Moj profil

Ljesnjak Torta by BiserkO

Biserka, torta je, kao sto sam i ocekivala divna, bas po mom ukusu!
Pratila sam recept vjerno, osim sto sam za kremu koristila mlijecnu cokoladu (mada i ta mlijecna je bila ko tamna, takve su Americke cokolade), jer nisam imala tamne za kuhanje. Tako, da zbog moje lijenosti, sam kremu malcice, gotovo neprimjetno usosila, jer joj konsistencija nija bila bas tako cvrsta kao sto treba da bude kod ovakvih krema. Takodjer nije toliko tamna kao sto treba da bude, pa mi tortica i nije bila fotogenicna, plus je slikana kasno uvece na losem svjetlu.
Sa korama sam imala isto iskusto kao kod Torte od oraha i cokolade Coolinarika, koju cesto pravim, tako da sam znala sta me ceka, i to nije prvi put da nailazim na ovakve recepte. Sasvim je OK da smjesa bude jako gusta, kao smjesa za kekse, dok se ne doda prva 1/3 snijega od bjelanjaka. Onda se ostatak bjelanjaka doda sa laganim mjesanjem, da ostane onako pjenusavo i prhko. Dakle, kora je ispala izvanredna, i pekla sam je citavih 49 minuta, na 355 F (gotovo tacno 180 C).
Ukrasila sam sa slagom i struganom cokoladom, jer sam ljesnjaka imala taman samo za kore; kupila 2lb ljesnjaka (907g), i kad sam ih ocistila, dobila svega nekih 350g, 50g sam pojela dok sam ih mljela :)
Ja sam veliki ljubitelj ljesnjaka, i ovakvih krema, pa i svima koji dijele moj ukus, toplo preporucujem ovu tortu!

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.