Moj profil

Guarana

Jeste li za guaranu, napitak koji osvježava um i tijelo bolje od naše dobre stare kave?

Guarana, koja je već dulje nezaobilazan sastojak energetskih napitaka, u posljednje vrijeme doživljava i važan uspjeh kao solonapitak. Baš kao i mnoge druge supernamirnice, i guarana je bila poznata pradavnim stanovnicima područja Amazonije u Južnoj Americi koji su prah njezinih sjemenki razmućen u vodi koristili za jačanje i osvježavanje i duha i tijela.

Guarana je za osobe koje rade noću!

Za razliku od kave koja na naš organizam djeluje brže, ali i kratkotrajnije, guarana koja sadrži 6 – 8 posto više kofeina ima sporiji, ali jači i dugotrajniji učinak (njezin učinak, ovisno o organizmu, počinje otprilike nakon jednog sata, a traje i do šest sati!). Stoga sasvim razumljivo guarana nije primjerena za brzopotezno jutarnje razbuđivanje, već je, ovisno o našim potrebama, kao stvorena za dnevno i noćno psihofizičko vitaliziranje, regeneriranje i osvježavanje.

Osim kod umora te psihičke i fizičke iscrpljenosti, učinkovita je i kod bezvoljnosti, dekoncentracije, stresa pa i depresije, a slovi i kao afrodizijak. 

Idealna je za osobe koje su izložene povećanim psihofizičkim naporima, primjerice studentima, sportašima i liječnicima, a kako pozitivno utječe na mentalne sposobnosti poput pozornosti, koncentracije, mišljenja i pamćenja, posebno je primjerena osobama koje rade u noćnoj smjeni.

Guarana je zdrava!

No, osim što je učinkovitija, gurana je, zahvaljujući svojim sastojcima, i primjerenija našem organizmu od kave te tako ne samo zdravija već i ljekovitija. Kako se gurana mnogo sporije i dulje otpušta u krvotoku, ona, primjerice, ne izaziva svojevrsni šok u našem organizmu kao što to čini kava.

Guarana koja sadrži 6–8 posto više kofeina od kave i ima sporiji, ali jači i dugotrajniji učinak.

Osim toga, pozitivno djeluje na bubrege i mokraćne organe, srce i krvotok te potiče izlučivanje štetnih i otrovnih tvari iz organizma, pridonoseći tako i topljenju masnih naslaga. Osim kod umora te psihičke i fizičke iscrpljenosti, učinkovita je i kod bezvoljnosti, dekoncentracije, stresa pa i depresije, a slovi i kao afrodizijak. Djeluje i protiv glavobolje i migrene te drugih manjih bolova.

Guarana se može dodati raznim napicima!

Ovisno o individualnim navikama pojedinca, dnevna doza iznosi 1–2 čajne žličice praha koji se može otopiti u čaši vode ili bilo kojoj drugoj hladnoj ii mlakoj, nipošto vrućoj tekućini (kako se ne bi uništili korisni sastojci!), voćnom soku, biljnom ili voćnom čaju ili kakau. Napitak od guarane, koji je opora, gorka okusa, može se, baš kao i napitak od kave, po želji zasladiti šećerom, prirodnim ili umjetnim zaslađivačima te garnirati vrhnjem ili mlijekom životinjskog ili biljnog podrijetla.

Naravno, prah guarane može se dodati i bilo u koji zdravi napitak ili jelo, smoothie, shake, mueslie, kaše, pahuljice, čokolino i slično. No, osim kao napitak ili prah, guarana je dostupna i kao dodatak prehrani u tabletama ili kapsulama, čime se izbjegavaju nedoumice s upotrebom i doziranjem jer prekomjerna količina može uzrokovati poremećaje u spavanju, besanicu, lupanje srca te glavobolju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.