Moj profil

Uskrsna jaja

47
Uskrsna jaja

bojana prirodnim bojama

bojana prirodnim bojama

Sastojci

Izbjeljivanje jaja
9%-tni bijeli alkoholni ocat
Plava jaja: za 10 komada
10-tak bijelih jaja
500 g ljubičastog kupusa
1 l vode, otprilike
2 žlice bijelog octa
po želji:
za dekoraciju jestiva zlatna metalik boja ili salveta
Dekupaž/salvetna tehnika
izbijeljena jaja
salvete sa motivom
Bojanje crnim vinom
što tamnije crno vino (npr.teran)
jaja, ne moraju biti izbijeljena
Bojanje u lukovini
što tamnija jaja (bolje primaju boju)
pregršt vanjskih listova kapule (crveni luk)
1 žlica octa
1 žlica soli (da jaja ne popucaju)
listovi peršina ili biljaka po želji
najlon čarape izrezane na komade
konac
Mramorna jaja iz lukovine
osim listova peršina, sastojci isti kao prethodni

Priprema

1.

Izbjeljivanje jaja:

Jaja staviti u hladnu mješavinu vode i alkoholnog octa u omjeru 3:1 (3 dijela vode : 1 dio octa) i kuhati 15 minuta (uspjela sam izbijeliti i sa 4 dijela vode : 1 dio octa). Po površini vode će plivati žućkasta pjena koju povremeno treba žlicom obrati. Maknuti sa vatre i ostaviti u toj vodi još 15 minuta. Potom pod mlazom vode isprati trljajući abrazivnom/grubom stranom spužvice za suđe dok ne pobijele. Trljati nježno kako jaja ne bi popucala jer im je od octa ljuska mekša.

2.

Plava jaja:

Ljubičasti kupus naribati ili narezati na kockice, preliti vrelom vodom i kuhati dok ne omekša, 30-40 minuta. Potpuno ohladiti, procijediti u drugu posudu te istisnuti svu vodu iz kupusa.

U vodu umiješati bijeli ocat pa poslagati izbijeljena (kuhana) jaja u jednom sloju. Jaja trebaju biti potpuno potopljena i po mogućnosti da se ne dodiruju. Neka stoje u vodi kraće ili duže ovisno koliko intenzivnu plavu boju želimo. Često ih prevrnuti kako bi se obojao i dio koji je u kontaktu sa podlogom.

Za nježno plavu boju, neka se namaču 1-2 sata. Sušenjem će boja za nijansu potamniti. Izvaditi na papirnati ručnik i neka se osuše.

Za malo tamniju boju, izvaditi jaja iz vode nakon 3 sata, sljedeća nakon 4 sata...za što tamniju boju, namakati ih preko noći u hladnjaku.

Iako je voda ljubičasta, jaja će na kraju biti plava.

Nakon što su se jaja potpuno osušila, ostaviti ih takva kakva jesu ili dodatno ukrasiti:

Zlatna metalik boja: Poslagati jaja na papirnati ručnik. Suhu četkicu za zube umočiti u boju pa držeći jednom rukom dršku četkice iznad jaja, kažiprstom druge ruke povući natopljenu glavu četkice natrag i naglo pustiti; boja će pošpricati jaja.

Neka se boja potpuno osuši prije okretanja jaja i špricanja druge strane.

Motiv sa salvete: zalijepiti na način pod točkom br.4.

Mramorni izgled: Uzeti 2 plastične vrećice za hranu i staviti na ruke. Kapnuti malo ulja i rastrljati po vrećici, a onda  nježno protrljati jaje među dlanovima. Nakon toga potopiti jaje u vodu od kupusa.

Točkasti izgled: Umočiti četkicu za zube u ulje, pa pošpricati jaja na isti način kako je napisano za metalik boju. Nakon toga potopiti jaje u vodu od kupusa.

ILI u vodu od kupusa staviti malo biljnog ulja prije potapanja jaja.

3.

Zelena jaja:

Prave se na isti način kao i plava jaja, samo se koriste smeđa, odnosno neizbijeljena jaja.

ILI:

Koristiti izbijeljena jaja, samo u ohlađenu vodu od kupusa pored octa, dodati sodu bikarbonu, otprilike 1 žličicu na 200 ml vode.

4.

Dekupaž/salvetna tehnika:

Odabrati salvetu po mogućnosti sa podlogom što sličnijom boji jaja na koje lijepimo motiv. Ako salveta ima više slojeva, za lijepljenje odvojiti samo gornji sloj sa otisnutim motivom.

Izrezati jedan ili više manjih motiva sa salvete, nasloniti na kuhano, izbijeljeno jaje, pa uz pomoć četkice nanositi lagano razmućeni bjelanjak i premazivati po motivu od sredine prema krajevima. Bjelanjak će zalijepiti salvetu za jaje. Raditi pažljivo kako se salveta ne bi oštetila.

Lijepiti se može i jedan veći motiv, ali postoji vjerojatnost da ostane zgužvan.

Osušiti pa premazati uljem.

5.

Bojanje crnim vinom:

Jaja staviti u posudu i preliti crnim vinom da ih prekrije. Kuhati 10-tak minuta, maknuti sa vatre, poklopiti i ostaviti ih tako potopljene u vinu najmanje 12 sati, najbolje preko noći. Izvaditi na papirnati ručnik i osušiti (nipošto ispirati).

Kad se jaja osuše dobit će svjetlucavi odsjaj kao od kristala po cijeloj površini.

Ja sam isti efekt dobila i kad sam jaja kuhala u mješavini bijelog i crnog vina u omjeru 1:1.

Ako se koristi samo bijelo vino, onda na dno posude staviti dosta ljuski ljubičaste kapule, poslagati jaja, zaliti vinom i kuhati.

6.

Bojanje u lukovini:

Staviti listić peršina ili druge biljke na jaje, prekriti ga komadom najlon čarape, pa ju zategnuti  preko jajeta pazeći da se listić ne pogužva. (Jaja navlažiti vodom jer se listići lakše zalijepe za jaje). Krajeve najlonke uvrnuti na suprotnoj strani od one na kojoj je listić i svezati komadićem konca. Potom višak najlonke odrezati.

Pola količine vanjskih listova kapule (crvenog luka) staviti u posudu, poslagati jaja, preko njih staviti ostatak ljuske, preliti hladnom vodom, dodati ocat, posoliti i nakon što voda uzavre, kuhati 15-tak minuta. Maknuti sa vatre i ostaviti jaja u vodi 10-tak minuta, pa izvaditi. Ako ste imali dovoljno ljuske, ne treba više, ako ne, onda neka stoje u toj vodi dok se ne ohlade.

Zatim sa jaja odstraniti najlonke i listove, najbolje pod mlazom vode, oprati ih, pa poslagati na papirnati ručnik da se osuše.

(Listiće ne strugati noktom jer će se skinuti i boja, samo jagodicom prsta pod vodom).

Premazati uljem ili slaninom za sjaj.

7.

Mramorna jaja iz lukovine:

Ljusku kapule dobro osušiti na zraku.

Pola količine ljuske staviti u najlon vrećicu, zavezati i dobro istrljati među dlanovima. Ako je ostalo većih komada, narezati ih škarama.

Jaja umočiti u vodu i uvaljati u usitnjenu ljusku, ne moraju biti sasvim obložena. Zatim ih umotati u najlon čarapu i zavezati.

Kuhati u vodi sa krupnom ljuskom kapule kao u prethodno opisanom postupku, pola ljuske ispod, pola iznad jaja. Oguliti, očistiti i premazati na isti način.

  • Uskrs(5)
  • JAJA(2)
  • Jaja-uskrs(1)
  • Probati(1)
  • Uskrs-jaja(1)
  • Uskrs-pisanice(1)
  • Uskrsnja-jaja(1)
  • Korisno(1)
  • Bojanje-jaja(1)

19

🤗

Hvala Neno, sve si lijepo ukrasila.

Sve na jednom mestu, malo me jaja iznervirala kad sam izbeljivala, kao sto kaze Marija, posto smo iz istog mesta, a jaja su nam jako tamna, pa jedva izbele, bila je po koja flekica, ali sam to salvetama prekrila 😉 saljem ljubac 🤗

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Uskršnja Jaja
Zell

Uskršnja Jaja