Moj profil

10 tajni uz koje krafne uvijek uspijevaju

Kako je doba karnevala nezamislivo bez slasnih krafni, otkrijte 10 tajni njihove pripreme, te svoje kreacije učinite još ukusnijim i poželjnijim.

Od pamtivijeka je peto godišnje doba, doba maškara i karnevala nezamislivo bez svima omiljenih krafni. Iako one u svojim počecima u 14. stoljeću nisu bile slatke, već slane, punjene mesom ili ribom, otprilike sto godina kasnije u Beču su ih na radost tadašnjih. ali i svih budućih sladokusaca počeli puniti pekmezom i pretvorili u sjajnu slasticu. Kako su se spremale od slatkog i zasitnog dizanog tijesta prženog u masnoći bile su kao stvorene za nesputano uživanje u danima koji su prethodili strogom korizmenom postu, a s vremenom su postale jedna od najomiljenijih i najraširenijih tradicionalnih.slastica uopće.

Stoga nimalo ne čudi što su u doba karnevala krafne obavezne i na našim stolovima, te mnogi od nas jedva čekaju da naše kuhinje preplavi miris omiljenih slastica djetinjstva. Svima koji uživaju u spremanju tradicionalnih krafni otkrivamo 10 tajni koje će ih garantirano učiniti još ljepšima, mirisnijima i ukusnijima.   

10 tajni najboljih krafni

1. Za izradu krafni, posebno ako ih spremate samo jednom godišnje te njihov okus želite još dugo, dugo pamtiti koristite samo najkvalitetnije i najsvježije sastojke, glatko brašno, jaja, svježi kvasac, šećer, mlijeko, maslac……

2. Iako su tipična zimska slastica, krafne uopće ne vole hladnoću, pa ih obavezno spremajte u toploj kuhinji, od prethodno i pravovremeno iz hladnjaka izvađenih sastojaka te uz pomoć jednako tako utopljenog posuđa i pribora.

3. Imajte na umu da su krafne uvijek raspoložene za malo ukusnog i mirisnog ruma. Naime, on ne samo da će zaokružiti njihov okus, već će zahvaljujući isparavanju tijekom prženja uspješno spriječiti da tijesto upije previše masnoće.

4. Bjelanjci isušuju tijesto, pa za pripremu krafni nemojte koristiti cijela jaja, već primjerice 1 cijelo i 2 žumanjka ili još bolje samo žumanjke i to po mogućnosti iz eko uzgoja kako bi krafne bile primamljivo starinski žute.

5. Tijesto za krafne treba mijesiti, mijesiti i mijesiti, pa čak i ako koristite električni stroj računajte na 15 minuta zabave, odnosno tijesto mijesite sve dok se ne počne odvajati od stjenki posude ili od daske, te postane podatno i sjajno.  

6. Nakon što dizano tijesto postane fit priuštite mu zasluženi meditativni odmor na toplom za vrijeme kojeg će se dići po prvi put. Ako u vašoj kuhinji nije toplo za proces dizanja možete koristiti i pećnicu zagrijanu na 35 do 40 °C. 

7. Od dignutog i izvaljanog tijesta rukom ili okruglim kalupom formirajte buduće krafne, pustite ih da se na toplom ponovo dignu i udvostruče svoj volumen. Potom ih nemojte odmah staviti pržiti, već ih obavezno 15-tak minuta držite na hladnijem mjestu kako bi se na njihovoj površini formirala korica koja će također spriječiti upijanje nepoželjne masnoće.

8. Izgled i okus krafni ovisi i o temperaturi masnoće za prženje (ukoliko želite baš domaći okus krafni, odaberite čistu svinjsku mast!) obavezno nabavite kuhinjski termometar kako bi mogli kontrolirati postepeno postizanje, a potom i održavanje adekvatne temperature za prženje (165-170 °C). Kako bi se krafne jednakomjerno ispekle bitno im je omogućiti dovoljno prostora za ljuljuškanje, pa je idealno da istovremeno pečete samo 2 ili 3 komada.

9. Kako bi korica krafni bila ukusna i elastična, te kako bi se formirao bijeli prsten, sirove krafne prvo spustite u masnoću s njihovom gornjom stranom, te ih potom pržite nekoliko minuta poklopljene, a potom ih okrenite i nastavite pržiti nepokrivene.

10. Krafne su dobrodošle i tijekom cijele godine, pa svakako proširite svoju ponudu ponešto drugačijim kreacijama. Primjerice, uživajte u okusima i izgledom primamljivim američkim krafnama s rupom ili im poklonite srcoliki oblik. Ili isprobajte krafne sa različitim dvostrukim punjenjima, naš su favorit punjene kremom od vanilije i džemom od marelica. K tome, upoznaje sve čari krafni punjenih nadjevom od jabuka, ovaj okus oduševljava!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.