Moj profil

Verine oblande

60 minuta
14
Verine oblande

Ovo je recept koji je moja tašta (da, dobro ste pročitali - tašta) pravila svom suprugu jer je jedino ovaj kolač hteo da jede. Dakle, za izbirljive goste sa ovim nikako nećete pogrešiti. Jeste malo zahtevniji recept - ali se isplati ...

Ovo je recept koji je moja tašta (da, dobro ste pročitali - tašta) pravila svom suprugu jer je jedino ovaj kolač hteo da jede. Dakle, za izbirljive goste sa ovim nikako nećete pogrešiti. Jeste malo zahtevniji recept - ali se isplati ...

Sastojci

za
500g oraha
500-600g ratluk (što mekši) - ukus ruže
6 - 8 dcl mleko
1 - 2 paketa oblande (jedan veliki paket ili dva manja)

Priprema

1.

Ratluk sitno iseckati i potopiti sa 1/3 količine mleka. Što ga sitnije iseckate, lakše će vam biti da ga istopite. Velika pomoć je mikrotalasna - 'medium' ili 'medium low' jačina, pa ratluk topite u turama od po 10 minuta, najmanje 4 kruga.

Ako nemate mikrotalasnu, ništa zato - malo ćete više da se oznojite, ali se da uraditi. Dakle, za one koji nemaju mikrotalasnu princip je sledeći - svo mleko ulijte u širu šerpu i pustite da se dobro ugreje. Pred samo vrenje dodajte ratluk i uz stalno mešanje smanjite grejanje da mleko i ratluk veoma lagano ključaju. Svo vreme mešajte, jer je to ključ otapanja ratluka - samo zagrevanje neće da ga otopi.

2.

Za one koji imaju mikrotalasnu - evo kako bi trebao da izgleda dovoljno dobro otopljen ratluk. Tokom  topljenja (4 ture od po 10 minuta - vidi korak 1), postepeno dodajte još mleka tako da na kraju topljenja polovina količine mleka već bude u ratluku.

3.

Kad je ratluk dovoljno otopljen - to znate tako što imate želatinoznu masu sa veoma malim  komadićima neotopljenog ratluka - stavite ostatak mleka da provri. Čim provri, dodajte otopljeni ratluk i mešajte, a vatru smanjite tako da smesa jedva ključa. Nastavite sa otapanjem ratluka u mleku još nekih 10-ak minuta.

4.

U međuvremenu - ako već imate mikrotalasnu - otopite čokoladu isitnjenu na kockice. Ako nemate mikrotalasnu, pre stavljanja ratluka da se topi isitnite čokoladu koliko god je to moguće.

5.

Ovako izgleda otopljen ratluk u mleku - ovakvu smesu treba da dobijete bez obzira da li ste se potpomagali mikrotalasnom ili ste od početka stajali za šporetom. Sad vam je verovatno jasno zašto sam u uvodu rekao da je recep zahtevan - otapanje ratluka 'od nule' na šporetu traje i do sat vremena - sve zavisi koliko je tvrd.

6.

U otopljen ratluk dodate ili otopljenu čokoladu za kuvanje ili sitne kocke, i dobro promešajte ne skidajući sa vatre.

7.

Na kraju u smesu dodajte samlevene orahe - ukoliko imate blender, orahe sameljite u njemu jer tako imate i veoma sitno mlevene orahe ali i malo krupnije komadiće. Ako nemate bledner - nikakv problem, običan mlin za orahe je sasvim OK.

Čim u smesu dodate orahe sklonite sa vate i mešajte još minut - dva, da se orasi sjedine sa smeso i blago prokuvaju.

Zatim smesu ostavite na stranu da se dobro ohladi.

8.

Fil koji se ohladio, ali ne sasvim - da se ne stegne previše - mažete po oblandama i namazane oblande ostavite u fzižider da se potpuno ohlade. Hladne sečete i servirate ... Prijatno !!!

Posluživanje

Kao i sve oblande - isecite po želji, aranžirajte na tanjir za služenje i ... UŽIVAJTE !!!

  • Dezerti(1)
  • Oblatne(1)
  • Oblande(1)
  • Oblanda(1)
  • Čokolada(1)

1

Ma, tašte su super, ha,ha,ha (i ja sam jedna od njih) ali,receptić je zaista super, zanimljiv i ,da...nažalost, zahtevan!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)