Moj profil

Tortilje za roštilj

120 minuta
435

Pre par godine sam jurila recept za meke i sativljive tortilje kakve se viđaju na vašarima, i služe umesto lepinja, uz roštilj. To što sam onda dobila nije uopšte loše, krstila sam ih https://www.coolinarika.com/recept/vasarske-tortilje/">vašarske tortilje, pripremala sam ih za nekoliko okupljanja i roštiljanja na placu, i svima su se dopalo, https://www.coolinarika.com/recept/vasarske-tortilje/kako-je-drugima-ispalo/">isprobavan je i ovde i svi uglavnom bili zadovoljni, ali ja sam znala da to još nije bilo baš-baš ono što sam htela. E to "baš-baš", to je ovaj recept!

Pre par godine sam jurila recept za meke i sativljive tortilje kakve se viđaju na vašarima, i služe umesto lepinja, uz roštilj. To što sam onda dobila nije uopšte loše, krstila sam ih https://www.coolinarika.com/recept/vasarske-tortilje/">vašarske tortilje, pripremala sam ih za nekoliko okupljanja i roštiljanja na placu, i svima su se dopalo, https://www.coolinarika.com/recept/vasarske-tortilje/kako-je-drugima-ispalo/">isprobavan je i ovde i svi uglavnom bili zadovoljni, ali ja sam znala da to još nije bilo baš-baš ono što sam htela. E to "baš-baš", to je ovaj recept!

Sastojci

za
do 500 g mekog belog brašna
250 ml tople vode
5 g svežeg kvasca (1/8 kocke od 40 g)
malo ulja

Priprema

1.

Odmeriti 500 g brašna i prosejati ga. Kvasac razmutiti sa malo vode. Ostatak vode ugrejati. U vanglu sipati toplu vodu, so, i razmućen kvasac. Odmah dodati 250 g prosejanog brašna i varjačom izmešati da se dobije retko testo bez grudvica. Ostaviti na sobnoj temperaturi sat-dva, ili dok se ne pojave mehurići po celoj porvrsini, što je znak da je kvasac proradio.

2.

Postepeno dodavati ostatak brašna, iz par puta, dok testo ne počne da se odvaja od ivica. Zatim testo prebaciti na radnu površinu, pa mesiti rukom par minuta, dodajući po malo brašna, ukoliko testo počne da se lepi za podlogu. Otprilike će se utrošiti još 200-250 g brašna. Umešeno testo mora biti glatko, elastično, ne sme da bude lepljivo, niti da ima tragove brašna po površini. Oblikovati kuglu.

3.

Vanglu oprati, osušiti i namastiti sa 1 kašičicom ulja, i spustiti testo u nju. Pokriti plastičnom folijom, i ostaviti 10-15 minuta da odmori.

4.

Pritisnuti testo na par mesta i isterati vazduh iz njega. Podeliti ga na 5-6 delova, i bez mnogo mešenja formirati kuglice, i svaku spolja nauljiti. Na blago namašćenoj podlozi kuglicu prvo spljoštiti rukama u format CD-a, pa oklagijom na veličinu tiganja.

5.

Odići od podloge i preneti do tiganja. Za lakše prenošenje, podmetnuti dlan jedne ruke ispod tortilje, a drugom pridržavati drugi kraj.

6.

Peći na suvom ugrejanom teflonskom tiganju, na temperaturi 4 ili 5 (od 6 podeoka). Nakon što se pojave mehurići sa gornje strane, okrenuti tortilju. Vreme pečenja je otprilike oko minut sa svake strane, dok se ne pojave tamne tačke. Tortilja će se tokom pečenja malo skupiti, što je očekivano. To skupljanje se može i izbeći, a kako, videćete u savetima posle recepta.

7.

Tortilje redjati u šerpu obloženu krpom. Na šerpu staviti pokloopac i ostaviti tortilje 10-15 minuta da odstoje.Tako uparene će još više omekšati i postati predivno elastične.

BONUS SAVET!
1.

Za još lakši postupak prenošenja tortilje od radne površine do tiganja, ali i preventivu skupljanja tortilje prilikom pečenja kao i lep, okrugao oblik svake, treba uraditi sledeće. Od pek papira iseći krug veličine dna tiganja. Papir dobro nakvasiti vodom i ostaviti par minuta da omekša, inače je dosta neposlušan za rad. Blago nauljiti radnu površinu, papir obrisati od vode i "zalepiti" preko nauljene podloge, pa tortilju tanjiti na njemu. Dalje ćete lako preneti tortilju do tiganja, jer će ona ostati zalepljena za papir. Bez bojazni možete podići tortilju sa papirom i držati je vertikalno. Spustite je na tiganj tako da papir ostane sa gornje strane i ostavite 15-ak sekundi da se sa donje strane tortilje formira kora, a zatim odlepite papir. Tada više nema skupljanja, tortilja ostaje kolika je i bila. Isti papir možete koristiti za sve naredne tortilje (Ja sam iskrojila krug od silikona, da ne sečem papir svaki put :)

Posluživanje

Sastav ovog testa je, kao što vidite, totalno prostakis-vulgaris: brašno, voda so i kvasac i tačka.

Kako je tortilja onda onako božanstvena? Nije stvar u sastojcima nego u postupku. Dve stvari su ključne. Upotreba male količine kvasca u testu, i rad sa uljem.

Mala količina kvasca je pomoć u smislu da se sa testom lakše barata, jer neće odmah da poludi i krene da buja, već smireno i kontrolisano raste. Testo koje nije prepuno vazduha je mnogo komotnije za rad, zbog poslušnosti prilikom razvlačenja.

Ko je ikad radio vučeno testo i razvlačio kore, zna da je od suštinske važnosti odležavanje testa koje je namašćeno spolja, ili čak leži u ulju, ili nekoj masnoći. Masnoća spolja napravi neki film, nešto što će nam posle omogućiti veoma lako baratanje testom, tanjenje i razvlačenje bez da se vraća k'o žvaka, ali i glatkoću same površine pečenog testa. Što je površina gotove tortilje glatkija, to je otpornija na pucanje.

Tu sam ja ranije uporno činila grešku. Pravila sam uvek meko testo, a da bi se sa takvim testom radilo potrebno je obilato posuti radnu površinu brašnom, kao i svaku kuglicu posuti brašnom pre tanjenja. Tako sam uvek imala brašna po tiganju i po tortiljama. Ne smeta to meni, volim ja kad je malo "prašnjava", ali to joj ne da da bude elastična ni upola kao njena uljem obasjana drugarica.

Zaključak je, može se koristiti i bogatije testo, ali treba ispoštovati ova pravila (malo kvasca  i rad sa uljem) i sigurno će biti super elastične.

Pozdrav i prijatno roštiljanje!

  • Tortilje(29)
  • Roštilj(7)
  • Lepinje(3)
  • Tortilje-lepinje-za-rostilj(2)
  • Tortille(2)
  • Home made(2)
  • Tortilje-rostilj(1)
  • Slana peciva(1)
  • Za-isprobati(1)

41

Hvala na odličnom receptu.

Koliko vode se stavi?

tortilje su vrhhhh

Ovako je ispalo drugima