Moj profil

Velika sarma

27

Ako Vam ostane   od velike glavice kiselog kupusa il´ti zelja listova sarme a i  mesa pripremljenog za sarmu, razbijte monotoniju, iako kod sarme nema monotonije... što duže stoji to je sarma bolja..Napravite još posebno u manjoj zdjeli veliku sarmu kao torta*...bar se ne vidi koliko ste sarmi pojeli..

Ako Vam ostane   od velike glavice kiselog kupusa il´ti zelja listova sarme a i  mesa pripremljenog za sarmu, razbijte monotoniju, iako kod sarme nema monotonije... što duže stoji to je sarma bolja..Napravite još posebno u manjoj zdjeli veliku sarmu kao torta*...bar se ne vidi koliko ste sarmi pojeli..

Sastojci

5 dag yobenih mekinja
8 većih listova kiselog zelja od glavice
malo rezanog zelja
2 vel žlice masti
1 glavica luka sitno izrezanog
malo suhe slanine sitno nasjeckane
sol, papr crvena paprika
30 dag suhog mesa izrezanog na komade
1 žlica sitno sjeckanog peršunova lišća

Priprema

1.

Kad radite više sarme za blagdane npr. uz  veliki lonac sarme iz gacke  sa dosta suhog mesa i domaćeg zelja kiselog, napravite od par listova (ako imate veliku glavicu ili dvije manje   i  nadjeva od mesa mljevenog više ..možete napraviti i ovako u široj zdjeli (padeli) i VELIKU SARMU  kao torta..

Prije sam stavljala  u sarmu pola junetine pola svinjetine, a moji u Lici stavljaju 80 dag svinjetine  a 20 dag junetine..    Kolegica iz ureda me nagovorila da radim sarmu sa čistom svninjetinom i moram priznat  da nam je sarma  saftnija nekako ima šmek bolji. I tako već 15-ak godina radim sarmu sa čistom svinjetinom.

2.

Popržiti slaninicu, dodati narezanu kapulu (luk) i mljeveno meso. Malo popržiti cca 5-10 minuta. Makni sa vatre, i malo ohladi, Sve dobro izmješati dodati jaje, crvenu papriku,, malo peršina  sol i malo papra svježe mljevenog.

3.

Na dno posude posložiti lošije listove kojima izrežete debeli korijen i posložite na dno par listova 3-4 lista kiselog zela i onda malo rezanog zelja. Stavite smjesu  nadjeva od mljevenog  mesa i ljepo poravnajte. Na to opet malo rezanog zelja ali i nemorate i posložite 3-4 ljepša lista od kiselog zelja. Gore stavite malo suhog mesa narezanog i dolijte vodom da  bude dobro pokriveno vodom.

Ja zapršku ne stavljam jer moji doma nisu nikad stavljali zapršku, ali vi možete   laganu sa 2 žlice masti i2 žlice brašna obično ili dinkel (brašno od pira) još bolje zgusnuti zobenim mekinjama j  Ali stavim obavezno 2 žlice domaće masti jer zelje kiselo ima poseban šmek i sjaj. I stavim podravka kocku govedsku, i malo na vrh noža crvene paprike. 

4.

Sarma mora biti dobro pokrivena tekućinom. Sarmu huhati dok ne uzavrije i onda smanjiti vatru. Poslje sarmu staviti u pećnicu ugrijanu  na 175 stepeni i kuhajte u pećnici  cca 2,5 sata. možete i na  peći kuhati ali kako kuham veliki lonac sarme  istovremeno ..onda ovo voli da mi je zapečeno. Ako je kuhate na peći  onda nema mješanja nego samo protresete nekoliko puta.

5.

Kod mene ide posluženje uz pire od karfiola ili celera  no vi  uz sarmu poslužiti krumpir kuhan u ljusci ili kako mi u Gackoj dolini kažemo "krumpir kuhan ucelo"..ili pire krumpir.  Jako fino je poslužiti i uz  kiselo vrhnje..

  • Sarma(2)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)
  • Glavno-jelo-mljeveno(1)
  • Mljeveno-meso-sarma(1)

11

Zahvaljujem  biljanas! I sa sitnim rezanim je isto fino  tako cu si u nedjelju napraviti!!!

Draga Anka, ideja za veliku sarmu je odlicna....a moji sarmoljubci su se raspametili kad su videli sta ima za rucak. Jedino sto sam je radila od sitnog kiselog kupusa,nemam listova,i ovako je ukusna jer su ideja i recept odlicni...... Hvala...... od ❤️

Hvala   draga Mema... nije samo mašta  bitna..nje nam  ne nedostaje ,,  slažem se treba i materijala i to je bitno jako .. pogotovo kad si u *našoj* mirovini!!!..😉

Ovako je ispalo drugima