Moj profil

Moj prvi sourdough kruh :)

Kvasni nastavak:

10g aktivnog matičnog kvasa;

50g pšeničnog bijelog brašna (T500 po mogućnosti);

40g vode;

* Promiješala (staklenka kao inače), pokrlai (poklopac ali ne hermetički) i ostavila da se volumen udvostruči. (meni je za 6h bio ok, al i do 10 se zna puštati).

Glavno tijesto:

500g pšeničnog bijelog brašna (T500 po mogućnosti);

325g vode;

10g soli;

* Brašno i vodu izmiješala u homogenu smjesu, ostavila pokriveno da miruje barem 20min, pa dodala kvasni nastavak i sol.

Pažljivo promijesila da se sastojci lijepo povežu u tijesto (može mikser s nastavcima za tijesto!).

Dva ili tri puta mijesila po dvije,tri minute (10 min pustiti između). U sljedeća 2h napraviti barem 4 puta 'stretch and fold' svakih 20-30 min.

Istresla pažljivo tijesto na pobrašnjenu površinu u kvadratast oblik i presavinula: od gore na dolje, od lijevo na desno, od desno na lijevo i od dolje na gore. Zaoblila i okrenula tako da je glatki dio gore a spojevi dolje, laagano pobrašnila i pokrila krpom.

Nakon 15-25 min opet okrenula i lagano povukla krajeve prema sredini dok se tijesto ne napne i oblikuje. Stavila u malo pobrašnjenu posudu (kukuruzno brašno da nema glutena!) da se diže - nakon dva do tri sata može i u hladnjak. (ja nisam nego sam stavila peći). Ako ide u hladnjak kad se izvadi treba na sobnoj bar sat vremena opet biti? Dignuto je dobro ako kad se utisne prst se polako vraća na mjesto(ne odmah i ne da ostane skroz utisnuto). Dobro je zarezati da se lijepo rasvjeta u pečenju(ali to treba jako oštrim nečim).

Tepsiju 45min prvo zagrijala u pećnici na najjače. (Poželjno s poklopcem tepsija ali može i alu folija prvih 15min ili posuda s vodom pokraj da radi paru). Kad sam stavila kruh, nakon 15min maknula foliju pa još 25-30min pekla bez nje. Najbolje ga je pustiti par sati da se ohladi na rešetki da sa svih strana ide zrak, ali od nestrpljenja može i pola sata-sat? (ne pokrivati za hrskavu koru). Čuvati u platnenom, dosta pokriti otvoreni dio, par dana je sasvim ok.

-----

Ono što nisam još isprobala:

može se dodati namočenih sjemenki - do 15% u odnosu na težinu brašna, ali količinu vode smanjiti za količinu u kojoj su namočene sjemenke.

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.