Moj profil

Cool Chef mjeseca lipnja – monchislava

Maštovitim kreacijama, raznovrsnim receptima, fantastičnim slikama i vedrim duhom, monchislava nas je oborila s nogu i zasluženo ponijela titulu Cool chefa za lipanj. :)


Od tate je naslijedila talent za glazbu, a svoju drugu umjetničku stranu i ljubav prema hrani i kuhanju duguje majci. Tako monchislava, (od milja zvana Monchi), ne može bez glazbe pa u slobodno vrijeme pjeva u jednom rock bandu, doma vježba uz žestoke stvari Iron Maiden, Deep Purple ili Led Zeppelin, a najviše voli "mijesiti, mutiti, miješati... uz neku dobru glazbu u pozadini".

Svoj prvi privremeni smještaj u Zagrebu s "improviziranom kuhinjom, dva lonca, tri tanjura i četiri vilice" s vremenom je opskrbila svakakvim kuhinjskim pomagalima. Iako kuha u "gotovo nehumanim uvjetima" u kojima mora na "vrata pećnice nasloniti stolicu tako da ostanu zatvorena", a gumbe štednjaka na kojima su izbrisane oznake stupnjeva okretati po osjećaju, sva jela koja priprema izgledom obaraju s nogu, a sudeći po komentarima i ocjenama, ne zaostaju ni okusom.

Otkako je u veljači objavila svoj prvi recept za Tortu od marelice, puna je ideja. Povrće joj je jedna od najdražih namirnica pa je tako osmislila: dekorativnu Povrtnu rapsodiju, zeleni pire krumpir, drugačije povrće s couscousom, Kukuruzne ružice s blitvom, lažne lazanje, zdraviju varijantu kroketa od krumpira, blitve i brokule i posebnu pizzu od kukuruznog brašna koja "krije dva nadjeva: đavolje pikantan za njega i božanstveno povrtni za nju." A ima tu i mesnih recepta od ukusnog carskog mesa, špikovane svinjetine, bolognesea do mesne štruce koju nadjev od špinata, poriluka i mozzarelle čini nevjerojatno sočnom i mekanom.

Voli eksperimentirati pa se odlično snalazi u egzotičnim kuhinjama čije recepte opet priprema na svoj osebujan način. Tako su nastali: Meksički popečci i Složenac od tortilja i povrća, ali i kineski: Piletina, paprika i šparoge u woku, Povrtne rolice u woku, Piletina s povrćem i kikirikijem i Kineske palačinke & kiselo ljuto povrće.

A ako joj se koji dan ne ide po kruh, ona samo "zasuče rukave i marljivo krene mijesit". U čas eto zamamne domaće pogače, integralnih kiflica ili aromatičnih štangica.

Kao svaka prava teacherica, za farewell party je svoje male Engleze počastila finim integralnim krekerima. "Veselju, nije bilo kraja. Niti jedan kreker nije uspio preživjeti :)"

Za sebe kaže da ipak najviše voli raditi kolače i torte, a fantastične slike istih dokazuju da je uspješno usvojila mamino pravilo: "Badava je kolač ukusan, ako izgleda neuredno i neprivlačno". Dovoljno je samo baciti pogled na: Čokoladni soufflé, Pečene banane s pireom od trešanja i brusnic, Tortice s bobičastim voćem i kremom od vanilije, Neodoljivo sočne muffine, Sweet sensation, Lemon song, Summer breeze ili Simply red - "tart koji nema nikakve veze s istoimenim bendom :)". Uz internacionalne, spretno priprema i domaće slastice npr. štrudlu s doma vučenim tijestom, mamine Londonerice, Mačje oči i Karamel pitu.

Otkad je otkrila Coolinariku, isprobala je puno recepata Coolinaričara - superkemije, muriskove, netherland, maslinke, sandykanade, ali i mnogih drugih, a sa svima je na praktičan način, sa slikama "sve na jednoj", nesebično podijelila svoje kulinarske tajne - Ruske kape, Špikovana svinjetina, Rolice u woku, Kukuruzne ružice s blitvom ...

Kako sama kaže "kuhanje sve više postaje moja strast, služi mi kao način opuštanja te neka vrsta terapije za duh i tijelo", a mi joj želimo još puno, puno takvog opuštanja i kreativne terapije s kojom obogaćuje stranice Coolinarike i "puni" naše kulinarske zbirke. 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.