Moj profil

Čudnovati čileanski pinjoli

Araukanski pinjol je barem pet ili šest puta veći od našeg pinjola, po nekima mu je čak i sličan, ali meni je sličniji našem kestenu, po okusu i po načinu na koji se priprema.

Svjesno ili nesvjesno nekada mi dođe da bih baš ono čega nema. Ne znam točno zašto, mislim da se to ponavlja uvijek u proljeće kada započinju vrućine u Santiagu, a zajedno s njima i neka vrsta "kulinarskih halucinacija" iz mojeg prošlog života na starom kontinentu.

Jedna od njih je pinjol za koji mi je bilo svejedno sve dok mi je bio dostupan, a kasnije kad ga nije bilo, postao mi je jednostavno neophodan. Na kraju mi je ipak uspjelo doći do njega, ali rezultat dugotrajne potrage bio je neočekivan.

Araukanski pinjol je barem pet ili šest puta veći od našeg, po nekima mu je čak i sličan, ali meni je sličniji našem kestenu, po okusu i po načinu na koji se priprema. Raste na crnogoričnom stablu koje se zove araucaria u zoni Kordiljera. Indijanci Mapuche smatraju ga svetim.

Možda bi uz quinou, amaranth i araukanski pinjol mogao postati zanimljiv zbog svojih nutritivnih vrijednosti, naime, pun je željeza i kalcija, ali ima manje kalorija nego kesten ili badem.

Što se okusa tiče sličan je kestenu, ali puno delikatniji, jednako kao i on mora se prethodno kuhati u vodi. Koristi se u salatama, pečen, začinjen soli, merkénom (jedna mješavina začina koju koriste Indijanci Mapuche), aromatičnim travama i različitim vrstama papra. U obliku brašna upotrebljava se za kekse (u mješavini s drugim brašnom), alfajore (kolačiće punjene čokoladom) pa čak i za marcipan.

Guillermo Rodríguez, šef koji promiče "čileansku kuhinju" i proizvode, umjesto uobičajenih "tradicionalnih" grickalica gostu nudi piñon (pinjol).

Jednom sam spomenula teti jednu vrstu češnjaka s otoka Chiloé, jedna glavica je veličine jabuke i to one velike, a jedan češanj izgleda kao trećina naše glavice. Moja teta kategorički je ustvrdila da je to sigurno u pitanju genetski inženjering. Na sreću niti češnjak niti pinjoli nisu izašli iz Frankensteinove kuhinje, zapravo su postali zanimljivi baš zbog toga jer su još uvijek nedirnuti.

P.S. Za sve koje žele znati više informacija mogu ih pronaći na stranicama: www.conaf.cl i www.memoriachilena.cl.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.