Moj profil

Brestovac, mjesto ljubavi, nade i smrti

Unazad nekoliko mjeseci vodimo utrku s vremenom i putovanjima, nikako posložiti posao, vrijeme i svoj gušt vožnju ma koliko ona god bila kratka.

Vruća, prevruća subota, 18 sati brzinski se spremamo i vozimo prema našoj divnoj zagrebačkoj gori Medvednici.

Unazad nekoliko mjeseci vodimo utrku s vremenom i putovanjima, nikako posložiti posao, vrijeme i svoj gušt vožnju ma koliko ona god bila kratka.

Vruća, prevruća subota, 18 sati brzinski se spremamo i vozimo prema našoj divnoj zagrebačkoj gori Medvednici.

Naš BMW-ejac već zna Sljemensku cestu, ali ovaj put odlučimo posjetiti sanatorij Brestovac.

Za pravo čudo na cesti osim biciklista nema nikoga. S vidikovaca puca pogled na Zagreb koji je kao i svaki put u nekoj izmaglici.

Nakon 36. ugibališta nalazi se skretanje na makadamski puteljak koji  vodi do bivšeg  sanatorija.

Potpuno stopljena s okolinom, okružen šumom na 846 metara n/m  stoji impozantna građevina.

Stojim pred njom i kao svaki put pitam se što je to u nama ljudima kad nas privlače takve fascinantne, sablasne lokacije. Očekujemo li iz tih ciglenih kostura iščitati tajne zgrada u kojima su ljudi živjeli, rađali se, veselili, tugovali, patili ili pronalazili svoj spas.

Sad su to samo spomenici nekih prošlih vremena, sistema i svjedoci ljudskog vandalizma.

Crtice o Brestovcu

Početkom dvadesetog stoljeća dok je tuberkuloza oduzimala brojne živote javila se potreba za specijaliziranim lječilištem.

U gradnji Brestovca sudjelovali su svi građani, zemlju je darovao Miroslav Kulmer, novac se prikupljao na razne načine. Za gradnju je bio zadužen arhitektonski ured Benedik i Baranyai.

Gradnju sanatorija inicirao je Milivoj Dežman, predvodnik hrvatske moderne i glavni urednik časopisa  “Obzor“. Njegova voljena zagrebačka glumica Ljerka pl. Šram bolovala je od tuberkuloze.

Brestovac je prve bolesnike primio u svibnju 1909., povećanjem broja oboljelih sanatorij se širio, pa je prerastao u najbolje lječilište protiv TBC-a u ovom dijelu Europe.

Tijekom Drugog svjetskog rata postaje bolnica za ranjene Nijemce, domobrane i ustaše. Partizani 1945. godine preuzimaju bolnicu i ubijaju svih 210 ranjenika. Osoblje ostavljaju za njegu svojih ranjenika.

Bolnica s radom prestaje 1968. godine i od tada kreće njegovo propadanje.

Brestovac, kolovoz 2020.

  • Brestovac, 2020.
  • Na ovom dijelu su nekad bili bolesnički kreveti s pogledom na šumu
  • Potpuno su se stopili s vremenom koje ih neumoljivo gazi

Kroničar grada Zagreba, Zvonimir Milčec  napisao je romantičniju varijantu priče o lady  Šram i Dežmanu  “Lowe story iz starog Zagreba“.

Velika ljubav, entuzijazam koji su  pokrenuli gradnju sanatorija pretvorili su  se  u samo tužnu hrpu građevinskog materijala.

Na žalost od 1968. nikoga nije zapuhnuo novi  val entuzijazma  pa je  iskoristio savršen položaj, divnu prirodu, odličnu priču i napravio neko izletište, hotel, muzej…

Privlačan je onima koji vole istraživati povijest ili paintball ratnicima.

Tko zna … možda jednog dana na mjestu Brestovca nikne neko stakleno moderno čudo… jer baš u njegovoj neposrednoj blizini je međupostaja sljemenske žičare.

Pretražujući informacije pronašla sam   LIJEČNIČKI VJESNIK 1934. 

koji je posvećen lječilištu Brestovac pa ako ste znatiželjni klikajte :), a ako Vas put nanese u Zagreb, posjetite Medvednicu.

Pozdrav od Marijane i Tomice, Motopustolovine

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.