Moj profil

Sušene rajčice u maslinovom ulju

83

Najbolje za sušenje su male, mesnate rajčice. Trebaju biti u zrelom stadiju, crvene, ali još uvijek čvrste i bez mrlja. Ja koristim šljivarice koje su upravo to: duguljaste, mesnate i čvrste, a mogu se sušiti i cherry rajčice.

Najbolje za sušenje su male, mesnate rajčice. Trebaju biti u zrelom stadiju, crvene, ali još uvijek čvrste i bez mrlja. Ja koristim šljivarice koje su upravo to: duguljaste, mesnate i čvrste, a mogu se sušiti i cherry rajčice.

Sastojci

1 kg rajčica šljivarica
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 režanj češnjaka sitno rezanog
1 puna žlica timijana/majčina dušica
1 puna žlica origana ili ružmarina
6 cijelih režnjeva češnjaka
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema

1.

Mjere su proizvoljne, uzmete začine među prste, posipate i vizualno procijenite koliko je čega dovoljno. I začinite obilato.

Ako nemate svježe, koristite sušeno začinsko bilje.

2.

Rajčice operite, posušite i prerežite popola.

Koliko uspijete, očistite od sjemenki.

Posolite prerezani dio i složite na metalnu rešetku tako da je prerezani dio okrenut dolje. Ostavite bar pola sata da se cijede od tekućine. Što se više ocijede, to će sušenje trajati kraće. Još jedan savjet je da se kožica nabocka na par mjesta kako bi pri sušenju vodica brže izlazila.

3.

Lim za pečenje obložite pek papirom.

Poslažite rajčice tako da je prerezani dio okrenut gore. Pazite da se ne dodiruju, ostavite dovoljno prostora za slobodno kruženje zraka.

Pospite sa malo papra i vrlo malo šećera (soli ne treba jer su soljene ranije), zatim nasjeckanim češnjakom i začinskim biljem i na kraju polijte maslinovim uljem.

4.

Sušite u pećnici zagrijanoj na 120°C (ventilator 90-100°C) dok se rubovi ne uviju i rajčice smanje za trećinu, što je 2-3 sata, po potrebi i više ovisno koliko su rajčice bile sočne. Povremeno otvorite vrata kako bi vlaga izašla vani i lim okrenite za 90°.

Provjerite jesu li rajčice suhe: Osušene rajčice će "plesati" po limu kad ga protresete. Dalje, sušenjem su se rajčice uvrnule prema unutra, jednu izvrnite prema vani i ako je meso suho, nije mokro, poput suhih grožđica, mogu ići na sljedeći korak...stavljanje u maslinovo ulje.

5.

U sterilizirane staklenke stavite cijele režnjeve češnjaka (na malu staklenku 3 režnja češnjaka), po grančicu timijana i ružmarina ili origana i napunite netom sušenim rajčicama. Ulijte ekstra djevičansko maslinovo ulje da prekrije rajčice i dobro zatvorite.

Nedovoljno osušene rajčice koje stoje van hladnjaka mogu u maslinovom ulju uhvatiti plijesan, što se neće desiti ako ih se drži u hladnjaku jer se ulje stegne i izgleda kao maslo, što štiti rajčicu od kvarenja.

Za duže stajanje izvan hladnjaka, napunjene i zatvorene staklenke staviti u pećnicu zagrijanu na 100°C i grijati 30 minuta. Potom pećnicu isključiti i ostaviti ih da se u njoj ohlade.

6.

Tradicionalno na Mediteranu, području niske vlage i vrućih dana sa intenzivnom sunčevom svjetlosti, rajčice se suše na suncu na drvenim daskama, može u gajbama, bitno je samo da je podloga nemetalna. Podlogu prekrijte čistom plastičnom presvlakom ili pek papirom. Stavite gajbe sa rajčicama (prerezane popola i posoljene, bez drugih začina) rano ujutro na jako sunce pokrivene šupljikavom, prozračnom krpom/gazom, kako bi rajčice zaštitili od insekata. Unesite gajbe unutra u večernjim satima kako bi ih zaštitili od kondenzacije i vratite ih van opet ujutro nakon što se rosa osuši. Vrijeme sušenja će varirati od nekoliko dana do tjedan dana, ovisno o vlažnosti i toplini/jačini sunca. Pazite da ih ne presušite. Rajčice su gotove kad više nisu ljepljive, nisu pretvrde, već su još uvijek mekane. Ja tu razliku pravim kao kad kupite suhe marelice, pa između finih mekanih naiđete na onu tvrdu, ukočenu,  koju je teško zagristi. Eto, takva je razlika između suhe i presušene rajčice.

Za sušenje na suncu morate pratiti vremensku prognozu. Ako vam se usred sušenja vrijeme pokvari, rajčice dosušite u pećnici.

  • Susene-rajcice(2)
  • Zimnica(2)
  • Zimnica slana(1)
  • Tomatoes-is(1)
  • R-rajcica-susena-u-pecnici(1)
  • Sun-dried-tomato(1)
  • Suhe-rajcice(1)
  • Susena-rajcica(1)

15

Hvala ti od srca na isprobavanju i lijepim slikama 🤗

Jos kad sam proljetos posadila šljivarice imala sam plan susiti ih. E pa evo ih samo 5 komada samo za probu. I slikice su prilozene

Super je ovo!!