Moj profil

Dalmatinska juha

Dalmatinska spiza diči se i maštovitim bistrim juhama kojima je inspirirana i Podravkina Dalmatinska juha koja se priprema brzo i jednostavno pa u pravom bogatstvu jušnih mediteranskih okusa možemo uživati kad god i gdje god to poželimo.

Dalmatinska spiza od pamtivijeka se prepoznaje i po juhama, koje su se u tim prošlim vremenima i u ovom podneblju uglavnom kuhale samo nedjeljom i u posebnim prilikama, za blagdane, obiteljske proslave i slično.

Osim od mesa kokoši, u Dalmaciji se danas baš kao i nekad juhe spravljaju i od drugih vrsta mesa, između ostalog i janjetine i divljači, pa i iznutrice poput tripica. Naravno, u dalmatinskim tradicionalnim tanjurima su i juhe od svježe, ali i sušene ribe, primjerice zubaca, brancina, skuša i kirnja te morskih plodova i mekušaca, školjaka, lignji i rakova.

Volimo ju i zato što sena našim tanjurima može naći baš u trenutku kad je poželimo.

Dalmatinska juha - brzopotezno uživanje u dalmatinskoj spizi

Prebogata i prefina dalmatinska spiza se diči i juhama od različitog povrća i žitarica, prokulica, komorača, repe, mladog kukuruza, boba, slanutka i primjerice ječma, kojima se često ne dodaje ni meso ni riba.

K tome, osnovni se mesni i povrtni sastojci oplemenjuju i korjenastim povrćem, rajčicama i  začinskim biljem, najčešće peršinom, lovorom i češnjakom, a nerijetko i maslinovim uljem te vinom.

Juhe se obogaćuju i različitim dodacima, rezancima i drugim vrstama tjestenine, rižom i komadićima posušenog kruha te primjerice "cancarelama", spravljenima od brašna, žutanjka, ulja i soli. Jedna od bistrih juha koja nam može pružiti uživanje u mediteranskim jušnim okusima i bez zamornog traganja za izvornim sastojcima i višesatnog boravka u kuhinji je i Podravkina Dalmatinska juha, juha inspirirana tradicionalnom spizom naše obale i otoka.

Stoga je osim zbog njena pravog domaćeg okusa volimo i zato što se na našim tanjurima može naći baš u trenutku kad je poželimo bilo da njome utažimo glad, ublažimo prehladu ili samo zagrijemo dušu i tijelo.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.