Moj profil

10 cool savjeta za savršeno božićno pečenje

Uvažite 10 cool savjeta za pečenje purice, pileta, patke ili guske, pa čak i ako ste apsolutni početnik u kuhinji, obradujte goste božićnim pečenjem za pamćenje!

Tradicija nalaže da se na Božić osladimo pečenom kokoši, piletom, guskom, patkom ili puricom. Naime, perad uvijek brca unatrag, pa tako simbolički u prošlost odlaze i svi loši događaji koji su nas snašli u protekloj godini. Stoga ne propustite šansu za "pokapanjem" svega vrijednog zaborava, te čak i ako ste apsolutni početnik, uz pomoć cool savjeta na svoj blagdanski stol iznesite savršeno božićno pečenje.

  • Za 4 osobe izaberite perad tešku do 3 kg, a za više, pticu koja teži oko 5 do 6 kg (odlučite se za recept s punjenjem kako bi nahranili što više gladnih usta, ali i pridonijeli sočnosti pečenja!)
  • Kako božićni začini još više naglašavaju svečarski ton, nadjev bez obzira na recept odmjereno začinite sušenim voćem, klinčićem, cimetom, kardamomom, đumbirom i slično.
  • Prije pečenja ili punjenja, perad dobro izvana i iznutra isperite tekućom hladnom vodom te dobro posušite kuhinjskom krpom, a potom je samo iznutra začinite sa solju i paprom (posolite li je izvana, sol će previše isušiti kožu, pa će pečenje umjesto da postane hrskavo i sočno postati suho!).
  • Perad će biti posebno ukusna ako joj ispod kože ugurate cijele listiće svježeg bosiljka, peršina ili kadulje.
  • Na temperaturi od 180 do 200 °C po kilogramu težine puricu pecite oko 50 min, patku 70 min, gusku 45 min, a pile oko 60 min (ako je perad punjena vremenu pečenja dodajte 10 min za svaki kilogram težine!)
  • Za hrskavu koricu neposredno pred sam kraj pečenja, perad prelijte s nešto posoljene vode i pecite deset minuta na 250 °C ili je za vrijeme pečenja nekoliko puta premažite mješavinom od 125 ml piva s 1 jušnom žlicom soli (pred kraj pečenja meso, posebno ako je patka, možete premazati i medom!)
  • Patki koja je jako masna prije pečenja na masnim dijelovima izbušite kožu iglom za pletenje kako bi suvišna mast istekla. Iz istog razloga gusku za vrijeme pečenja nekoliko puta podignite u limu i ocijedite.
  • Pečete li fazana, prije pečenja ga obložite kriškama pancete ili dimljene slanine da se ne isuši.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.