Moj profil

Cvijet od korabice

Korabica, bundeva, mrkva ili cikla namirnice su koje se uz pomoć dobrog alata i preciznog rada pretvaraju u prekrasne dekoracije vašim jelima.

Upotrijebite svježu korabicu, srednje veličine. Gornji dio korabice odrežite ravno, ogulite je i formirajte u oblik čaše ili zdjelice. Zagladite površinu strugajući nožem. Vrlo je bitno da dobijete što glađu površinu.

Korabicu držite u ruci tako da vam je ravna strana okrenuta prema gore. Počinje se s prvim redom latica, koje su ujedno i najveće. Sa svake strane odrežete jedan okrugli komad, ukupno tri, i odstranite ih. To je vanjski dio latica. Sada svaku laticu zarežite tako da ostane spojena. Na vrhu treba biti debljine 1 mm, a pri dnu 3 mm.

Sada se izrezuje unutarnji dio korabice. Držite nož okomito i izrežite skoro 1 cm korabice, pazeći da vam vrh noža ne prereže dno latica. Izrežite cijeli krug, tako da dobijete izvana latice, a unutra ravan okrugli dio, u obliku valjka, slično kao što ste imali na početku, kod prvog reda latica.

Sada izrezujete drugi red latica. Zarezujete nove tri latice između prvih, tako da se preklapaju. Zarežite ravno u tijelo korabice, nekih 2-3 cm u dubinu, pod kutem od 30 stupnjeva. Više koristite vrh noža, jer trebate paziti da ne oštetite prethodnu laticu.

Sada ponovite postupak izrezivanja cijelog kruga, tako da opet dobijete u sredini malo manji valjak. Kut noža nije sasvim okomit, nego malo položen, tako da vrh gleda blago prema rubu korabice.




Sada opet zarežete 3 latice i u trećem ste redu. Opet izrezujete sredinu i taj postupak ponavljate dok ne dođete do sredine i sasvim malih latica, koje ćete formirati vrhom noža, jer su vrlo male. Redova latica može biti 5, 6 ili više, ovisno o veličini korabice i debljini latica. Poželjno je da su što tanje.

Izrezbarene cvjetove stavljajte u hladnu vodu, jer se na zraku brzo suše. Kad ih koristite za dekoraciju ili kao dio nekog eksponata, potrebno ih je svako malo špricati vodom, da dulje ostanu svježe.

Nakon izlaganja, eksponat možete rastaviti, a cvjetove ponovno vratite u vodu. Ovisno o svježini korabica pri rezbarenju, u vodi u hladnjaku mogu stajati i do tjedan dana.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.