Moj profil

Tikvenica na makedonski način

30 minuta
13
Tikvenica na makedonski način

Eh sad,ja je zovem tikvenica na makedonski način ali da li je baš makedonski recept to ne mogu potvrditi. Uglavnom, ovo je jedna fina, nježna i predivna pita koju često jedem kad odem u Makedoniju do svoje rodbine.Vjerujem da će se i vama mnogo dopasti.

Eh sad,ja je zovem tikvenica na makedonski način ali da li je baš makedonski recept to ne mogu potvrditi. Uglavnom, ovo je jedna fina, nježna i predivna pita koju često jedem kad odem u Makedoniju do svoje rodbine.Vjerujem da će se i vama mnogo dopasti.

Sastojci

za
250 ml tople vode
Nadjev
500 gr mlade tike
1 fildžan hladnog mlijeka
pola kašikice soli

Priprema

1.

Zamijesiti tijesto od brašna, vode i kvasca (kvasac odmah dodati u tijesto ali paziti da ne dodiruje sol) .

2.

Od zamijesenog tijesta napraviti 10 loptica i to 5 veličine teniske loptice a 5 manjih kao recimo ping pong loptice.Tijesto ne treba dugo stajati,možda nekih 10ak minuta ga ostaviti da odmori.

3.

Loptice (ove veće) razviti do prečnika nekih 15-20 cm, svaku pojedinačno a zatim slagati jednu na drugu.Prethodno pomastiti svaku jufku i onda se ona razvija.

4.

Jufka ne treba biti tanka kao jufka za bosansku pitu,ona je deblja i treba biti za 1 prst veća od tepsije. Debljina joj je oko nekih 5-6 mm.

5.

Pomastimo tepsiju.Iskreno ne znam koje su dimenzije tepsije ali je ovo poveća tepsija.Nakon pto stavimo jufku sipamo čitav nadjev koji se pravi ovako: 

6.

Nedjev: Tikvu očistimo i izrežemo na krupne kocke.Skuhamo je te joj dodamo jaja i mlijeko te malo soli. Nadjev je tečan ,neka vas to ne buni. 

7.

Nakon toga, na fil dodamo malo brašna po površini nadjeva.

8.

Sada izradimo drugu jufku. Ova jufka je također veća od tepsije i priprema se na isti način kao i prethodna s tim što je ona tanja. Ova jufka je oko 2-3 mm debela.

9.

Sada moj omiljeni dio :) .Cik cak pokretima stavljamo tanku koru preko nadjeva.Ovo vam je najlakše tako što ćete jufku podići na oklagiju.Ovdje vam treba ona tanka i velika oklagija.Sa valjkom teško da se može izraditi dobro.

10.

Jufku dodajemo tako da čitava uđe u unutrašnjost tepsije.Nakon toga dobijamo "izgužvanu" teksturu.

11.

Oni krajevi prve jufke koji su nam ostali da vire iz tepsije, sada prebacujemo preko prsta.Stavimo prst uz ivicu tepsije i preko njega prebacimo mali dio jufke.Zatim ponavljamo postupak dok nam ne zafali jufke,idemo u krug.

12.

Zatim pitu pomastimo malo.Ubacimo u rernu na 200 stepeni nekih 30 do 45 minuta.Kada je izvadimo,poprskamo vodom i prekrijemo krpom da omekša.Prijatno

Posluživanje

Idealna je uz domaći gusti jogurt ili komad finog slanog sira.

  • Pite-slane(1)
  • Tikvenjaca(1)
  • Tikva(1)
  • Tradicionalne-kuhinje(1)

8

Katerina fala mnogu.Imam rodnina vo Makedonia vo Demir Hisar, blizu Bitola. Sekoja godina odam tamu i tamu naučiv da go pravam ovoj zelnik 🙂 Pozdrav 

Tacno, Ovo je Tradicionalno Makedonski recept Zovemo ga ZELNIK Cesto ga sprema i ja A ti... Imas i rodbine u mojoj Makedonije?

Hvala vam drage moje.Drago mi je da vam se dopada ovaj recept. A namučila sma s eoko slika malo je reći. Grozan internet ali dobro je ispalo na kraju :) 

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)