Moj profil

Vrilo Gacke-Tonković vrilo Sinac

evo Mary ovo je slikano s druge strane

izvor Gacke. ili vrila kako ih lokalni stanovci zovu, ima više nego što smo očekivali. Postoji pet velikih i oko četrdeset malih izvora. Pet velikih izvora su zapravo pet malih jezera sa kućama, restoranima i mlinovima.
U posljednjih nekoliko godina u obnovljenim mlinicama uz Majerovo vrilo u Sincu mlinski kamenovi i dalje melju žito, a mlinari nude brašno posjetiteljima,

Izvorišno područje Gacke sastoji se od mnogih manjih izvora, no tri su najjača: Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo. Izvori imaju oblik jezeraca i vrlo su slikoviti. Tu se nalaze brojne stare mlinice – “malenice”, od kojih su neke obnovljene i uređene u tradicionalnom stilu. Osim mlinica, tu su i pile na vodu, stupe za stupanje i koševi za pranje sukna. Gačani su se rijekom kretali “plavima”, plovilima izdubljenima iz jelovih trupaca, koji su svojstveni za Gacku. U rijeci raste brojno vodeno bilje, toliko bujno da ga Gačani kose i njome hrane stoku. Potočne pastrve u Gackoj osobito brzo rastu (oko pet puta brže nego u drugim krškim rijekama) i poznate su među ribičima diljem svijeta. 
OVDJE IMA PUNO LJEPIH SLIKA POGLEDAJTE Izvor rijeke Gacke u Sincu

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.