Moj profil

Tikvina pogača z makom (Međimurska bučnica)

58
Tikvina pogača z makom (Međimurska bučnica)

Kako sam ja pol Zagorka, a pol Međimurka, tako i kod pripreme bučnice, slanu zagorsku i slatku međimursku uvijek pripremam zajedno i jedna bez druge naprosto ne idu.

Kako sam ja pol Zagorka, a pol Međimurka, tako i kod pripreme bučnice, slanu zagorsku i slatku međimursku uvijek pripremam zajedno i jedna bez druge naprosto ne idu.

Sastojci

Tijesto
350 ml sirutke
Nadjev
1 kg mlade buče
150-200 g mljevenog maka
200-250 ml mlijeka
3-4 jušne žlice šećera
350-400 ml domaćeg kiselog vrhnja
Premaz
300 ml domaćeg kiselog vrhnja
- oko 150 g rastopljenog maslaca ili ulja za premazivanje tijesta i lima

Priprema

1.

Priprema tijesta i buče potpuno je ista kao kod Zagorske bučnice, samo što u naribane buče ide manje soli.

2.

Za nadjev skuhajte mlijeko s dvije žlice šećera, maknite s vatre i u kipuće umiješajte mak (ovisi da li volite više ili manje maka dodajte 150-200 g ali vodite računa da vam o količini maka ovisi i količina mlijeka). Mak ostavite da se ohladi do mlakog, a zatim ga pomiješajte s kiselim vrhnjem te mu dodajte dobro ocijeđene buče. Dodajte 1-2 žlice šećera (ovisi koliko volite slatko) i sve dobro izmiješajte.

3.

Tijesto razvucite i filajte nadjevom kao i kod Zagorske bučnice. Ja sam ovoga puta bučnicu frkala u obliku povetice, pa sam je rolala malo uže. No, vi je možete pripremiti i na klasičan način u četvrtastom plehu, rolati na malo šire i rezati na dužinu lima za pečenje.

4.

Lim za pečenje ili okruglu posudu dobro premažite masnoćom, složite pripremljene štruce bučnice malo razmaknute, premažite ih otopljenim maslacem ili uljem, a zatim premazom od vrhnja izmješanog s jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne porumeni (otprilike 35-40 minuta).

Posluživanje

Pečenu bučnicu malo ohladite te poslužite toplu ili hladnu. Prije posluživanja možete je posipati šećerom u prahu.

  • Bučnica(2)
  • Tikve(1)
  • Anka-1955-isprobala(1)
  • Savijače(1)
  • Dobro(1)
  • Medjimurje(1)
  • Pogača(1)
  • Štrukli(1)
  • Mak(1)

25

Vrti mi se uglavi ,od ove fotke ! Iskreno,imam nekoliko tvojih recepata ,koje MORAM napraviti ,samo da se malo odmorim od vlakova 😉

volim mak ,divan komad😍

Hvala i tebi tatyana.....cmokić😘❤️Do idućeg🍻živila ti meni😘

Ovako je ispalo drugima