Moj profil

Čaše za pivo

Neki oblici čaša za pivo služe samo za pokazivanje, ali većina njih doista ima i funkcionalnu vrijednost.

Dolazi ti u posjet nekoliko prijatelja, tako da, normalno, izvlačiš grickalice i Staropramen iz hladnjaka kako biste zaokružili odličnu večer. Ali, u kojoj čaši poslužiti pivo? Zasigurno ne onoj s roza dinosaurom koju si za prošli rođendan dobio od tetke.

Tijekom povijesti pivo se pilo iz raznovrsnih posuda: drvenih čaša, terakotnih "vrčeva", pa čak i kožnatih "vrećica". Pivo je uglavnom bilo tamno zbog tehničkog dijela proizvodnje slada, tako da mu je boja bila, takoreći, predvidljiva.

Određeni oblik čaše za određenu vrstu piva

S izumom svijetlog slada u devetnaestom stoljeću njegova je boja postala oku ugodnija. Pivo je postalo zlatno i manje mutno. Istodobno je pojeftinila proizvodnja stakla i - voilà - nastale su čaše za pivo.
S napretkom u proizvodnji stakla, i staklari i pivari počeli su istraživati kako pojedini oblik čaše pogoduje različitim vrstama piva. Neki oblici čaša služe samo za pokazivanje, ali većina njih doista ima i funkcionalnu vrijednost.

Weizen čaša za pšenično pivo

Vjerojatno je najpoznatijeg oblika weizen čaša, stvorena za pšenično pivo. Ta visoka, tanašna čaša sa širokim otvorom omogućava pivu da savršeno pokaže svoju najveću prednost - bogatu pjenu.

Pilsner čaša čuva pivsku pjenu

Kad je riječ o Staropramenu i sličnim lager pivima, izbor je prilično širok. Možete izabrati klasičnu pilsner čašu, oblikovanu poput okomito okrenute trube, koja pomaže očuvanju pivske pjene, a da se istodobno vide zlatna boja i mjehurići.

Krigla voli druženja

Drugi popularni izbor za lagere je krigla. Iako se u nekim trenucima osjećate kao da dižete čekić u nekoj srednjovjekovnoj borbi, krigle su odlične za ulijevanje veće količine piva koje prati glasno druženje s prijateljima.

U posljednje vrijeme industrija čaša nudi velik izbor različitih opcija za ljubitelje piva, koje pogoduju njihovu najdražem stilu, a istodobno su estetski zadovoljavajuće. Proizvođači diljem svijeta potrudili su se udovoljiti divnom piću koje se poslužuje u njihovim čašama.

Nazdravi!

Izvor: www.staropramen.com/hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.