Moj profil

Uber pita

44

Ovo je moja novogodišnja, pretjerana pita. Može biti sa sirom, zeljem, krompirom, mesom, povrćem.. samo je važno da PRETJERATE sa svime što u nju stavite!! :D Posebna je po načinu "zvjezdastog pakovanja", što je čini prelijepom za izlaganje pred gostima. Uber!! Posvećena 2017. godini.

Ovo je moja novogodišnja, pretjerana pita. Može biti sa sirom, zeljem, krompirom, mesom, povrćem.. samo je važno da PRETJERATE sa svime što u nju stavite!! :D Posebna je po načinu "zvjezdastog pakovanja", što je čini prelijepom za izlaganje pred gostima. Uber!! Posvećena 2017. godini.

Sastojci

Fil
3 kom jaja
3 vrste sira (masni, punomasni, nemasni) po 200gr
1 čaša kisjelog mlijeka i/ili pavlake
1 čaša kajmaka
1 čk soli
Preliv
125 g maslaca
2 sk domaće svinjske masti

Priprema

1.

U većoj posudi el. mixerom umutite sve sastojke za fil. Ukoliko dodajete zelje, izblanširajte ga u blago posoljenoj vodi, dobro ocijedite i nasjeckajte pa dodajte u fil.

(Po želji, prašak za pecivo dodajemo uz so, jer su to jedini suvi sastojci.)

2.

Preliv za pitu napravimo tako što na tihoj vatri otopimo zajedno sve sastojke i miješamo da se voda skroz sjedini sa mašću.

3.

Za slaganje ove pite potreban nam je okrugli pleh.

Prve dvije kore položimo u pleh tako da im ivice ne naliježu jedna na drugu, već pravimo "zvjezdasti" oblik, ostavljajući da kore vise preko pleha.

4.

Kore zatim namažemo prelivom  - i strane koje su u plehu i dno, ali ne diramo dio kora koji je izvan pleha. Stavimo tri kašike fila od sira i razmažemo po kori. Preko toga stavljamo iscjepkane i nagužvane dvije kore koje "utabamo" tako što ih zalijemo prelivom. 

5.

Preko ovih kora ponovo mažemo fil od sira pa ga prekrijemo jednom korom ucijelo pazeći da nam se vrhovi kore mimoilaze sa prethodno postavljenim.

Ponavljamo postupak tako što pitu zalivamo svaki put kad iscjepkamo i nagužvamo kore, da bi "slegla" i da bi mogla da se nafiluje.

Kad je sav fil potrošen trebalo bi da nam je ostalo bar par kašika preliva.

Završavamo tako što nakon posljednjeg filovanja ivice koje su bile spolja preklopimo preko fila i sve još jednom dobro zalijemo prelivom.

Sasvim je u redu ako vam pita pomalo "pliva" u prelivu - kore će to sve uskoro popiti. 

6.

Ovako "zapakovanu" pitu možete ili odmah peći (cca 40 min na 180-200 stepeni C, sa ventilatorom) ili zaštititi prozirnom folijom pa ostaviti u frižider da prenoći za pečenje narednog dana.

(Ovu pitu možete i zamrznuti, ali tek nakon što prenoći u frižideru, kako bi popila cijeli preliv. U tom slučaju biste i pleh prije slaganja pite obložili prozirnom folijom, tako da je možete ucijelo izvaditi za zamrzavanje nakon što "odleži" u frižideru.)

7.

NIJE OBAVEZNO

Ukoliko vam je kao meni ostalo viška fila i jedna kora - jer sam pretjerala više nego obično!! - pitu možete dodatno uljepšati tako što ćete od preostale kore izrezati krug u veličini pleha a pitu premazati preostalim filom pa preko "zalijepiti" krug od kore. Svakako ćete je zaliti prelivom i eventualno posuti susamom. Ovako bude dekorativna i savršena za ponosnu "prezentaciju" na stolu.

8.

SAVJET VIŠE

Osluškujte svoju rernu - ukoliko nakon predloženog vremena pečenja vidite da vam je pita i dalje premekana, produžite pečenje sve dok budete zadovoljni. Nekad je potrebno i preko sat vremena da se pita lijepo ispeče, u zavisnosti od jačine rerne.

9.

Pita je obično gotova za 30-ak minuta, ukoliko vam nije bila prepuna i previsoka, kao meni - jer upravo je to poenta "Uber pite". Ali pravimo je od svega što imamo pri ruci, u frižideru toga dana..

Ovoga puta se pekla 50 minuta i hladila u otvorenoj rerni još pola sata.

Posluživanje

Ostavite dovoljno vremena da se pita u plehu ohladi i stvrdne kako bi se mogla uredno rezati. Vidjećete, bićete oduševljeni i ukusom i izgledom! Ipak ste stavili u nju sve što se staviti moglo!!

  • Gibanici(1)
  • Piesstr-is(1)
  • Piesstr(1)
  • Pite-i-gibancie(1)

6

Hvala vam cure 🙂 za uzitak nekad nije lose pretjerati! 👏

Ovo izgleda baš pretjerano dobro👍😋

Ovo mora biti jako dobro. Tri vrsta sira, preliv... i onda pretjeraš kad sjedneš za stol!😋👍