Moj profil

Postupak izrade tijesta za pizzu (ili focacciu)

Pomiješati brašno s vodom i kvascem. Ostaviti da odmara 1/2 sata.

Dodati sol, izmijesiti rukom u zdjeli, pokopiti i ostaviti opet da odmara 1/2 sata.

Dodati ulje i izmijesiti dok ga tijesto ne upije (9). Ostaviti da odmara 1/2 sata.

Napraviti jedno ili dva preklapanja u zdjeli uz pomoć silikonske spatule (u razmaku od 1/2 sata jedno od drugog), povlačeći krajeve tijesta prema sredini, napraviti cijeli krug okrećući zdjelu  (4 i 5)

Nakon još 1/2 sata, izručiti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, rastanjiti ga rukama na kvadrat (7). Preklopiti prvo gornju trećinu prema sredini (8), zatim donju preko nje (9). I opet preklopiti s desna prema sredini (10) i također slijeva (11). Okrenuti tijesto tako da je spoj dolje. Zaokružiti u kuglu (12) i staviti u zdjelu da se diže dok se ne udvostruči. Kad se udvostruči za oko 50% možete ga staviti u hladnjak 24 sata. 

kad ga izvadite iz hladnjaka, ostaviti ga 1 sat na sobnoj temperaturi a zatim ga podijeliti po želji (2 ili 3 dijela ako radite u velikom plehu od pećnice.

Svaki dio preklopite na pola (npr. od gore prema dolje) i opet na pola (sad s lijeva na desno).

Ostaviti da se opet diže najmanje 2 sata. Rastanjiti na željenu veličinu ili debljinu - ja ne uljim pleh nego pobrašnim papir za pečenje, na njega rastanjim pizzu, u međuvremenu zagrijem pećnicu zajedno s plehom u njoj. Kad je vruća samo pizzu skupa s papirom skliznem na pleh.

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.