Moj profil

Domaći vijenci za Advent

Vijence radim već 10ak godina od raznih materijala. Najviše volim ovo razdoblje kraj studenog kada prve pahulje najave blagdane. Obično tjedan dana prije prve nedjelje adventa izrađujem vijence. Nekako mi je draže da vijenci imaju dušu...

Došašće ili advent (lat.: "adventus" = dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine (osim kod istočnih vjernika, kojima počinje 1. rujna).

 Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni. Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusova svečana ulaska u Jeruzalem. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.

Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Kako napraviti jedan adventski vijenac?

Potrebno za 1 vijenac:

slamnati kolut promjera 30 cm

cca 45 cm metalik krep papir u nekoj od 4 boje (zlatna, srebrna, plava i crvena)

češeri (prethodno pošpricani zlatnim ili srebrnim sprejom)

2 lančića (srebrni i plavi ili crveni i zlatni)

deko ukrasi (jabuke, grančice...)

4 svijeće + 4 držača za svijeće

pištolj za vruće ljepilo


Metalik krep papir se izreže na na 3 jednaka dijela. Svaki dio papira se lagano razvuče u sva 4 smjera. Papir je rastezljiv. 

S donje strane vijenca se zaljepi rub papira. Papir se omota oko koluta uz ljepljenje prema potrebi.


Zatim se na vijenac rasporede češeri i dekori pa se pažljivo zaljepe pištoljem za vruće ljepilo te postave držači za svijeće.



Sa svijećama:


Vijenac za vrata:



Prošlogodišni vijenci:


Srebrni:





:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.