Moj profil

Gospođa Lavanda

Aromateka "Gospođa Lavanda" samo je nastavak priče o počecima uzgoja gorske lavande na planinskim pašnjacima Ličkog polja u Gorskom kotaru.

Plavoljubičasti cvjetovi lavande, oku prekrasni, opojnoga mirisa nisu više samo blago francuske Provanse, već polako nalaze svoje mjesto u krajolicima Hrvatske. Iako je bije glas mediteranske biljke, lavanda se može uspješno uzgajati i u kontinentalnim krajevima i na nadmorskoj visini do 1200 m.

Tako je na planinskom pašnjaku Gorskog kotara, u mjestu Lukovu pored Fužina, gđa. Ivanka Petrovski prije tri godine hrabro odlučila posaditi lavandu. Unatoč svim skepticima koji su s nevjericom gledali kako Ivanka sa žarom umjesto krumpira sadi lavandu, pokusna plantaža lavande je zaživjela. Da je itekako stvarna, i više od toga - raj za oči, a melem za dušu, uvjerilo se i Uredništvo Coolinarike hodajući kroz redove plavoljubičaste lavande okružene visokim zelenim borovima.

Gorska lavanda je sorta koja voli oštru, planinsku klimu a u Liču je našla svoje mjesto u viziji obožavatelja života s prirodom.



Kako to da ste se odlučili za uzgoj lavande u Gorskom kotaru?
Nema nekog posebnog razloga, u ovo područje dolazim od djetinjstva i neobično ga volim pa sam nekako poželjela da i u našim planinama raste lavanda kao u Provansi. Učinilo mi se kako bi bilo predivno da se Ličko polje plavi od nasada lavandi.

Lavandu najčešće povezujemo sa sunčanim Hvarom, dalmatinskim otocima i toplim Mediteranom, a rijetko s planinskim područjem?
Postoji više od 30 podvrsta i hibrida lavande u raznim bojama cvjetova tako da lavanda s Hvara zapravo nije lavanda, već hibrid prave lavande i širokolisne lavande - Lavandula hybrida ili Budrovka, poznatija kao lavandin ili sivka. Mi ovdje u Fužinama uzgajamo pravu gorsku lavandu Lavandula officinalis vera.

Koja je onda razlika između lavande i lavandina?
U Hrvatskoj se uglavnom uzgajaju lavandini. Daju više ulja od lavande, ali je ono drugačije kvalitete, odnosno kemijskog sastava i mirisa. Naime, eterično ulje lavandina sadrži više kamfora pa se zato koristi kao repelent (sredstvo koje odbija insekte) i odličan je analgetik za bolne i upaljene mišiće.

Prava lavanda sadrži relativno manje eteričnog ulja, ugodnog slatkastog, mednog mirisa pa je njezino ulje relativno skupo. Za njega se s pravom kaže da je kraljica među uljima, blagog je djelovanja, ne iritira kožu pa se može direktno na nju nanositi i JEDINO ono od svih sorta lavande djeluje jako smirujuće, pomažući tako kod nervoze, fizičke napetosti, stresa i nesanice.

Baš iz tog razloga, pokrenula sam postupak zaštite geografskog porijekla ove naše, "gorske lavande", koja se prilagodila ovom kraju i ima drugačije sastojke nego francuska lavanda što pokazuju i analize njezinog eteričnog ulja.

Gdje nabavljate sadnice prave lavande?
U Hrvatskoj je teško nabaviti sadnice iz domaće proizvodnje, kod nas sve dolazi iz uvoza. S obzirom da je ovdje divlje podneblje i oštra klima, nisam željela nikakve sadnice iz rasadnika ili uvoza. Tako da ih suprug i ja nabavljamo od jedne gospođe iz Hrvatskoga zagorja koja sama uzgaja lavandu, a zbog sve veće zainteresiranosti okolnih stanovnika za uzgoj, uskoro planiramo otvoriti i vlastiti rasadnik.

Kada se sadi lavanda?
Novi nasadi se sade u srpnju, a može i u rujnu, dok je toplo. Bitno je da posađena biljka do zime ima dobro razvijen korijen u tlu kako bi mogla preživjeti hladnoće.

Kako stoje stvari s uzgajivačima u Hrvatskoj?
U Hrvatskoj ima uzgajivača i koji su puno prije nas počeli, npr. dosta ih ima u Istri, ali mi smo jedini koji uzgajaju ovu vrstu gorske lavande, većinom se uzgajaju lavandini. Ipak država daje poticaj za uzgoj lavande pa sada ima sve više i više interesa za to.

Osim probnog nasada u Lukovu, prošle godine ste zasadili još novih sadnica lavande na drugom mjestu?
Zasadili smo zapušteno područje nepokošenih livada na Ličkom polju, a
10 000 sadnica je usprkos oštrim zimskim vjetrovima i snijegu, uspješno prezimilo na nadmorskoj visini od 650 metara.

Koje su najveće poteškoće kod uzgoja lavande?
Lavanda nije pretjerano zahtjevna biljka, ali prvih par godina dok buseni ne stasaju ima dosta problema s korovom, pogotovo zato jer planiramo eko uzgoj i ne želimo koristiti nikakve herbicide.

Tko je "Gospođa Lavanda"?
"Gospođa Lavanda" samo je nastavak priče o goranskoj lavandi, to je moja mala aromateka u Fužinama u kojoj prodajem prve proizvode ove prelijepe biljke i druge mirisne suvenire i proizvode iz kućne radinosti ljudi iz Gorskog kotara i Primorja. Tu se može naći prirodnih sapuna, buketića i mirisnih vrećica od lavande, kvalitetnih i neobičnih eteričnih ulja (melisa, komorač...) i hidrolata, ali i raznih ukusnih, jestivih suvenira s ovog područja (džemova od šumskog voća, domaćih travarica od plodova i korijenja goranskih biljaka...).

Završili ste školu za aromoterapeuta i aromamasera, što biste rekli za eterično ulje prave lavande?
Lavandino ulje dovodi u međusobnu ravnotežu duh i tijelo pri čemu djeluje smirujuće i energizirajuće. Smanjuje iscrpljenost i vrlo je korisno protiv nemira i anksioznosti. Ako se nakapa kraj jastuka, pomaže kod nesanice i poboljšava san. Eterično ulje lavande može se koristiti protiv glavobolje i depresije.

Cvijet i sjemenke lavande koriste se u kuhinji. Kuhate li vi s lavandom?
Za sada još ne, nisam dobila inspiraciju niti upoznala ljude koji bi mi dali preporuku, ali koristim je za pripremu vrlo ukusnog čaja. Ova lavanda ima slatkasti miris i okus, a čaj je žućkasto-zelenkaste boje.

Koji su vam daljnji planovi?
U planu nam je mala destilerija u kojoj ćemo raditi vlastite proizvode od lavande čime bismo obogatili ponudu u aromateci "Gospođa Lavanda".

Da nije sve bilo tako jednostavno kako možda sada izgleda, pokazuje i Ivankina životna priča. Bilo je potrebno puno hrabrosti kao bi se odlučilo i uspjelo u potpunosti promijeniti način života, ostaviti posao, prodati stan u Rijeci, preseliti se u Fužine i unatoč nevjerice stanovnika, pokušati s uzgojem lavande. Svi mi sanjamo svoj san koji, nažalost, previše puta na javi izblijedi. Ivanka je velikim dijelom uspjela i na najboljem je putu da ostvari san o plavoljubičastim pašnjacima Gorskog kotara.

Od srca joj želimo puno sreće, a sve vas koje put nanese u Fužine pozivamo da malo stanete kod "Gospođe Lavande" i iz prve ruke poslušate priču o gorskoj lavandi od jedne zaista posebne gospođe.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.