Moj profil

ŠTROKLJI iz GACKE

26
ŠTROKLJI  iz  GACKE

ovo je 100-ti recept i danas je 4 mjeseca kako sam s vama, mislim da ga nema na ovim stranicama, kao što Zagorje ima štrukle tako su se i u Lici u GACKOJ dolini radili ŠTROKLJI i to od grušeline do grušeline.Recept je i na gackom čakavskom dijalektu i na standardnome hrvatskome. Nazivi su izvorni jer drugačiji ni ne mogu biti.

*Štroklji su štimano ilo, a kako je š njim dosta posla, nisu se često kuvale – od grušeline do grušeline*

ovo je 100-ti recept i danas je 4 mjeseca kako sam s vama, mislim da ga nema na ovim stranicama, kao što Zagorje ima štrukle tako su se i u Lici u GACKOJ dolini radili ŠTROKLJI i to od grušeline do grušeline.Recept je i na gackom čakavskom dijalektu i na standardnome hrvatskome. Nazivi su izvorni jer drugačiji ni ne mogu biti.

*Štroklji su štimano ilo, a kako je š njim dosta posla, nisu se često kuvale – od grušeline do grušeline*

Sastojci

Tijesto
malo domaće masti ili ulja
Nadjev
2 kapule (crveni luk)
50-70 dag sira (grušelina – samokis)
škorup ako se ima može i čvrsta basa
Začin

Priprema

1.

Na standardnom hrvatskom jeziku:TIJESTO: Zamjesiti tvrđe tijesto i podijeliti ga u dvije loptice.Pogledaj u receptu lička masnica postupak pa može se i tako slićno tjesto je malo tvrđe ali idu jaja

2.

Tijesto razvaljati, malo pouljiti, namazati nadjevom samo jednu polovicu i saviti. Rezati debljim tanjurićem na komadiće oko 5cm i stavljati peći u namazanu i pobrašnjenu tepsiju te peći cca 30 min. Pogledaj u receptu slično je kao u postupku za zagorske štrukle opširno je i za kore u receptu i tjesto za štrudlu i savijaču samo tjesto je malo tvrđe i deblje. Ali se tu u kolažu slika vidi postupak..

3.

Može se i razvaljati kora (tako sam ja napravila jer tako je i moja baka radila) i preklopiti kao ovdje u kolažu i stavi kao pravokutnik ili kocku i nasredinu szavi nadjev preklope stranice i stavi peći na laganoj vatri 180°C. # Vidi u kolažu slika štroklji iz Gacke

4.

Kad je pečeno – ohladi se nareže na kocke ili rombove i dalje se stavi kuhati pečene komade štrukalja u blago posoljenu vodu.

5.

Kuhati 20 minuta procjediti i staviti u drugu posudu te začiniti.

6.

ZAČIN: Mast rastopi u tavi kada zamiriši dodati malo krušnih mrvica i crvene paprike, preliti po štruklama i poslužiti.

7.

Na gackom čakavskom dijalektu: Sastojci za TESTO: (1 kila brašna, 2 jaja malo masti ili ulja, sol.) Testo se zamisi tako tvrdo da se može rastakat takačicom na daski. Podili ga na 2 loptice. Svaka loptica se rastače učetvrt, tako da bude malo duglje nego je široko, na pol prsta debelo. Po testu se razmaže fila i pri ednome kraju metne kapula. Svaki komad nafilanoga testa se po dugljini preklopi prema unutra. A unda jopet ozgor i zdol po širini pa izgljeda kaj kakov paketić. Napravne štroklje se mećedu peć u namršen bratvan do pol ure, ne na prejakoj vatri da ne uvatidu. Kad su pečeni – prohlađene štroklje se mećedu kuvat u zakuvanu posoljenu vodu. Kuvadu se nešto više od frtalj ure, izvadidu iz vode i izrežedu svaki na četiri manja komada.

8.

FILA: (2, kapule, 5 jaj, malo više od ½ kile grušeline ili samokisa, škorup sol, papar) Kapula se izriže nako na tanke šnjitice. Jaja škorup sol, papar i grušelina ili samokis se dobro izmišadu.

9.

ZAČIN: Nekoliko se žlic masti stopi u lončiću, kad zamiriši more se vrć malo prezla i mrvinju crljene paprike i sve se začvrka po štrokljama.

10.

“GRUŠELINA”: se pravi od žutoga mlika kad je krava mladovna, a tele ne more sve pocicat. Ako je nakrvavo, ne valja mora biti čisto. Takovo mliko se metne u padelu i prokuva, kako kuva tako se man i gruša i eto ti grušeline. Ki ne voli taj jaki miris grušeline more napravit i štroklje od samokisa.Štroklji su štimano ilo, a kako je š njim dost posla, nisu se često kuvale -od grušeline do grušeline.
Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica.

Posluživanje

Radila sam ih u prošlu nedjelju, sve kako je u ovoj bakinoj bilježnici , ali nije autentično jer bi trebao biti sir od prvog mljeka od krave kad se oteli tj prvo mljeko kad tele krene cicat prvo mliko. To se mljeko prukuha i kako se kuhalo tako se je grušalo i od toga se je pripremio sir grušani. Mi smo to zadnji put jeli mislim na supruga i sebe kad smo bili djeca negdje 1960-1970 g. znaći preko 40 godina kaže suprug i tako smo se vratili u dane djetinjstva.. Recept za samokis ću isto objaviti.

Sljedi recept *štroklje s koščicami od tikve* no to je zaboravljeni lički recept ali ga imam opet u bakinoj bilježnici..

  • Pies-str(1)
  • Lička kuhinja(1)
  • Štrukli(1)
  • Gacka(1)

26

Hvala vam drage moje!! 😉😛

Draga cestitke na 1oo.receptu, stvarno je orginalan, i da nam ispises jos puno ovakvih #zaboravljenih# receptica.

Čestitke na prekrasnom 100. receptu…Ovi stari recepti su najbolji… :)) Hvala ti što ih djeliš sa nama…

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Kokosov orah
Buba86

Kokosov orah

Recepti koji koriste slične sastojke

Pileći paprikaš
kimirtaki

Pileći paprikaš