Moj profil

Food trendovi: Što ćemo jesti u 2024.?

Food trendove određuju prehrambena industrija, društvene mreže, lanci restorana, ali također bogatstvo stanovnika i tradicije zemalja u kojima žive.

Trebalo bi pogledati trendove koje smo bili najavili za ovu, 2023-u godinu, da bi povjerovali da će vrsta hrane i način konzumiranja, koje predviđamo za 2024-u, imati uspjeha ili se radi o vračanju.

Naravno, rezultati se razlikuju ovisno o zemljama, njihovom bogatstvu, tradiciji. Ako to uzmemo u obzir, čitanje iz šalice možemo ostaviti za simpatična druženja, jer tzv. food trendove određuje svemoguća prehrambena industrija i jednako svemoguće društvene mreže, a temelje se na podacima sakupljenim od velikih lanaca restorana i samoposluživanja. Dakle, da li će se trendovi odnositi i na vas ovisiti će o tome koristite li usluge gore navedenih moćnika.

Najveća novost u 2024-oj je da na tržište, nakon veganskog mesa stiže veganska riba, tzv. «vuna» izvedenica od «vegetal tuna».


Najveća novost u 2024-oj je da na tržište, nakon veganskog mesa, stiže veganska riba. Dobila je ime «vuna», izvedenica od «vegetal tuna». Prvu «vunu» danas je moguće kupiti i probati jedino u Švicarskoj. Napravljena je uglavnom od graška, a za ostale sastojke treba pitati kemičare. Neki manji proizvođači veganskih alternativa, poput američke tvrtke Upton's Natural, tvrde da okus ribe dobivaju preradom cvijeta banane?!


Trendovi za nadolazeću godinu najavljuju povratak kavijara. Zar je moguće, mnogi će se upitati, naročito kad pomislimo da su najveći izvoznici Rusija i Iran, obje pod sankcijama, te da su ribe jesetre, nesretne nositeljice prefinih jaja, skoro potpuno istrebljene u prirodi. Također je nevjerovatno, kako iz food kulture, koja je donedavno veličala frugalnost, jednostavnost, štednju i brigu za okoliš, odjednom smo se zaželjeli luksuznog kavijara. Ideja o kavijaru beluga i osetra, pristiglima iz Kaspijskog i Crnog mora, koji se jedu s prepečenim kruhom premazanim maslacem, je uglavnom predpotopna, jer se današnji kavijar dobiva iz uzgajališta.

Podaci od ove godine nam govore da će se i u sljedećoj nastaviti trend konzumacije šampanjca i bijelog vina. Naime, gen Z i milenijalsi ne ljube previše crno vino, već ono puno lakše bijelo ili rose', i po mogućnosti, s mjehurićima. Navodno je potražnja za šampanjcem u 2023-oj porasla za 71%.


Od vina do smoothija! Gusti voćni napici nastaviti će svoj pobjednički pohod i u sljedećoj godini. Treba spomenuti da smoothiji svoj uspijeh trebaju skoro u potpunosti zahvaliti društvenih mrežama, prvenstveno Tik-Toku. Jednostavnost pripreme, privlačne boje i obećanje da ne debljaju, učinili su ih omiljenima među influencerima, pogotovo djevojkama. Među sastojcima, omiljene su jagode, acai bobice i tropsko voće, slijede matcha, šumsko voće, naranče i brusnice. Uglavnom se pripremaju uz dodatak mlijeka od badema ili zobi.


Novosti ima i u restorantskom svijetu. Stručnjaci predviđaju da će se nastaviti trend «ženskih druženja». Naime, posljednjih godina je zabilježen trend okupljanja žena i djevojaka u restoranima. One vole jesti iz malih tanjurića male porcije, pa su brojni restorani promijenili i upotpunili jelovnike malim predjelima, tipa španjolskih tapasa. Danas, za razliku od generacije naših roditelja, nije neuobičajno vidjeti stol za kojim sjede isključivo žene ili djevojke, zabavljajući se, djeleći hranu, ispijajući koktel.

Kako svake godine najavimo žitaricu koja će «vladati» u Novoj, da se podsjetimo u 2023-oj se radilo o prosu, sljedeća godina će biti godinom heljde. Dakle, žganci, kaša, ali i kruh, krekeri, keksi i kolači od heljdinog brašna.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.