Moj profil

ღ Firenze

 Što reći o Firenzi, gradu umjetnika, gradu kamenih popločanih uličica, užitaka, tajanstvenih kutaka... Gradu razigrane arhitekture najvećih majstora, kolijevki renesanse. Gradu čudesa, izvoru nepresušne inspiracije.

 Poslužilo nas je prekrasno vrijeme, sunčano i toplo za kraj listopada prilično  ugodno.

 Smještena u srcu Toskane, prekrasna renesansna  Firenca u kojoj povijest nalazite  na svakom koraku, privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta.Prvi dojam gužva, i da,da  da je gužve uvijek.

A onda zadivit će vas   arhitektura, pogledi od kojih zastaje dah.... ma u Firenci sve se nekako vrti oko umjetnosti i dobra stvar  to što ama baš sve je na dohvat ruke.

Krenuli smo  ujurto nakon doručka  vlakom  iz stanice u  Montecatini Tereme   do stanice u  Firenze S M Novella.

 Svi povijesni spomenici, galerije i muzeji nalaze se skoro na jednom mjestu . Za početak ovdje   imadosmo vođeni razgled grada s lokalnim vodičem uz korištenje slušalica koje omogućuju da se onako malo možemo lijepo  razići  i samostalno  doživjeti  sve znamenitosti.

crkvu Santa Maria Novella, kapelu   Medici

crkvu San Lorenzo,  katedralu na kojoj su radili mnogi poznati umjetnici, s fasadom od rozog, bijelog i zelenog mramora  koji je tipičan za Toskanu . Piazza  Signoria,  Palazzo Vecchio...

 galerija Ufizzi

najpoznatija svjetska galerija s djelima Botticellia, Giotta, Rafaela i Da Vincia, crkva Santa Croce i   šećer na kraju: Ponte Vecchio ,  poznati most preko rijeke Arno ,simbol Firenze. 

Prošetali smo  pored šarenih kućica na mostu Ponte Vecchio ,prešli  na drugu stranu rijeke Arno.

Od 11 firentinskih mostova ,najslikoviti i najstariji  most Ponte Vecchio ili stari most, jedini  je koji je ostao čitav nakon bombardiranja nacista tijekom Drugog svjetskog rata.

Na mostu koji datira još iz 14. stoljeća (sadašnji oblik) se nalazi se mnoštvo  kućica u kojima su zlatarnice i draguljarnice.

Visoko iznad trgovina, nalazi se skriveni prolaz poznat pod nazivom Corrodio Vasariano, a povezuje Uffizi Gallery i Pitti Palace.

Njegova prvotna namjena je bila da štiti obitelj Medici.

Prolaz je ponovno otvoren za javnost 1997. godine

Navodno je baš na tome mostu nastao i pojam bankrota.

Trgovcu koji bi zapao u dugove, vojnici bi razbili klupu (banco) na kojoj je prodavao robu od tud pojam  (Banco rotto = trula klupa ili razbijena klupa).

pa odšetasmo preko  do , Piazza della Signoria, na kojem se nalazi gradska vijećnica

Palazzo Vecchio a ispred nje replika Michelangelovog Davida

Hercules and Cacus

o kom  nađoh neke zanimljivosti 

Bilo je potrebno četiri dana da prenesu kip Davida iz Michelangelove radionice do trga (visok je 5.17m i oko 5t težak)

Kako bi se zaštitio od oštećenja kip je 1873. premješten u firentinsku Akademsku Galeriju, gdje stoji i danas.  Kopija kipa postavljena je na trg Piazze della Signorie 1910. godine.

Michelangelo je navodno dobio blok mramora koji nitko drugi nije htio jer ga je prethodni autor upropastio, zašavši dlijetom preduboko; Michelangelo je iskoristio tu "rupu" koja je danas između Davidove ruke s praćkom i donjeg dijela tijela

Već je dva puta restauriran, čak sad skoro za 500-godišnjicu izrade, ali opet se pojavljuju pukotine, jer je u stvari izrađen od lošeg mramora

 Michelangelo je Davida prikazao kao ljevorukog (praćka u lijevoj ruci a kamen u desnoj), a ostali umjetnici kao dešnjaka

 David je prikazan kao razrok. Prije koju godinu je kip laserski skeniran, pa su skužili da desnim okom David gleda pravo, a lijevim ulijevo. Vjeruje se da ovo nije slučajno, poznato je da je Michelangelo pribjegavao nepravilnostima, asimetriji i disproporciji da bi postigao željene efekte na svojim djelima.

Na leđima mu fali jedan mišić (na desnoj strani leđa, između kralježnice i lopatice), zbog manjkavosti mramora, pa ga Michelangelo nije isklesao (M to čak spominje u nekom pismu)

Neki dijelovi su u krivim proporcijama (neobično velika glava i ruke, pogotovo desna ruka), a neki promatrači će reći da su mu i genitalije premale. Obzirom da je kip Davida rađen tako da ga prikazuje PRIJE borbe protiv Golijata (a ne kao većina drugih, POSLIJE borbe), profesori anatomije kažu da je to potpuno anatomski korektno za tijelo u stanju 'predborbene napetosti'.

Kip je oštećen i neprikladnim restauracijama u XIX. stoljeću, na osnovi nekih kiselina, obnavljao se u više navrata, nakon što je 1527. u jednoj pobuni protiv Medici-a ostao bez lijeve ruke (iz vijećnice su bacili stolicu dole na prosvjednike i pogodili kip, pa se pokidala lijeva ruka na 3 dijela), godine 1813. i 1851. izgubio je nekoliko nožnih prstiju, a zadnji put, 1991., bio je žrtva nekog luđaka koji je čekićem slupao nožni prst na kipu. Ipak, događaj i nije bio u potpunosti koban, jer je omogućio znanstvenicima da saznaju da mramor kojim je Michelangelo radio dolazi iz kamenoloma Fantiscrittija u Misegliji, središnje od tri male doline u Carrari. Blok mramora izvađen je iz kamenoloma 40 godina prije izrade Davida.

Loggia dei Lanzi

Pored gradske vijećnice vidjesmo jedinstvenu galeriju skulptura, znanu kao La Loggia dei Lanzi.

nešto kao otvorena galerija. Tu me se najviše dojmio kip Perzeja koji drži Meduzinu glavu

Perseus sa glavom Meduse

Firentinska katedrala ili Duomo

 Krstionica katedrale sa "Rajskim vratima"

Na trgu Piazza del Duomo može se   vidjeti  oktogonalnu krstionicu i firentinsku katedralu s Giottovim zvonikom, veličanstvene primjerke renesansne arhitekture u raznobojnom mramoru. Na zvonik se može i popeti,  no i tu je  dugo čekanje u redu. 

 Iza trga Piazza del Duomo nalazi se otvorena tržnicaIl mercato di San Lorenzo

 gdje se prodaju razni proizvodi napravljeni of firentinske   kože torbe, jakne, i sl. i ovdje je gužvovito al  može se  pronaći dobar kakav zgodan komad  za nižu cijenu.

Pored tržnice San Lorenzo, je i zatvorena tržnica hrane, Il Mercato Centrale. Gdje se može i pojesti  pojesti tipično jelo  pašta ili probati lokalna delikatesa – lampredotto (goveđe iznutrice),a možete pronaći i vegansku, vegetarijansku i bezglutensku hranu.

Meni osobno pak najdraža delikatesa je La bistecca alla fiorentina ( odrezak) koji savršeno ide uz toskansko vino Chianti 

Ovog puta nismo fino papali , na brzinu pojeli   sendviče  i odlučili predahnut,  sjest i popit cappuccino.

Za kraj, malo raznih zanimljivosti fotkanih usput po ulicama:

od prodavača kestena 

 parkirani  bicikla 

Božićnog drvca u silu Alice in Wonderland   🙂prisjetih se  ovdje svoje timske   ekipe  Mucika ,zazu,vesnari ritaoh🤗

pa malo slatkih izloga nemožeš im odolit 😀

 a  lipe su mi  i ove s manje gužve ulice😎 u Firenci  na potezu od Katedrale i Piazza della Repubblica prema mostu Ponte Vecchio ....od poznatih dizajnera do onih  s  pristupačnijim cjenama  i Firenca je modna "metropola" koja se ozbiljno takmiči sa velikom četvorkom 

 a h  ma  ko Alisa ---- osjećh se 😀 

pa do nastavka 👋 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.