Moj profil

Sušeni vrganji

12
Sušeni vrganji

Recept, antirecept, savetnik i iznad svega jedno veliko upozorenje koje treba pročitati!

Recept, antirecept, savetnik i iznad svega jedno veliko upozorenje koje treba pročitati!

Image
Nagradni natječaj
Otkrij nam svoj blagdanski recept. Prijavi se na CoolFood izazov i osvoji super nagradu!
Sudjeluj

Sastojci

sveži vrganji / vrgnjevi
rerna ako imate sa ventilatorom još bolje
Image
Nagradni natječaj
Otkrij nam svoj blagdanski recept. Prijavi se na CoolFood izazov i osvoji super nagradu!

Priprema

1.

Ovako sušeni vrganji nisu za dugo stajanje jer nisu u potpunosti suvi, sem ako ne radite sa ventilatorom i osušite ih do kraja, ali su dobri kad vam kao meni trebaju odmah ili kad započeti proces sušenja na suncu prekida kiša, tek da vam se ne bi pokvarili.
Vrganj obrišite, nikako ne perite, i nasecite na tanke režnjece. Rasporediti ih u pleh na pek papiru i na 3-4 sušiti neko vreme dok ne postanu po malo krckavi. Meni su na slici šeširići od 1/2 kila, jer je najbolje kad se ovako suše da se odvojeno suše šeširi i drške.
Oveko osušeni vrganj se može upotrebiti za 2-3 dana, a za to vreme ga držati u papirnoj kesici, ili zamrznuti u količinama koje su pogodne za dalje korišćenje.

2.

Dođoh do dela o upozorenju

3.

Vrganj- tako pitomo i lepo izgleda, makar meni, ali isti taj pitomi lep izgled poseduje i više drugih gljiva koje su veoma otrovne.

4.

Ne nije mi namera nikoga da zaplašim ili odvratim od korišćenja ove izuzetne pečurke.

5.

Moj ujak ima vikendicu u Tularu u Jablaničkom okrugu, pošto znam više Tulara po Srbiju. E u šumama na našem imanju raste 5 vrsta pečuraka koje su gotovo identične po svom izgledu, a samo je jedna od njih vrganj.
Za tri znama da su otrovne, a jedna je bezopasna, samo nema aromu u ukus vrgnja.
Jedna je crvenija, druga po malo ljigava, a ta treća koja izgleda kao uglancani vrganj je tako otrovna da sam na njoj nalazila i mrtve rovce, koje je zaveo njen miris.
Nisam iskusna u branju pečuraka, a na žalost i na imanje retko idem, i ako sam volela da idem u pečurke, ali me je ovome podučila komšinica još kad sam bila mala i prvi put je pitala da me povede sa sobom, ali to dobro pamtim.

6.

I mada za vrganj važi da je otrovan ako prilikom lomljenja ili sečenja poplavi , na to se nemožetet osloniti i za ostale pečurke.

7.

Proletos se u Beogradu otrovala žena koja je isšla sama da bere sremuš, a nabrala je mrazovca koja mu veoma liči.
Dakle poenta svega je u tome ne kupujte na pijacama, a naročito od nepoznatih osoba, ako neznate sa sigurnošću šta kupujete, a još manje idite u berbu sami ako niste pre toga dobro upoznali pečurke koje rastu na tom terenu.

Posluživanje

Na pijacama u Nišu se iznose razne pečurke koje berači donose bez ikakve kontrole, a danas sam u korpi jedne žene videla sve i svašta i ako se ne razumem u pečurke oko Niša, za neke sam bila više nego sigurna da nemaju ni V od vrganja u sebi.
Možda neke malo davim ovim, ali smatrala sam da neće škoditi da ovo pročitaju.

  • Sve-5(1)
  • Vrganji(1)
  • Savjeti(1)
  • Savjeti-o-gljivama(1)

9

Vrganjice su mi bile bolje od vrganja! Moj otac ih je prije upotrebe prokuhao da makne sluz. Izvrsne su.

evo samo da se nadovežem…i ja stalo idem u berbu gljiva(obožavam ih) sušim i nekoliko vrsta gljiva (viline gljive ili martimnčice, pečurke)...pogodovo su ukusne u juhicama ili dodatak raznim umacima. uvijek ih sušim vani… ja ih kada se osuše izmrvim u stroju da su u prahu… pa tako uvjek imam tajni sastojak zašto je moj umak ili krem juha bolja od mamainog… :) a samo bi nadodala da vrganji koji poplave nisu otrovni i to nisu vrganji već vrganice…one ju jako zdravije i kvalitetnije od samih vrganja i vani su jako tražene a i imaju cijenu ko i tartufi..naravno slažem se da ima i otrovnih i da treba znati koje brati a koje ne…

Bilo mi je zadovoljstvo…. Pitija nađi nekoga ko se razume i područije na kome bi brala, pa savladaj vrste pečuraka na tom prostoru, čisto za tvoje zadovoljstvo :)))

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

“Kraljičin” gulaš od gljiva
el-Brujo

“Kraljičin” gulaš od gljiva

Gusta juha od gljiva u kruhu
sbeluzic

Gusta juha od gljiva u kruhu