Moj profil

Ukrasi za torte, ptica i gnezdo i ruza sa rosom

26

Uputstvo za izradu ukrasa. Modelling paste/gumpaste/fondant.

Sastojci

Ptica i gnezdo
zlatno zuta modelling paste
krem gumpaste/florist paste
beli i plavi fondant
zuto smedja i smedja boja u prahu
2 deblja parceta cvecarske zice
malo tamno smedje gumpaste ili fondanta
plava boja u prahu
smedja cvecarska traka i tanka cvecarska zica
Ruza i rosa
1 parce deblje cvecarske zice
2 gumpaste lista na tankoj cvecarskoj zici
zelena cvecarska traka
svetlo plava gumpaste
plava boja u prahu
gel tamno plava boja
piping gel za rosu

Priprema

1.

Ptica i gnezdo

2.

Zamesite beli i plavi fondant, napravite jedan deo bledo plavi za jaja a drugi tamnije plavi za krila i rep ptice. Od bledo plavog dela, otkidajte komadice pa oblikujte jedno po jedno jaje trljajuci izmedju dlanova da prvo dobijete lopticu pa je onda malo izduzite, bitno da ostane glatka povrsina. Ostavite jaja sa strane da se prosuse.

3.

Zamesite modelling paste sa gumpaste, pola-pola. To je da bi se bolje stvrdnulo, modelling paste sama ostaje meksa, gumpaste se susi brze i duze traje. Podelite na tri dela. Od jednog napravite ovalni oblik i izdubite ga. Zatim od drugog dela valjajte tanke valjcice i lepite oko ovalnog oblika da izgleda kao gnezdo od grancica. Kad ste ceo oblik prekrili “grancicama” ostavite sa strane da se malo prosusi.

4.

Od treceg dela oblikujte glavu i telo ptice. razvaljajte vrlo tanko plavi fondant, pa presvucite glavu i ledja ptice i pticu stavite na malo zguzvane plasticne folije da se ne bi spljostila, ovako. Ostatak razvaljajte malo deblje, isecite krila i rep, i napravite zareze veiner alatkom ili stapicem za jelo kao perje. Nalepite na pticu, pa zatim presvucite kljun i napravite oci od tamno smedje gumpaste. Nanesite zuto smedju boju u prahu na gnezdo, a pticu osencite smedjom i plavom bojom u prahu.

5.

Zatim na parce cvecarske zice pricvrstite tri parceta tanke cvecarske zice (uvrnite tanku oko deblje da bude pricvrsceno), ali negde na sredini zice, kraj treba da viri. Ponovite sa drugim parcetom. “prste” i nogicu iznad prstiju omotajte smedjom cvecarskom trakom ili presvucite smedjom gumpaste, na slici je omotano trakom. Donji deo zice se nece videti i ne treba ga pokrivati.

6.

Stavite gnezdo na tortu, u gnezdo stavite jaja. U pticu utaknite noge (gornji eo zice treba da je savijen u kukicu da ne ispadne zica, a donji deo zice ispod prstiju utaknite u gnezdo da pricvrstite pticu. Popotrebi mozete je jos dodatni ucvrstiti tako sto utaknete cackalicu na donjem delu koji je u kontaktu sa gnezdom tako da se ne vidi, i eto gotovo——————————————————————————————————————————————————-

7.

Ruza i rosa

8.

Evo ovako kratko da napisem samo sto je novo, a to je rosa. Ruzu sam pravila laticu po laticu od svetlo plave gumpaste, kao sto sam ranije napisala ovde . Zatim ruzu obojati plavom bojom u prahu, i provuci kratko kroz vodenu paru (ja to radim iznad cajnika) da dobije sjaj. Pricvrstiti listove (meni su taman ostala dva iz jednog od pretodno radjenih ukrasa) i stabljiku omotati zelenom cvecarskom trakom.

9.

Sad ide ono sto je novo, a to je rosa. Eksperimentisala sam sa dva metoda, jedan je da se samo nanese piping gel (Wilton) iz vrecice za ukrasavanje kao kapljice. Umesto piping gela bi verovatno mogao i prozirni preliv za torte, onako kad krene da se steze ali nije skroz stegnut.

10.

Medjutim kad se tako urade kapi rose, slabije se vide, imate obe vrste kapi na slici. Ocigledno bolji metod je iscrtati oval tamno plavom gel bojom, tankom linijom, i onda preko toga naneti piping gel za kap rose, daleko bolje dolazi do izrazaja, pogledajte ovde

Posluživanje

Na slici je dummy cake, presvucena crvenim fondantom, na dnu ukrasena plavom trakom, i na gornjoj ivici sa ivy od plavog fondanta. Pstaje crvena dok ne smislim u koju boju da je presvucem sledeci put, mozda najbolje da se vratim na belo, najbolje dolaze do izrazaja ukrasi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Samo za čitanje! Opcije dodavanja recepata i ostalog sadržaja dolaze uskoro! :)

Saznaj više