Moj profil

Summer breeze

45 minuta
118

Višnje i ribizl zaleđeni u finoj osvježavajućoj kremici…Već prvim zalogajem garantirano ćete zaboraviti na ove paklene vrućine ;)

Višnje i ribizl zaleđeni u finoj osvježavajućoj kremici…Već prvim zalogajem garantirano ćete zaboraviti na ove paklene vrućine ;)

Sastojci

Ledena krema
250 g očišćenih svježih višanja
150 g svježeg ribizla
120 g šećera
2 žlice višnjevače
2 rebra bijele čokolade s jagodama (npr. Milka)
Preljev
300 ml soka dobivenog kuhanjem voća
1 poravnata žlica škrobnog brašna

Priprema

LEDENA KREMA
1.

Manji pravokutni kalup (za kruh) ili kalup za srneći hrbat namastite i obložite prozirnom folijom pa ga stavite na hladno.

2.

Višnje operite, odstranite im koštice, prepolovite, ocijedite i onda izvagajte. Ribizle operite i ocijedite pa ih zajedno sa višnjama stavite u lonac.

3.

Voću dodajte šećer te sok i koricu naranče. Mahunu vanilije prepolovite, nožem odstranite sjemenke i dodajte ih voću. Promiješajte i stavite na laganu vatru.

4.

Kuhajte dok ne proključa, a zatim nastavite kuhati još 2-3 min pa maknite s vatre. Sada umiješajte višnjevaču i ostavite da se ohladi. Potom voće ocijedite, a sok sačuvajte.

5.

Svježi sir ocijedite i propasirajte. Dodajte mu vanilin šećer i limunov sok i promiješajte.

6.

Slatko vrhnje istucite u šlag (ne prečvrsto), pa ga dodajte siru i promiješajte da dobijete homogenu masu.

7.

Čokoladu sitno nasjeckajte i dodajte ju kremi pa lagano promiješajte. Na kraju dodajte procijeđeno voće i promiješajte da se voće fino rasporedi po kremi.

8.

Kremu stavite u pripremljeni kalup i ravnomjerno ju rasporedite i zagladite. Kalup prekrijte prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na najmanje 5-6 sati.

9.

Prije posluživanja kalup kratko uronite u vruću vodu pa kremu izvrnite na pladanj. Režite ju oštrim nožem kojeg ste prethodno uronili u vruću vodu i obrisali krpom.

PRELJEV
1.

Od 300 ml soka odvojite 3 žlice i stavite sa strane.

2.

Ostatak soka stavite na vatru pa kad proključa kuhajte još 5-10 min na laganoj vatrici da malo reducira.

3.

Škrobno brašno pomiješajte sa sokom koji ste odvojili od ukupne količine, pa ga uz stalno miješanje dodajte ključalom soku. Kuhajte još nekoliko minuta dok se lagano ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim ga stavite u hladnjak do posluživanja.

Posluživanje

Ova ledena kremica je dosta kiselkasta, pa ako volite slađe, slobodno dodajte još šećera.
Inspiracija jednim dijelom potječe iz časopisa “Dobar tek”, ali uglavnom se oslanja na sadržaj mog hladnjaka i moju bujnu maštu :)
Ako kremicu ne uspijete pojesti svu odjednom, u što sumnjam, vratite ju nazad u zamrzivač jer će se u hladnjaku polako ali sigurno otapati.

Dođite malo bliže… :)

  • Višnje(5)
  • Desert(3)
  • Deserti(3)
  • Sladoled(3)
  • Kreme(2)
  • Kolači(2)
  • Sir(2)
  • Kremasti kolaci(1)
  • Dezerti(1)

36

😋...hvala na receptiću

Mljac!

:)))