Moj profil

Vino od kupine

48
Vino od kupine

Nije samo užitak, već je i lijek! Anemija, iscrpljenost, loša probava, visok krvni tlak, kolesterol... samo su neke od zdravstvenih tegoba koje, kako kažu, kupinovo vino može regulirati. A i fino je ;)

Nije samo užitak, već je i lijek! Anemija, iscrpljenost, loša probava, visok krvni tlak, kolesterol... samo su neke od zdravstvenih tegoba koje, kako kažu, kupinovo vino može regulirati. A i fino je ;)

Sastojci

na 5 litara kupina (izgnječenjih, sa sokom)
2 l vode

Priprema

1.

Kupine dobro izgnječite u plastičnoj posudi. 

Prokuhajte vodu sa šećerom da se šećer otopi. Malo ohladite. Sirup prelijte preko izgnječenih kupina i dobro promiješajte. Sve prelijte u stakleni demižon čiji otvor prekrijte čistom krpom kako bi se proces vrenja nesmetano odvijao. Demižon neka bude u prostoriji na temperaturi 20-25°C kako vrenje ne bi bilo ni presporo ni prebrzo.

2.

Vrenje može trajati do 10 dana prilično burno. Kad se prvo vrenje smiri, vino pretočite u čistu staklenu posudu i opet prekrijte krpom. Narednih 8 tjedana kupinovo vino će završiti proces vrenja i razbistriti se. Tada ga pažljivo pretočite u čiste boce, zatvorite plutenim čepom i spremite na hladno mjesto, po mogućnosti polegnute.

Posluživanje

Najbolje je popiti 0,5 dl kupinovog vina ujutro na prazan želudac ili 1 dl navečer prije spavanja kako bi imalo najbolji učinak.

  • Vino(4)
  • Zimnica(2)
  • Kupine(1)
  • Kupinovoo-vino(1)
  • Kupinovo-vino(1)

3

Hvala ti na detaljnom odgovoru!

Ne, nikako vani, treba bit stalna temperatura ne veća od 25 stupnjeva (i to je čak malo previsoka, najbolje bi bilo da imaš neku prostoriju sa stalnih 20 stupnjeva). ako je temperatura viša od 25, vrenje se odvija prebrzo i neće valjat vino. taj dio ti je vrlo sličan kao i vrenje grožđa.

Nakon tog prvog vrenja u čisto se pretače samo tekućina, to se zapravo i čekalo. e onda ta čista tekućina vrije dalje da se sama pročisti i da dobije finalni rezultat. pa kad i taj dio završi, onda se pažljivo rastače u boce - treba samo pazit da se ne digne talog sa dna da opet ne zamuti vino i da ga ne pokvari). probaj, odlično je!

Da li taj demižon može stajati vani ako je lijepo vrijeme? Nakon prvog vrenja pretačemo svu tekućinu sa komadićima kupine u novu bocu ili samo procijeđenu tekućinu? Hvala, baš mi se sviđa recept a imamo brdo domaćih kupina!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)