Moj profil

Teletina pečena u tavi (posudi) na štednjaku / Podušena teletina

120 minuta
184
Teletina pečena u tavi (posudi) na štednjaku / Podušena teletina

Nekako s godinama, sve se više vraćam kuhinji moje mame i svekrve. Ovako je moja mama uvijek pekla meso i bilo je mekano, sočno, ukusno...jednom rječju fantastično. Najlakše je sve staviti u pećnicu, pa sam i ja tako dugo radila, a od kad sam jednom ispekla na mamin način, djeca više nisu htjela drugačije. Probajte.

Nekako s godinama, sve se više vraćam kuhinji moje mame i svekrve. Ovako je moja mama uvijek pekla meso i bilo je mekano, sočno, ukusno...jednom rječju fantastično. Najlakše je sve staviti u pećnicu, pa sam i ja tako dugo radila, a od kad sam jednom ispekla na mamin način, djeca više nisu htjela drugačije. Probajte.

Sastojci

za
1,5 kg telećih prsa
1/2 žličice brašna za umak

Priprema

1.

Meso operite i dobro posušite papirnatim ubrusom. Bilo bi dobro meso nasoliti ranije, a ako zaboravite, nema nikakve štete.

2.

U široj, dubljoj tavi (najbolje teflonska), a može i obična šira posuda za kuhanje po mogućnosti debljeg dna (tako je moja mama radila, tad nije bilo teflona), zagrijte ulje pa spustite meso (u komadu, ili prerezano da može stati). Odmah brzinski poklopite da vam ulje ne ispršće na sve strane.

3.

Kratko pržite da meso s donje strane malo porumeni, pa maknite posudu s vatre. Neka stoji poklopljeno dok ne prestane prskanje. Tada otklopite i prevrnite meso.

4.

Opet vratite poklopljeno na jaku vatru i kratko pržite da i druga strana malo porumeni.

5.

Bitno je da meso popržite s obje strane na jakoj vatri da se pore zatvore i meso u sebi zadrži sokove, a onda smanjite vatru na tiho i pržite često prevrčući dok meso s obje strane ne dobije žuto smeđu boju.

6.

Kad je meso s obje strane porumenilo, podlijte ga sa nekih 1/2 dl vode, pa posudu poklopite i nastavite peći na tihoj vatri.

7.

Ovaj prvi dio, prije podlijevanja, traje nekih 15-tak minuta.

8.

Morat ćete paziti da vam se meso ne posuši i prigori, što je jako bitno jer će biti gorko, pogotovo ako ćete praviti umak, pa ga često podlijevajte sa malo vode cca 1/2 dl (to ćete sami procijeniti-ne previše da pliva, samo da je u vlažnom) i prevrćite ga da se jednako peče sa svih strana. Stalno poklopljeno.

9.

Pročitajte NAPOMENU!

10.

Meso je gotovo kad vilica sasvim lagano prođe kroz njega. Ja od početka do kraja pečem 1,5-2 sata, ovisno o debljini mesa, a volim i da je sasvim mekano. Tada ga izvadite na dasku i izrežite na komade.

11.

Moja mama nikad nije stigla napraviti umak, mi bismo u masnoću stavili (nema je baš puno pa može) cijele fete kruha, natočali, posudu posušili i najeli se prije nego bismo sjeli za stol. Probajte.

12.

UMAK: Pola žličice brašna razmutite sa malo vode i ulijte u tavu sa masnoćom, kratko prokuhajte i maknite sa vatre. Ulijte u zdjelicu i poslužite uz meso ili izlijte na servirni tanjur pa u umak poslažite izrezano meso.

13.

Zbog ovog umaka je jako bitno da vam meso ne prigori jer od umaka onda ništa, gorak je i daje po zagorenom.

14.

Napomena:

15.

Ako meso pečete u neprijanjajućoj posudi (teflon), tada je rijetko kad potrebno ulijevati vodu, ili eventualno 1-2 žlice. Nakon što meso porumeni, poklopite ga i pecite na tihoj vatri i ono će otpustiti dovoljno tekućine u kojoj će se dalje peći. Samo ga povremeno preokrenite.

16.

Poslužite sa pečenim krumpirom, koji ćete posebno ispeći u pećnici, pečenim povrćem...i salatom po izboru.

  • TELETINA(5)
  • Meso(3)
  • Pecenje(2)
  • Moja-zbirka-recepata(1)
  • Lilest-mama(1)
  • Mama-s(1)
  • Cool-isprobano(1)
  • Pecenka(1)
  • Govedina(1)

68

Tako mi je drago da si zadovoljna. Ja sam do sada jedino teletinu ovako spremala, sad kad znam, isprobat ću i s drugim mesom. Hvala i sve najbolje u Novoj godini ❤️

Nisam stigla fotkat ali moram podijelit dojmove...Radila sam s mariniranom vratinom od svinjetine (marinirano u pivu po rcp Mucike), te poslužila uz pire krumpir kuhan u mlijeku i dinstanim kiselim kupusom. Meso, umak, i sve za prste polizat, preprefinooo!

Hvala Ankice, meni su sve tvoje slike lijepe, sa i bez sunca.

Ovako je ispalo drugima