Moj profil

Ukrasavanje slikanjem po torti - makovi

72
Ukrasavanje slikanjem po torti - makovi

Uputstvo za ukrasavanje torte slikanjem i izradu gumpaste makova.

Uputstvo za ukrasavanje torte slikanjem i izradu gumpaste makova.

Sastojci

1 torta presvucena fondantom
jestive boje
vodka ili beli rum
gumpaste ukrasi po zelji

Priprema

1.

Ranije sam vec pisala o ukrasavanju torte slikanjem ovde , ali evo da ponovim bitne stvari.

Za slikanje na torti bojama rastvorenim u alkoholu su najpogodnije cvrste torte bez kreme koje ne moraju stajati u frizideru. Kad se torta izvadi iz frizidera na njoj se kondenzuje voda, to se donekle moze spreciti time sto tortu umotate prozirnom folijom i skinete foliju tek kad se torta ugreje na sobnu temperaturu. Medjutim kondenzacija vode kad se slika bojama rastvorenim u alkoholu je krajnje nepozeljna pojava jer se boje razmrljaju. Ako torta treba stajati u frizideru, preporucujem slikanje bojama rastopljenim u kakao puteru, vise o tome ima ovde.

Tortu presvucite fondantom ili jos bolje prvo marcipanom pa fondantom jer onda bude urednija i lakse se zagladi. Ako slikate koristeci skicu, naslonite pek papir sa skicom (cista strana dole) i onda lagano sa stylus ili dresden tool ili nekom drugom ne preterano ostrom alatkom predjite preko skice da ostane trag u fondantu. Ostavite fondant da se osusi i ocvrsne pre nego sto pocnete slikati.

Dummy torta na slici je prekrivena mesavinom ivory i narancastog fondanta da se dobije jako bleda boja breskve. Podloga je prekrivena isaranim fondantom boje breskve sa zelenim sarama i ivica podloge je prekrivena zelenom trakom.

Prvo nanesite basic wash (bledo zeleno i crveno) za glavne objekte koji ce biti u prvom planu (vidi slike postupka), zatim pocnite dodavati detalje u pozadini. Oni idu plavo-zelenom bojom da bi se cinili vide udaljeni. Kad ste dodali sve jednom nijansom plavo-zelene, zatim pocnite dodavati detalje drugim nijansama. Posle toga dodajte detalje na delovima u prvom planu koristeci razne nijanse zelene i crvene, i crnu boju kod makova kojima se vidi centar. Kad se radi bojama rastvorenim u alkoholu boja se brzo susi, ali zbog nagiba (vertikalna povrsina) dobro ocediti cetkicu  tokom rada.

2.

Uputstvo za izradu makova ima ovde . Jedina razlika je sto sam ovog puta koristila pamucni konac za prasnike, uputstvo za izradu prasnika na taj nacin ima ovde . Kod crvenih makova, deo ispod prasnika osenciti crnom bojom. Za pupoljke, iseci jednu laticu i smotati je, pa preko staviti zelene delove koje treba naseckati makazama da se dobije texture.

Za vazu, oklagiju dobro namazati uljem. Staviti jednu solju secera, pola solje vode i malo zelene boje da prokuva, zatim uliti 1/4 solje corn syrup ili glukoze (optional, moze i bez). Kuvati bez mesanja dok ne dostigne 153 stepena,. zatim skinuti s vatre, uroniti dno serpe u posudu sa hladnom vodom dok ne prestanu izlaziti mehurici. Izliti secer na silikonsku modlicu ili pek papir, kad se prohladio toliko da se moze odlepiti ali je jos uvek vruc, prebaciti ga na oklagiju i istegnuti da se dobije izduzena vaza. Pazljivo skinuti sa oklagije i kad se skroz ohladi prebaciti na tortu (moze se zalepiti sa vrlo malo vruceg rastopljenog secera, samo podgrijte visak da se rastopi), u vazu stavite malu lopticu zelene gumpaste pa utaknite makove.

Posluživanje

Na www.duskyroseveiners.co.uk osim uputstva za izradu prasnika imate i drugih detaljnih uputstava za izradu cvetova.

  • Dekoracije(2)
  • Dekoracija(2)
  • Dekoracija-torti(1)
  • Slikanje-torti(1)
  • Torte-dekoracije(1)

5

Hvala svima.

😨 

alek, prekrasno je. i ja sam to probala i odlično ispadne

Ovako je ispalo drugima