Moj profil

Vuneni peseki

45 minuta
37
Vuneni peseki

Obećala sam da ću vam pokazati izradu psića od vune. Došli su hladniji dani i više smo u kući pa iskoristite svoje slobodno vrijeme i napravite nešto zanimljivo ;))

Obećala sam da ću vam pokazati izradu psića od vune. Došli su hladniji dani i više smo u kući pa iskoristite svoje slobodno vrijeme i napravite nešto zanimljivo ;))

Sastojci

Vuna
šablone
igla

Priprema

1.

uvijek mislim kako ću lako objasniti i onda kad počnem pisati,sva se "zapetljam" u riječi.
Ove peseke me baka naučila raditi i još kao dijete sam probala raditi i ispalo je super. Kako nje više nema,mislila sam da su pogubljene te šablone i da više nikad neću moći izraditi peseka,ali tad me sestra razveselila rekavši da su te šablone kod nje.
Iako je sama izrada vrlo kratka,meni je trebalo nešto više vremena dok se prisjetim kud šta ide.Al vama će biti lakše jer ću vam lijepo objasniti ;) pa krenimo

2.

Prvo vam trebaju šablone. Najbolje je izrezati od meke plastike,od nekih manjih karnistera (onih bijelih jer je ta plastika mekša),ako nemate,za prvu ruku će vam poslužiti deblji karton. Ja sam karton našla. Bitno je da bude savitljivo,a vidjet ćete zašto.
Dimenzije šablona su sljedeće:
tijelo : 9 x 7 cm  - 110 namotaja

noge x 2 : 7 x 5 cm  - 95 namotaja

uši : 5 x 4 cm  - 90 namotaja

kad si ih izrežete,napišite si na njima od čega je i koliko namotaja.

3.

Sad lijepo se smjestite,koncentrirajte se na brojanje ;) i krenite s namatanjem vune. Kako ćete namatati? Vunu namatati po dužini šablone,ostavite koji cm (1 cm) od ruba pa namatati nit uz nit i tako onoliko koliko piše na pojedinoj šabloni. Naravno,bit će namotano u dva ili tri reda,ne stane sve u jedan ;)
Ja sam od vune koristila Malonku jer mi je po debljini nekako taman, a vi kako god hoćete. Možete kombinirati dvije nijanse pa da vam pesek ispadne šaren.

4.

Namotajte sve šablone.
Ako vam je lakše,za početak možete zavezati vunu oko šablone da vam se ne izvlači,tako i kraj zavežite da vam se ne odmotaju.

5.

Kad ste sve namotali,odvojite tijelo sastrane i uzmite šablonu noge. Primite rukom malo čvršće i oštrim nožem prerežite uz jedan rub. Držite na sredini da vam se ne izvuku niti,odstranite šablonu i krajeve zavežite vunom. Nekih 2 cm od ruba zavežite.

6.

Na isti način napravite i za uši. Znači imate dva "valjka" od nogu i jedan od ušiju.

idemo dalje :)))

7.

Sad uzmite tijelo,malo savinite šablonu i gurnite ruku unutra tako da možete taj namotaj vune staviti na ruku. Raširite i kroz sredinu gurnite noge tako da

krajevi vire sa svake strane. Povucite ih prema dolje,kao prema laktu recimo.

8.

Još uvijek to sve držite na lijevoj ruci,znači noge su unutra provedene. Sad tako i provedite uši i njih povučete prema gore.

9.

Namjestite noge i uši pa okrenete peseka te uzmite olovku i provedite ju na zadnjem kraju kroz tijelo. To će biti kao stražnjica. Zavežete vunom oko olovke i izvadite ju van. Tako ste dobili kao repić / guzu.

Namjestite nogice  da bude sve ravnomjerno,primite uši i vunom zavežite u krug iznad nogica i ispod ušiju kako bi napravili glavu.

10.

E sad uzmite tu istu vunu kojom ste radili i navedite ju u iglu. Spajat ćemo nogice.

Dva kraja nogu spojite vunom,tj. zašite jednu za drugu. To znate i same ;) pa nemam šta puno objašnjavati .
Tako spojite obje noge i uši.

11.

Dobili ste gotovog peseka.
Sad još jedino preostaje napraviti mu oči i usta.
Od crne vune napravite oči primivši oko 3 niti vune. Ravnomjerno napravite oči,a od crvene vune,napravite usta.

Sad ga još jedino "dotjerajte" i one cufleke na nogama i ušima (vrhove vune) skratite da budu sve iste dužine.

Posluživanje

Hvala vam na pažnji i na izradi. Ovi peseki mogu biti u raznim bojama i vesele im se svi,mladi i stari. Moja baka ih je imala kao ukrase u staklenoj vitrini i svi su im se divili.

  • Kreativni-kutak(2)
  • Decor(1)
  • Hobi(1)
  • Kreativno-cakana(1)
  • Ide-j-alno(1)
  • Homemade(1)
  • Kreativno(1)
  • Interesantno(1)
  • Ideja(1)

17

Hvala vam objema ;-)

Predivni psici :)

Napravila sam jednog probnog, hvala ti na objašnjenju, baš je zanimljivo malo se zabaviti .....🤗

Ovako je ispalo drugima