Moj profil

Biramo blagdane bez stresa i kuhamo brza blagdanska jela

Doba blagdana idealni su trenutci za prov vrijeme s najmilijima, a kako biste ga još bolje iskoristili priredili smo niz recepata za što bržu pripremu finih jela za blagdanski stol.

Uključili smo najfinije od slanog i slatkog, istražili neodoljive mirise, boje i okuse raznolikog svijeta blagdanskih jelovnika.

Tradicionalni blagdanski objedi razlikuju se među kulturama, a naša je svakako iznimno bogata.

Meso u najboljim kombinacijama za blagdanski ručak

Svečana mesna štruca omotana lisnatim tijestom bit će gotova za manje od sat vremena i sasvim drugačija od onih koje ste dosad pripremali. Uz nju će izvrsno odgovarati hladni umak od jogurta i češnjaka za osvježavanje jela. Za blagdansku roladu bit će potrebno izdvojiti tek sat vremena. Pureće meso izvrsno će nadopuniti blitva i mrkva što će jelo učiniti pravom gozbom. Kao prilog spremite kuhani krumpir.  

Svečani obrok može se poslužiti i u obliku bifteka . Ovoga puta naći će se u društvu pirea od celera ili mrkve i slanutka. Novogodišnji ručak nekima je teško zamisliti bez sarme na stolu. Za novogodišnje sarmice nećete morati izdvojiti puno vremena i bit će pravo veselje na vašem tanjuru. Tradicionalno, kao prilog ćemo predložiti, naravno – pire. Aromatičan pire dobit ćete miješanjem češnjaka, muškatnog oraščića u smjesu. Slatko ljuti okus istražite u pečenom junećem fileu s agrumima. Oduševit će vas naranča, kumquat i nar u kombinaciji s crnim paprom.

Ove godine za blagdane nećemo provoditi dane u kuhinji, donosimo najbolje brze recepte

Odmičući se od tradicionalne kuhinje predlažemo brzu piletinu s rižom i povrćem  kao kvalitetan i zdrav obrok ususret svečanim danima. Ovakvi su recepti prilagodljivi pa povrće kombinirajte po vašem izboru isto kao i meso koje ćete koristiti.

Snalazimo se u kuhinji kao riba u moru

Blagdanski ručak započnite prefinim ribljim juhama za koje nećete morati izdvojiti mnogo vremena. Ako ste u prilici da nabavite šarana, pikantna riblja juha  oduševit će sve članove obitelji. Lagano varivo od ribe s grahom bit će jednako dobro, finog sraza okusa i prevladavajuće rajčice. Na tragu rajčice predlažemo brancin s pestom. Za ovu slasticu bit će vam potrebno tek trideset minuta.

Ljubitelje sira oduševit će fileti bijele ribe s četiri vrste sira . Ravno iz pećnice dočekat će vas jedinstvena kombinacija krumpira, ribe, sira i malo povrća.

Vraćajući se na tradicionalna jela, ne smijemo izostaviti bakalar . Ovoj finoj ribi u tanjuru će se pridružiti povrće i začinsko bilje koje će zaokružiti jelo. Jednu sasvim novu harmoniju okusa bit će spajanje oslića i kus kusa posipani nasjeckanim pistacijama umiješanih u povrće.

Slatki i brzi deserti za kraj blagdanskog objeda

Ove će godine sve slastice nestati sa stola. Započet ćemo bijelim okruglicama od piškota, suhih marelica i bijele čokolade. Okruglice su idealan prilog šalici toplog napitka i kao zabava za prste. Još jedna minijatura odličnog okusa su talijanski duguljasti , suhi keksići  božićni biscotti . Specifičnost je što se peku dva puta, no svejedno vam neće zadati puno muke. Od božićnih keksića zamirisat će čitav dom, a koristeći vrpcu mogu poslužiti i kao ukrasi. Jednostavni tiramisu prutići spasit će vas paljenja pećnice i oduševiti sve prisutne.

Za novogodišnji party pripremite vruće hladan desert – pečeni puding s čokoladom i lješnjacima. Puding se u ovom receptu najprije kuha, zatim peče i na kraju poslužuje sa sladoledom kojem se ne moramo vraćati samo ljeti. Bilo da priređujete zabavu ili uživate sami, muffin torta odličan je desertni odabir. Bit će gotova u 45 minuta, ali u njoj ćete uživati puno duže.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.