Moj profil

5 pravila za varivo za pet

Kako nam u hladnije doba godine posebno prijaju topla i krepka jela na žlicu, otkrijte 5 važnih pravila (i recepta) zahvaljujući kojima će vaše varivo uvijek biti za čistu peticu.

Čim dani postanu, kraći, hladniji i tmurniji svi postajemo ljubitelji toplih i krepkih variva koja svojim mirisima i okusima griju i dušu i tijelo. No, za povratak jelima na žlicu koja se spremaju u jednom loncu postoje i brojni drugi razlozi. Između ostalog ona se brzo i jednostavno pripremaju, te ne zahtijevaju ni previše iskustva, ni previše suđa, ali ni vremena  provedenog u kuhinji. K tome, one pot jela su i vrlo ekonomična jer se primjerice mogu pripremati od cjenovno prihvatljivog sezonskog povrća, te naravno i njihovih ostataka koji bi u protivnom završili u smeću. Doista, kako gotovo da nema vrste povrća od koje se ne može skuhati zasitno krepko, toplo, ukusno i zdravo jelo na žlicu, donosimo 5 pravila za savršeno pripremljeno i skuhano varivo,

K tome, one pot jela su i vrlo ekonomična jer se primjerice mogu pripremati od cjenovno prihvatljivog sezonskog povrća, te naravno i njihovih ostataka koji bi u protivnom završili u smeću.

1 Uz uvijek nezaobilazni luk, češnjak, korjenasto povrće te začine poput soli, papra ,  i mljevene crvene paprike, ostale sastojke, posebno povrće, birajte sezonski kako bi variva bila u skladu s godišnjim dobima, u toplijim danima laganija, a u hladnijim, krepkija. Kako bi se, što je jako važno, sve povrće jednakomjerno skuhalo, ono koje se dulje kuha narežite na manje, a ono kojem potrebna kraće termička obrada, na veće komad. 

2 Iako su variva u pravilu jela na žlicu od doista različitog povrća, i grahorica, za bolji i puniji okus, ali i veću hranjivost, povrću možete dodati i druge različite sastojke, prvenstveno svježe mljeveno meso, meso narezano na kockice, hrenovke, te, posebno zimi, kobasice, slaninu i pancetu. Variva učinite još boljima i hranjivijima i različitim kašama, žitaricama i tjesteninom., te primjerice tofuom, seitanom i komadićima soje. 

3 uz one uobičajene, za još bolji okus variva iskušajte i neke druge začine poput mljevene dimljene paprike, čilija, karija i kurkume. K tome u varivo možete umiješati i ocat, vrhnje, sirne namaze, te kosanu mast, ali i masnoću na kojoj prethodno kratko popržite kockice mesa ili pancete koju ćete dodati varivu. K tome, variva će biti još ukusnijeg, punijeg i posebnijeg okusa dodate li im mesne ili povrtne juhe i temeljce, ali primjerice i vino ili pivo. 

4 Osim na tradicionalan način, svjetlijom ili tamnijom zaprškom, od brašna, varivo možete zgusnuti i na nekoliko drugih podjednako ukusnih, ali i zdravijih načina. Primjerice, pri kraju kuhanja iz lonca izvadite dio kuhanog povrća, zgnječite ga u pire, te ga potom umiješajte u varivo: Nadalje u varivo možete umiješati i zgnječeni kuhani krumpir ili mu dodajte komadiće mekog dijela starog kruha, koji će se raskvasiti i učiniti ga gušćim i okusima punijim. 

5 Kako postoje vrlo raznolika one-pot jela, varivima koja se već generacijama kuhaju u vašoj obitelji, svakako dodajte i ona nova, više ili manje drugačija. Primjerice, svoje jelovnike obogatite varivom od ječma i leće, Varivo od ječma i leće - Coolinarika ,te piletine i različitog povrća. Varivo od piletine i povrća - Coolinarika . Svakako kušajte i varivo od žitarica i batata Varivo sa žitaricama i batatom - Coolinarika , bundeve Varivo od muškatne bundeve - Coolinarika , te otkrijte kako se svima omiljeni grah snalazi u društvu slanutka i raštike Bogato varivo od graha i slanutka s raštikom - Coolinarika .

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.