Moj profil

Štrukli

60 minuta
56

Moja baka peće najbolje štrukle! :) I ne štruklu, štrudlu ili takvo nešto. Slano, muški rod, uvijek množina. Štrukli ili štruklji. Ako su s bučom onda je to bučnica. Ostalo su štrudle.

Moja baka peće najbolje štrukle! :) I ne štruklu, štrudlu ili takvo nešto. Slano, muški rod, uvijek množina. Štrukli ili štruklji. Ako su s bučom onda je to bučnica. Ostalo su štrudle.

Sastojci

Tijesto
Fila
prstohvat šećera

Priprema

1.

Tijesto
Umijesiti tijesto s toplom vodom taman tvrdo/suho da se odvaja od posude. Premazati ga sa malo ulja i pustiti da odstoji pola sata. Zatim ga razvuči.

2.

Fila
Sve satojke dobro izmješati. Najbolje bi bilo koristiti domaći, dobro ocijeđen sir. Količina vrhnja u fili ovisi o tome koliko je sir ocijeđen, a na pola kile ide otprilike pola ili jedno kiselo vrhnje.

3.

Postupak: uzeti stari stoljnjak ili platno za valjanje. Dobro ga pobrašniti glatkim brašnom. Kuglu tijesta staviti na sredinu stola i početi ga valjati u oblik pravokutnika. Kad se razvalja na polovinu površine stola počet ga razvlačiti prstima. Paziti da se ne probuši. Razvučeno tijesto poprskati uljem i na rubove nanjeti filu te razmazati na širinu od 20ak cm od ruba stola prema sredini. Zatim primiti kutove stoljnjaka te ga dižući zarolati jednu polovicu, a isto ponoviti i s drugom polovicom. Nauljiti protvan i slagati štrukle koje ste tanjurićem izrezali na male jastučiće. Koristiti tanjurić umjesto noža da bi se rubovi jastučića bolje stisnuli kako sir ne bi curio van. Štrukle obilno premazati vrhnjem, a mogu se još malo posoliti. Peći dok ne pozlate, oko pola sata, na 200 C.

4.

Ja štrukle režem na jastučiće jer onda ima puno hrskavih rubova.

  • Štrukli(3)
  • Prilozi(2)
  • Štruklji(1)
  • Burek-pite(1)
  • Volimo(1)

10

volim štrukle, a bakine su najbolje!

Ha ha znala sam da ću izazvati ovakvu reakciju : )

E, pa sad… MOJE sestricne iz Lepoglave i teta iz Kanize rade APSOLUTNO najbolje strukle!. Drage i dragi moji sukulinaricari, koliko je sukacica i sukaca, toliko je najboljih strukli! Sretan Bozic svima

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)