Moj profil

Tanko tijesto za baklave, savijače...

280

mama

mama

Sastojci

1 filđan ulja (cca 50 ml)
malo soli (1 žličica)
400 ml mlake vode
brašno ili gustin za razvlačenje kora

Priprema

1.

Po maminom: Otprilike 5 duplih šaka brašna, ne prepune, 1 bjelanjak, malo soli, 1 filđan ulja...umijesiti sa mlakom vodom da se dobije srednje tvrdo tijesto koje se neće lijepiti, da bude mekano kao resica od uha.

Ja sam sastojke vagala i zapisala količine.

2.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izradite rukama dok ne postane glatko. Zatim ga podijelite na 4 dijela, svaki posebno dobro izradite, stavite na pobrašnjen tanjur, pomažite uljem i pokrijte krpom. Neka odmara pola sata na sobnoj temperaturi.

3.

Ja jufke razvijam na stolu prekrivenom debljim plastičnim stoljnjakom, to mi se pokazalo bolje rješenje od platnenog stoljnjaka. Platneni stoljnjak stavim na kraju kad jufke razvlačim rukama jer je nadjevene jufke lakše motati pomoću stoljnjaka.

Ako jufke treba sušiti, nakon razvijanja ih raširim na platnene stoljnake.

Nakon odmaranja, uzmite jednu lopticu, ostale ostavite pokrivene, stavite je na pobrašnjen stol i obilato pospite brašnom. NI SLUČAJNO više mijesiti. Drvenom oklagijom, onom dugom, prvo malo rastanjite tijesto u svim smjerovima, a onda počnite sa motanjem:

Prvo dobro pobrašnite sad već malo razvaljano tijesto, pa ga namotajte oko oklagije. LAGANO pritiščući prstima valjajte oklagiju naprijed - nazad, istovremeno malo rastežući tijesto duž oklagije u lijevu i desnu stranu; dakle dok valjate tijesto, pomičete prste na oklagiji od sredine prema krajevima. PAZITE, nemojte jako pritiskati da vam se tijesto ne zalijepi.

Kad napravite prvo valjanje, otprilike 4-5 pokreta gore dolje, okrenite oklagiju sa namotanim tijestom za 90 stupnjeva i razmotajte ga. Znači vrh oklagije gleda u vaš stomak.

POBRAŠNITE tijesto. Stavite oklagiju na rub tijesta paralelno sa vama i počnite motati. Ponovite valjanje, okretanje tijesta za 90°, skidanje i ne zaboravite svaki put POBRAŠNITI i tijesto i ispod tijesta.

Kad ste dovoljno razvaljali tijesto, više ne ide sa oklagijom, prebacite ga preko oklagije da visi jednako sa obje strane. Podvucite ruku tik ispod oklagije i lagano rastegnite tijesto prvo duž jedne strane oklagije, pa onda sa druge. PAZITE da tijesto razvlačite zglobovima prstiju, dakle dlan i prsti su okrenuti DOLJE. Vratite tijesto na stol - raširite ga. Bit će ovalnog oblika, jer ste ga sa istezali na dva nasuprotna kraja.

Onda opet prebacite tijesto preko oklagije tako da preko oklagije bude UŽA strana tijesta. Opet rastežite na oklagiji, pa raširite na stol.

Ako se bojite da ćete prstima probiti tijesto, onda ga ne rastežite na oklagiji, već zamahnite oklagijom na kojoj je prebačeno tijesto lijevo-desno par puta (vrh oklagije je okrenut prema vama). Tijesto će se istegnuti u duljinu. Raširite tijesto na stol držeći oklagiju u istom položaju, tj.okomito na vas, s lijeva na desno (ili obratno). Sada okrenite oklagiju da je paralelna sa vama pa prebacite tijesto, ŠIRA strana tijesta da je na oklagiji. Opet oklagija okomito prema vama, zamahnite par puta, raširite tijesto na stol.

Ovo ponavljajte par puta, tj. dok vam tijesto više ne može stati na oklagiju.

4.

Jufku sada treba razvlačiti rukama. Na stol raširite platneni stoljnjak (sa stoljnjakom se lakše motaju nadjevene jufke), pospite ga brašnom i na njega raširite jufku. Na sredinu jufke možete staviti pobrašnjenu oklagiju da optereti tijesto kako ga ne bi povlačili pri razvlačenju.

Nakon toga tijesto razvlačite rukama, pažljivo da ne pukne i nikad podvlačiti ruke pod tijesto da su dlanovi okrenuti gore, samim tim i prsti koji bi probili tijesto, već dlanovi dolje (obavezno skinite prstenje). Same rubove razvučenog tijesta dodatno pažljivo razvucite prstima.

5.

Rubovi obično ostanu zadebljani, to treba skinuti. Zasijecite nožićem rub, možete i prstima, pa skidajte zadebljani dio kao da motate konac, sam bi se trebao odvajati. Ako ne ide, odrežite nožićem.

6.

Za baklave jufke treba prosušiti, ali pazite da se ne presuše, pa rezati na veličinu tepsije.

Za slagane pite (bureke), jufke se isto malo prosuše.

Za sve vrste savijača, slatkih i slanih, jufke se odmah nadijevaju i motaju.

  • Tijesto-za-savijace(4)
  • Razvlacenje-kora(2)
  • Tjesto-za-savijace(2)
  • Tijesto-za-pitu(2)
  • TIJESTO(2)
  • Lilest-mama(1)
  • Mama-s(1)
  • Piti(1)
  • Vuceno-tijesto(1)

68

Imam neki recept sa cijelim jajetom i sircetom i nisam posve zadovoljna jer tijesto puca, tako da cu probati ovaj recept sutra za baklavu. Volim recepte gdje su navedene tacne kolicine i gdje je lijepo objašnjeno, tako da mi ovaj bas obećava.

Past će poljubac kad je vidim, za sad joj prenosim pozdrave. A tebi, draga, velika pusa i veliko hvala ❤️

Hvala tvojoj dragoj mami i tebi,nikad mi tijesto nije bez muke ovako se rezvuci dalo!poljubi mamu svoju od mene😘a ja tebi pusu saljem veliku😘

Ovako je ispalo drugima