Moj profil

[Treća sreća:] Domaći sirup od bazge (zove)

10
[Treća sreća:] Domaći sirup od bazge (zove)

Esecijalni sirup pod imenom BAZGA. Sezona branja bazge više nije idealna,a i vrijeme joj polagano curi - ovisno o predjelima gdje živite.

Esecijalni sirup pod imenom BAZGA. Sezona branja bazge više nije idealna,a i vrijeme joj polagano curi - ovisno o predjelima gdje živite.

Sastojci

40 komada grančica s cvjetovima bazge (manje količine grančica, više klobukova cvjetova i ukoliko su Vam cvjetovi lošije kvalitete možete ubaciti 60 komada )
3 naranče ( u komadu ) nasječenih na tanke ploške
5 komada limuna (u komadu ) nasječenih na tanke ploške
nekoliko komada zvjezdanog anisa ( po želji )
6,5 l prokuhane i ohlađene vode
6 kg kg šećera kristala ( ili 4-5 kg nerafiniranog smeđeg šećera - kristala)
+ dodatni pribor : šerpe za pasterizaciju sirupa, ručnici, sterilne gaze, kuhača, kuhinjski lijevak, velika posuda za bazgu, malo rakije, papirnati ubrusi, boce i čepovi

Priprema

Najteži dio ste obavili, a to je njezino branje. Prvo u većoj šerpi zakuhajte vodu. Maknite je s vatre i u potpunosti ohladite. Po želji ohlađenu vodu možete procijediti kroz nekoliko gustih slojeva sterilne gaze.Pripremite veliku i čistu posudu te u nju stavite cvjetove, zalijte vodom, a zatim ubacite vodu, zvjezdani anis, limune i naranče nasječene na tanje kolutove.
1.

Prekrijte tankim slojem sterilne gaze ili većim kuhinjskim ubrusom kako biste otopinu sačuvali čistom i ovisno gdje ćete je držati, no gledajte da bude na tamnom i hladnom mjestu. Kao takvu natopljenu ostavite je više od 24 sata (možete i malo više npr. 48 sati - neće joj biti ništa, dapače biti će još bolja) na prikladnom mjestu, a tokom dana nekoliko puta je promiješajte kako bi bazga što bolje infuzirala, tj. aromatizirala vodu. Poanta je da što duže infuzirate vodu s bazgom i dodatcima, te ćete na taj način dobiti mnogo jači okus sirupa, što i je opet poanta pripreme ovog sirupa. Isto tako možete i nekoliko dana infuzirati vodu, kao i kod dodavanja šećera, samo se držite toga da je sve na dosta hladnijem mjestu kako voda ne bi počela fermentirati.

2.

Nakon najviše 48 sati infuziranja vode sve dobro ocijedite (uključujući limun i naranče) i dodajte šećer kristal. Dodajte prvo jedan kilogram, zatim dobro miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne otopi, a zatim dodavajte ostatak šećera i miješajte. Opet s nečim vrh posude prekrijte i ostavite 24 h i duže (ja sam nakon 48 sati stajanja), te tokom tih sati povremeno miješajte. Vidjeti ćete kako se sirup dodatno zgušnjava.

3.

Zadnji dan pripremite boce i čepove. Tamne boce dobro operite vrućom vodom izvana i iznutra, te ih jako dobro posušite kako tokom sterilizacije u pećnici boce ne bi popucale. Ubacite ih u pećnicu na 100C na nekakvih 30-35 minuta. Ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade. Čepove prebacite u manju posudu, dodajte vodu i alkoholni ocat. Kad prokuha ubacite čepove i sterilizirajte ih nekakvih cca 10 minuta. Isto tako ostavite ih neka se ohlade u toj vodi.

4.

Gotovi sirup procijedite nekoliko puta kroz nekoliko debljih slojeva sterilne gaze. Kuhinjski papirnati ubrus malo namočite u rakiju, te njime prežite "grlo" boce - izvana i iznutra. Pomoću lijevka pažljivo usipavajte sirup. Pazite da ne napunite baš do vrha boca. Zatvorite čepovima. U duboke lonce na dno stavite kuhinjske krpe ili ručnike, a zatim pažljivo poslažite boce sa sirupom.

5.

Nasipajte vode koja treba biti skoro do vrha zaobljene boce (možete na fotografiji vidjeti), te stavite na laganu vatru da se sirup pasterizira (80 C). Ukoliko se tokom pasterizacije čepovi "napire" to je prvenstveni znak da su boce dobre i da se pasteriziralo. Kao takve ostavite ih u posudama da se u potpunosti ohlade.  Kasnije ih samo prebrišite i skladištite na tamnom,suhom i hladnom mjestu. Bocu koju otvorite obavezno čuvajte u hladnjaku sve dok je ne potrošite. Također postoje i odlične varijante bazga s mentom, bazga s melisom i sl.i svaka je iskonski univerzalna sama za sebe.

Kompletno cijelu priču možete pogledati na sljedećoj poveznici :

https://bit.ly/3ec7ACI

  • Sirupi-sokovi(1)
  • Moderna-kuhinja(1)
  • Bazga(1)
  • Bozel(1)
  • Esencija(1)
  • Zova-bazga(1)
  • Proljece-u-meni(1)
  • Proljeće(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)