Moj profil

žigerica na žaru ♥

10
žigerica na žaru ♥

svinjska, teleća jetrica, vrlo fina i brzo gotova...još jedan recept iz ličke kuhinje u vrijeme klanja u jesen ili teladi.. No naravno mogu se pripremiti i u svako doba godine mi obožavamo teleća jetrica tj. žigericu.  

svinjska, teleća jetrica, vrlo fina i brzo gotova...još jedan recept iz ličke kuhinje u vrijeme klanja u jesen ili teladi.. No naravno mogu se pripremiti i u svako doba godine mi obožavamo teleća jetrica tj. žigericu.  

Sastojci

žigerica (jetrica svinjska, teleća)
domaća mast
malo brašna (zobene mekinje u zamjenu) kod celijakije bezglutensko brašno
češnjak (beli luk)
1 kila krumpira
cvjetača u zamjenu za krumpir po LCHF

Priprema

1.

 ♥ Na gackome čakavskome dijalektu:

Žigerica se izreže na prst debelo, s jedne strane posipljemo brašnom i baci na žeravku s onom pobrašnjemnom stranom. Kad se speče s jedn strane  unda se okrene na drugu . . Kad je spečena  posiplje se belim lukom i masnoćom u kojoj se žigerica pekla. Osolimo ju na kraju kd se spekla..  Najviš se i s krumpirom pečenim u lugu ili s kruvom i umače u toč u kojem se žigerica pekla. Ovako se žigerica praseća  pekla  ujesen kad se prasci koljedu. Teleća  kad bi se klalo tele a to je  bilo ritko, jer bi se tele prodalo, ali kad bi se telad klala ova teleća žigerica je bila  delikatesa...  I ne soli se već malo kad su tek ispećena i posiplje masnoćom u kom se pekla žigerica i belim lukom.

2.

 ♥ Na standardnome hrvatskome jeziku:♥  Svinjska ili teleća jetrica ( na slici su teleća jetrica sam spremala) se izrežu na tanke ploške 0,5mm ili prst debele ploške ( mesar vam to jako lijepo izreže).  Pobrašnimo ih sa jedne strane i stavimo na žar ili tavu u koju smo stavili mast..  Po novijem  stavim bezglutensko brašno jer smo prešli na bezglutensku ishranu zbog celijakije. Na vruću mast  stavimo prvo pobrašnjenu stranu i kratko pržimo  sa jedne cca 2 minute  pa onda sa druge nepobrašnjene strane isto oko 2 minute.. Kad su pečena  jetrica ( moraju biti iznutra lijepo ružičasta) pospemopo želji  bijelim lukom tj. češnjakom..  Posluži se sa pečenim krumpirom (nekad se krumpir pekao u lugu) ili sa kruhom kojim  umačemo u toč od pečenja.

Ova jetrica  bi se u biti pekla  kad  je bilo klanje svinja  početkom jeseni, ili kad bi se zaklalo tele.  Pekla sam i sa  jetricama pobrašnjenim sa zobenim mekinjama po LCHF sistemu isto odlično.    Ova jetrica se NE sole i ne papre...  Možete na kraju malo posoliti ali mojima nije bilo potrebno soliti   ona su fina meka i jako ukusna i bez soli. ili posolite na kraju..

Moji omladinci jedu bez češnjaka. Moram napomenuti  da u ličkoj kuhinji nema maslinovog ulje  ( no u novije vrijeme i ličani ga koriste naveliko ali ga u staroj gačanskoj-ličkoj kuhinji nisu koristili) već domaća mast i maslo domaće, Ako ne volite mast možete i na maslacu jako fino ispržiti jetra. No  brki i meni paše malo češnjaka i maslinovo ulje.. No toč od masnoće je prefin za točanje. brko uživa u točanju a i omladinci .pa svako po svojoj želji.

3.

Po LCHF  sam napravila za sebe umjesto brašna pobrašnila sam jednu stranu sa zobenim mekinjama..a prilog karfiol kao pire uz paradajz salatu odličan LCHF ručak  , brki naravno pire i sa brašnom  pobrašnila ...

 Ovo može biti i Gluten Free (bez glutena da umjesto običnog brašna stavimo bezgluteinsko  brašno  koje dobijemo u apoteci  na recept      Bread Mix Schär   ili  ili rižino (heljdino)  brašno 

4.

O jetrici ili žigerici

U prehrani su najbolja teleća jetrica, a koriste se i svinjska zbog svog specifičnog okusa. Međutim, poseban je gurmanski doživljaj jetrena pašteta, naročito ako je pripremljena od gušće jetre.

Kod jetrica i ostalih iznutrica preporučuje se konzumacija isključivo svježe  nikako smrznute, a i od kupnje do pripreme ne bi trebalo proći više od 24 sata (pri tome meso mora obavezno stajati u hladnjaku na 8 °C).

Jetrica predstavljaju dobar izvor željeza, fosfora, vitamina B12, folne kiseline, riboflavina (vitamina B2), niacina i vitamina A.  Dok posljednje navedeni vitamin, prisutan je u jetricama u iznimno visokim količinama, jer jetra predstavlja organ u kojem se vitamin A uskladištava (kod ljudi i životinja). Navodi se da 100 g jetrica (jedna mala šnita) sadrži 20 puta više vitamina A od dnevno potrebne količine tog vitamina za odrasli organizam. Budući da se ovaj vitamin unesen u većim količinama tijekom rane trudnoće može uzrokovati stanovite malformacije fetusa, uobičajeno je preporučiti ženama u trudnoći da naročito tijekom prvog tromjesečja trudnoće ne konzumiraju jetrica.

Posluživanje

Izvor: Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica.  Recept spremljen za Ličku coolericu 2

♥ LIČKA COOLERICA 1♥

  • Jetra(1)
  • Gotveni-jadenja-iznutrici(1)

6

Hvala vam na javljanju●♡♡♡♡♡●

Da si mi samo bliže pa da skoknem na dva-tri zalogaja...da me želja mine.😵Uh,kako je dobro pečena🙂😋👍

Volim i ja!

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

"MED" od maslačka - Za lečenje jetre i pročišćavanje krvi
saintpaulia

"MED" od maslačka - Za lečenje jetre i pročišćavanje krvi