Moj profil

Torta buket ruza

128

Od istog materijala kao i "Sail the world" torta, samo drugacije ukrasena. Recept sadrzi i uputstvo za pravljenje ruzica, posto sam malo usavrsila tehniku od kada sam ih prvi put pravila.

Od istog materijala kao i "Sail the world" torta, samo drugacije ukrasena. Recept sadrzi i uputstvo za pravljenje ruzica, posto sam malo usavrsila tehniku od kada sam ih prvi put pravila.

Sastojci

1 torta u obliku lopte
cvrsta krema za premazivanje
cokolada za modelovanje u raznim bojama

Priprema

1.

torta sa kojom sam radila je ova , moze u principu bilo koja loptasta torta, npr ova ili ova. Tortu izvaditi iz kalupa, odlepiti foliju i premazati kremom, pa staviti frizider. Zatim napraviti puno ruzica (oko pedesetak).

2.

Cokolada za modelovanje se pravi ovako . Ako hocete obojenu cokoladu za modelovanje u domacoj izradi, obavezno koristiti arome i boje na bazi ulja i samo dodati u otopljenu cokoladu. Ovaj put sam korisila kupovnu (Tracey’s cakes) jer sam htela ustedeti na vremenu da bi zavrsila tortu na vreme, sto je bila greska jer je dosta meksa i lepljivija, pa se s njom teze radi nego sa domacom. Zato sam i ubacila marcipan za zute ruze jer je s njim lakse raditi, mada marcipan nije bas najbolji izbor za vlazno vreme, za razliku od cokolade za modelovanje kojoj vlaga nimalo ne smeta. Postupak izrade za ruzice od cokolade za modelovanje i od marcipana je isti. Nekada davno sam stavila postupak za gumpaste ruze , ali sam se u medjuvremenu usavrsila i naucila zamaskirati srednji deo :)

3.

Za pupoljak treba 4, 5 ili 7 latica, poluotvorenu ruzu 10 ili 12 latica, otvorenu ruzu 15 latica. Radi se u redovima od 2+2+3+3+5 za skroz otvorenu ruzu, za pupoljke i poluotvorene ruze preskociti neki od redova (2+2 i 2+3 i 2+2+3 za pupoljke, 2+2+3+3 i 2+2+3+5 za poluotvorene). Razvaljati smesu od koje oblikujete ruze, i seci latice. Ako koristite kupovnu cokoladu za modelovanje, treba dosta prah secera da se ne bi lepila, za marcipan ne treba (takodje ne treba za kupovni fondant i gumpaste). Oblikujte kupicu za sredinu ruze. Prstima rastanjite ivicu latice (prste prvo umocite u prah secer da se ne lepe), pa postavite laticu iznad kupice i preklopite da skroz sakrijete kupicu, nije bitno kako izgleda donji deo (otkinite visak), bitno da je cvrsto omotano oko kuice. Stavite drugu laticu preko prve tako da sredina druge latice bude okrenuta spoju prve, i omotajte, pa ponovite postupak sa trecom i cetvrtom laticom, s tim sto kraj cetvrte ne pricvrstite da bi ispod nje mogli utaknuti kraj pete latice sa kojom pocinjete treci red. Zadnju laticu u svakom redu nemojte pricvrstiti do kraja jer tu treba utaknuti kraj latice iz sledeceg reda, a u jednom redu svaku sledecu laticu stavljajte tako da joj sredina bude na kraju prethodne. Pazite da sve latice budu iste visine, i ako radite otvorenu ruzu nemojte prerano poceti odvajati latice nego prva tri reda cvrsto motajte. Gotovoj ruzi odrezati nozem visak podnozja da ne bi bila previse visoka i ostaviti je da se malo stegne (cokolada se stegne jos brze u frizideru).

4.

Kad ste napravili ruzice, rasporedite ih po torti, prvo donji red i vrh, pa zatim polako sve izmedju. Pocnite sa poluotvorenim i otvorenim ruzama i slozite ih onako gusto pakovano, pa eventualno gde ima praznina popunite pupoljcima.

5.

Gotova torta 1 i 2

  • Dekoracije(9)
  • Dekoracija(3)
  • Ruzice(2)
  • Alek(2)
  • Ukrasavanje(2)
  • Torte-dekoracije(2)
  • Decor(1)
  • Ukrasi(1)
  • Deko(1)

33

divno

svaki put “bacim ” oko na ovaj divan buket …..prekrasno .

Maherica za torte! Svaka čast! Budeš mi spekla jednu za svadbu ;-)

Ovako je ispalo drugima