Moj profil

Dosje kuglice: od slatkih, do slanih preko ukrasnih

Prosinac je i mjesec uživanja i u ukrasnim, ali i jestivim kuglicama pa sebe i svoje najmilije razveselite slasnim slatkim i slanim te oku privlačnim okruglim zalogajčićima.

Prosinac se prepoznaje i po mirisnim grančicama i vjenčićima te ukrasnim svjetlucavim svjećicama, zvjezdicama, zvončićima i, naravno, kuglicama. No, kako je advent ne samo vrijeme blagdanskog ukrašavanja već i blagdanskih domjenaka, na pameti su nam ne samo ukrasne već i jestive kuglice. Jednostavno, bile one slane ili slatke, uvijek, baš uvijek privlače nas svojim simpatičnim izgledom i mame obećavajuće slasnim okusom.

Kuglice su naš omiljen finger food!

No, slane i slatke kuglice nisu rezervirane samo za blagdane. One su vrlo često na našim tanjurima jer ih podjednako vole i djeca i odrasli. Vrlo su svestrane, slane, mesne, povrtne ili miješane, prolaze bilo za koji obrok i priliku pa su se udomaćile i na svakodnevnim i na svečanijim jelovnicima. To nimalo ne čudi jer ih možemo poslužiti i kao predjelo, i kao glavno jelo, i kao prilog.

K tome, i već su dugo i jedan od naših najomiljenijih zalogajčića koji se jedu prstima, iliti , pa su idealne i za dječje i za teen rođendane, ali i za kućna i uredska druženja i proslave.

K tome, slatke i slane kuglice već su dugo i jedan od naših najomiljenijih zalogajčića koji se jedu prstima, iliti finger fooda, pa su idealne i za dječje i teen rođendane, ali i za kućna i uredska druženja i proslave. Štoviše, one su i vrlo dekorativne, pa su zahvaljujući svojem primamljivom izgledu ukras svakog stola ili buffeta, zbog čega ih posebno volimo servirati u vrijeme prosinačkih blagdanskih druženja, partija i domjenaka. Za te se, ali i sve ostale svečanije prilike mogu servirati u dekorativnim papirnatim košaricama, u malim i velikim čašama, ali i pretvoriti u prigodne ukrasne boriće ili primjerice snježne kugle. K tome, jestive kuglice, posebno one slatke koje se pripremaju od orašastih plodova i sušenog voća, idealne su i za prigodne i uvijek dobrodošle male jestive poklone.

7 sjajnih slanih i slatkih kuglica

Kako bi vaše kulinarsko umijeće ovih blagdana bilo zapamćeno i po slasnim i izgledom privlačnim slanim i slatkim kuglicama, donosimo sedam sjajnih recepata koje bezuvjetno morate isprobati na radost vaših ukućana i gostiju:

1. Maštovite kuglice od bakalara za najzahtjevnija gurmanska nepca!

Bakalar s krumpirom, omiljeno i neizostavno ukusno blagdansko jelo, ove sezone pripremite i poslužite na nov i inovativan način, u obliku maštovitih kuglica od bakalara koje će svojim posebnim elegantnim izgledom i sjajnim delikatesnim okusom oduševiti nepca i najzahtjevnijih i najkritičnijih gurmana.

2. Kuglice od sira s ajvarom za nenajavljene goste i nenadanu glad!

Kako je prosinac mjesec druženja, najavljeni, ali još češće i nenajavljeni gosti gotovo su svakodnevna pojava u domovima nas coolinaričara. Naravno, osim za padobrance, jako ukusne brzopotezne (nastaju za samo 10 minuta!) kuglice od sira s ajvarom idealne su i za nenadanu glad bilo kojeg ukućanina bilo u koje doba dana ili noći.

3. Kuglice od riže i svježeg sira za male i velike obroke! 

Bez obzira na to trebate li toplo predjelo ili prilog za ručak ili pak malo samostalno jelo za bilo koji obrok, sve karte stavite na kuglice od riže i svježeg sira.

Štoviše, na ove vrlo ukusne i vanjštinom primamljive zlaćane kuglice možete se osloniti i ako ste u potrazi i za prigodnim blagdanskim finger food zalogajima.

4. Bijelo-smeđe kuglice za blagdansko uživanje u svim čulima! 

Doista, slatke bijelo-smeđe kuglice stvorene su za uživanje svim čulima pa su savršeni ukras svakog svečanog stola. Naime, one ne samo da su vrlo ukusne već nas, posložene u mali prigodni bor, privlače i svojim izgledom, a zahvaljujući vaniliji, klinčićima i cimetu i svojim blagdanskim mirisom.

5. Crno-žute kuglice za nostalgične blagdanske užitke!

Kako recept za crno-žute kuglice potječe iz davno minulih vremena, one su kao stvorene za sve koji u svojem domu vole upriličiti romantično blagdansko ozračje i uživati u slasnim nostalgičnim kolačićima sa starinskom  kremom od maslaca, vanilin šećera i pasiranih kuhanih žutanjaka. 

6. Kuglice od mrkve za vječne tragače za novim blagdanskim okusima!

Ma zašto bi blagdanske kuglice morale baš uvijek biti od smokava, čokolade ili oraha? Ovih blagdana važnu ulogu dajte običnoj mrkvi te je u sinergiji s mirisnom vanilijom i koricom naranče i limuna pretvorite u blagdanima prigodne te naravno i jako ukusne kuglice od mrkve!

7. Kuglice s kurkumom za održavanje blagdanske kondicije!

Kako su nam izvrsna kondicija za skakanje s domjenka na domjenak te snažan imunitet za zaštitu od neželjenih zimskih radosti poput prehlade važni preduvjeti za nesmetano uživanje u prosincu, pouzdajmo se i u energetske kuglice s kurkumom koje, osim ovog ljekovitog začina, sadrže i hranjivim sastojcima bogato sušeno voće. Usput, ove su kuglice kao stvorene i za poklanjanje!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.