Moj profil

Stroopwafel

123

Evo prođe skoro godinu dana od kada sam počela pisanje ovog recepta. Od tada stoji kao radna verzija u nedostatku "adekvatnih" fotografija. Kako ga ne bih morala pisati rukom kada neko zatraži isti, konačno je završen ovde. 

Evo prođe skoro godinu dana od kada sam počela pisanje ovog recepta. Od tada stoji kao radna verzija u nedostatku "adekvatnih" fotografija. Kako ga ne bih morala pisati rukom kada neko zatraži isti, konačno je završen ovde. 

Sastojci

Testo
2 velika jaja
170gr šećera
114gr putera
2 kašike suvog kvasca
pola čaše tople vode
430gr brašna
1 kašikica cimeta
Karamel
150 gr braon šećera
85 gr putera
1 kašikica cimeta
Karamel II
1 šolja braon šećera
1/2 šolje vode
3 kašike meda
2 kašike putera
1 kašikica cimeta

Priprema

Karamel
1.

Karamel je obogaćen cimetom, a ja sam ga do sada pravila na dva načina. Prva je varijanta da se karamelizuje šećer pa u to doda puter i slatka pavlaka, pri čemu se šećer skarameli i ponovo otopi tek dodatkom slatke pavlake i mešanjem. Druga varijanta je puno jednostavnija. Sve se stavi u posudu i zagreva do ključanja, potom se smanji i ostavi da još neko vreme krčka. Kada se ohladi dobije se karamelni sirup ređeg meda. Za filovanje treba da je ohlađen na sobnu temperaturu, pa ga treba pripremiti prvog.

Testo
1.

Više puta sam radila ovaj recept i na različite načine mešala sastojke za testo. Mogu se prvo umutiti jaja sa šećerom u omekšalim puterom, pa u to dodati brašno pomešano sa cimetom i kvascom, izmešati pa dodati vodu po potrebi. Ovaj put sam uradila drugačije. U posudu dodala brašno, jaja, puter, šećer, cimet, so i kvasac omekšao u malo vode. Sve sam zamesila rukom u glatko testo. Nisam primetila razliku u kvalitetu istog.

2.

Zamešeno testo umotati u foliju i ostaviti u frižideru pola sata do sat. Ovaj put sam polovinu testa ostavila čak 24h u frižideru. Nije bilo nikakve razlike u daljoj pripremi.

3.

Od ohlađenog testa praviti kuglice veličine 30ak grama i peći ih u pekaču za vafle, minut-dva, dok ne dobiju finu boju.

4.

Tek što se izvade, tako vruće, brzo dok se ne stvrdnu prerezati ih po dužini nožem, najbolje malim sa zubićima.

5.

Na polovinu staviti kašikicu karamela pa preklopiti drugom polovinom. Tako sastavljeni mogu se pravilno oblikovati modlicom odgovarajuće veličine, ali vam onda ostane višak koji ćete baciti ili upotrebiti u nečem drugom. Nama nisu smetali ovako "rustični"

6.

Vrlo brzo vafli će očvrsnuti i postati tvrdi i hrskavi.

Posluživanje

Stroopwafel je holandski tradicionalni slatkiš, ali ga izgleda prisvajaju i Belgijanci. Oni koji su tamo bili kažu da ulice mirišu na cimet od ove poslastice. Ja sam prvi put probala neke industrijske, onda kada je belgijski trgovinski lanac doneo ovaj proizvod na naše rafove. Malo je reći da sam bila oduševljena. Krenula sam u potragu za receptom kojih je prepun internet (isprobala sam nekoliko, ovaj mi je bio najbolji). Najveći problem bio je u čemu ispeći ovako tanak vafl.Originalan pekač je impresivan. Moja sugrađanka SnežanaBG, na svom receptu za PICELE objavila je sliku sa aparatom u kom sam videla rešenje. Vidim sad da sam je u oktobru prošle godine pitala za izvor :-). Sećam se da sam aparat našla na jednom mestu u gradu i da je bila subota kada sam išla po njega, sad il nikad...

Postoji mnogo drugih varijanti ovog aparata, koji su verujem mnogo bolje rešenje, ali ih kod nas nema za kupiti.

Tradicionalno se kolačić poslužuje kao poklopac na šoljici vrućeg čaja ili kafe, jer toplota napitka omekša karamel punjenje.

Na beogradskim ulicama može se naći ovaj vafl, ali ja se nisam upuštala u to da isti probam..

Mojoj ćerici posebna zahvalnost na pomoći i fotografisanju :-*

  • Vafli(3)
  • Stroopwafel(3)
  • Vafli-slatki(2)
  • Waf(1)
  • Karamel(1)
  • Isprobati(1)
  • Always-is(1)
  • Tostetki(1)

24

Pominjete vanila ekstrat,ali ne i gde ste ga stavili i koliko.Hvala.

E pa Dajana baš si me obradovala da si ih pravila. Dugo ne dolazim ovde jer ne stižem i jutros tvoje sličice i komentar. Kako god da si ih modifikovala nadam se da su vam se svideli..mi smo malo je reći "navučeni" na njih i nikako ih nije dovoljno kada ih pečem. Znala sam da će tvoja modla biti savršena za njih. Hvala ti puno

Napokon su došle na red 😉

Napravila sam ih s kvasom umjesto suhog kvasca, pa sam morala i ostale sastojke (tj. brašno) modificirati, jer sam išla po osjećaju, dok nisam dobila čvrstoću koju mislim da treba imati tijesto. Tijesto sam zamijesila sinoć i jutros ispekla. Prekrasne su mi. 

Ovako je ispalo drugima