.

5.

U nekim receptima za ove štanglice stoji da se bjelanjak namaže preko razvaljane mase pa se zajedno suši. OK, poštujem ali mi takve štanglice izgledaju neuredno.

6.

Štanglice se opet poredaju na papir za pečenje i suše na toplom, obično ih radim u vrijeme pečenja božićnih kolača, pećnica uvijek radi, kuhinja je zagrijana i osuše se preko noći. Poslije se mogu složiti u kutiju ili sl. jer se ne lijepe.

  • Božić(2)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Orah-stanglice(1)

11

Ja se sjećam da je baka odmah mazala i odmah rezala i bile sujoj kao po špagi. Probala sam i nisam uspjela, pa radim sa špricom i sušim zajedno, i te imaju fini okus, ali ipak je ovo starinski i sigurno naj... naj... 

Sad si me vratila u djetinjstvo.... dobro ih se sjećam, iako ih nisam davno jela, pripremela su se za blagdane, svatove, kirbaj.....👋

Hvala biljanas. 👋

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)