Moj profil

Zaledjen peršun

8

Čuvanje peršuna je vrlo jednostavno. Zdrave i sveže listove dobro oprati i ostaviti da se prosuše. Odatle imamo dve mogućnosti:

Čuvanje peršuna je vrlo jednostavno. Zdrave i sveže listove dobro oprati i ostaviti da se prosuše. Odatle imamo dve mogućnosti:

Sastojci

Nekoliko vezica svežeg peršuna
150 ml prokuvane ohladjene vode

Priprema

1.

Jedna mogućnost je da se buketić zaveže oko drščica i okači naopako na zasenčenom i promajnom mestu. Obavezno ga prekriti gazom, kako listići ne bi sakupljali prašinu. Posle nekoliko dana osušene listove, bez drščica, ubaciti u staklenu teglicu s poklopcem.


Druga mogućnost je da se listovi peršuna iseckaju i zamrznu. Biće potrebna plastična ili metalna posuda za led i 100-150 ml prokuvane i ohladjene vode. Opran i prosušen peršun sitno iseckati nožem i rasporediti unutar posude za led. Blender ne koristiti ovom prilikom. Sipati ohladjenu vodu kašikom u svaku pregradu, pazeći da iz njih izadje što manje listića.

Staviti u zamrzivač. Sutradan izvaditi zaledjen peršun iz kalupa i prebaciti ga u kesu ili plastičnu kutijicu s poklopcem.

Upotrebljava se isto kao i svež peršun. Na kraju kuvanja izvaditi zelenu, ledenu kockicu iz zamrzivača i ubaciti je u jelo, a rezultat će biti isti kao da ste peršun tek iseckali.

2.

...

3.

...

4.

...

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Recept-plus(1)
  • Jeftino(1)
  • Lako(1)
  • Persun(1)
  • Zimnica(1)

7

I mi doma spremamo peršin kao prasa, a tako spremamo i listove celera. Ponekad ih znamo staviti u opranu posudu od marga pa u ledenicu

ovo je fakat super ideja, hvala na savjetu

Je, ja sam isprva mislila da je oblik za led autić (rezultat traume od 20 godina života s muškom djecom 🙂 ) a onda vidjela onu sliku s tlocrtom. Ja prakticiram sličan pristup kao prasa jer mi je najfleksibilniji kad treba otkinuti različite količine a i zauzima najmanje mjesta. Isto tako sam znala raditi s ostalim sezonskim začinskim biljčicama i  koncentratom od rajčice ako kupim cijelu konzervu umjesto tube,.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)