Moj profil

Tajna maslinovog uja u Dalmaciji

5 minuta
9

Ovu tajnu su mi nakon ‘dugog istraživanja’ otkrile dvije dalmatinke, izvrsne kuharice – Željka iz Milne na Braču i Mare iz Makarske.

Ovu tajnu su mi nakon ‘dugog istraživanja’ otkrile dvije dalmatinke, izvrsne kuharice – Željka iz Milne na Braču i Mare iz Makarske.

Sastojci

za
1 dl domaćeg, jakog maslinova uja
1 kg bilo koje lešane, gradelane, pržene hrane

Priprema

1.

Maslinovo uje. Poznam mnogo ljudi koji na žalost ne vole maslinovo uje i jela pripremljena s njim. No kako je bogato ravnomjernom dozom pozitivnih i negativnih kiselina koje utječu na masti i oslobađanje slobodnih radikala u našem organizmu, ovu tajnu jednostavno moram podijeliti. Ne bih više tulio o maslinovom s zdravstvenog aspekta, vec sa onoga, jeziku i nepcu dražega :-).

2.

Dakle, bilo da ste lešali obični kumpir, neko povrće, ribu, meso (posebno teletinu i janjetinu), bilo da ste na gradele nabacili koju kilu svježe ribe, školjki, rakova, ili ste pržili kupovni oslić, tajna u ukusu, na dalmatinski način pripravljene hrane, je u maslinovom i u ovom postupku:

3.

Ocijeđeno povrće – meso – ribu (ako je lešo), te grilano ili frigano zalijte odmah dok je vrelo maslinovim ujem i poklopite da se potpari 5 minuta!

4.

I to je ta tajna. Na desetke načina sam isprobavao, čak i obični lešani kumpiri ovako potpareni, pravim domaćim maslinovim ujem su bolji od bilo kakve teletine.

Posluživanje

U slast!

  • Cool-isprobano(1)
  • Sve-5(1)
  • Savjeti(1)
  • Saveti(1)

8

E da, pod pozitivno se misli na dobro a negativno na lose. Prijemrice, obicno suncokretovo ulje nema dobar omjer, u korist je N-6 kiseline.

Naravno, upravo maslinovo ulje ima tu idealnu kombinaciju :-) a u sugu jos idealniju :-D

n – 3 pozitivne omega masne kiseline i n – 6 negativne omega masne kiseline Stvar kod omege je izjednacen omjer pozitivnih i negativnih kiselina koje bi se trebale unositi u organizam kroz hranu.

pogledati linkove http://www.coolinarika.com/clanak/omega-3-masne-kiseline i http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid, jer unos samo pozitivne Omega 3 moze imati nezeljene ucinke.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)