Moj profil

Halloween – mrak noć

Zašto ne bismo organizirali proslavu za Halloween u vlastitoj kući na koju možemo pozvati djetetove prijatelje i poznanike? Pripremite ukrase i kostime na temu vještica, čudovišta i duhova te razmislite o igrama koje djeca mogu igrati zajedno.

Od polovice listopada u izlozima dućana se počinju pojavljivati bundeve (prave ili plastične) i ukrasi. To je znak da je anglosaksonski praznik Halloween već postao i dio naše kulture. Djeca nestrpljivo čekaju da dođe 31. listopad kada se zabavljaju, preoblače i šminkaju u vještice, čudovišta i duhove.

Zašto ne bismo organizirali proslavu u vlastitoj kući na koju možemo pozvati djetetove prijatelje i poznanike? Mogla bi biti stvarno savršena ako pripremite ukrase na temu i kostime za sve te unaprijed razmislite o igrama koje djeca mogu igrati zajedno.

Kako bi proslava bila zabavnija, organizirajte vesele "vještičje" aktivnosti koje potiču dječju maštu.

Ukrasi

Kako bi se stvorila prava atmosfera za zabavu, neizostavni su ukrasi. Prvenstveno halloweenski! Možete ih napraviti zajedno s djetetom koje će se zabaviti čak i tijekom priprema.

Jack O' Lantern

Materijal: bundeva i svijeća

Tradicija govori da je Jack duh koji kruži u noći i čeka Sudnji dan: kako bi osvijetlio put među sjenama, koristi unutrašnjost bundeve. Jackova lampa je postala simbol Halloweena pa niti zabava ne može biti bez nje. Kako je pripremiti? Nožem izrežite gornji dio bundeve. Zatim, uz pomoć djeteta, žlicom ispraznite pulpu. Na kraju izrežite oči, nos i usta i umetnite unutra zapaljenu svijeću.

Papirnate bundeve i šišmiši

Materijal: narančasti i crni papir, crni kolaž, žuti tanki papir, bijela bojica, najlonski konac.

Osim lampe od bundeve, mogu se napraviti ukrasi istog oblika. Dovoljno je nacrtati oblik velikih bundeva na narančastom papiru: izrežite prostor za oči, nos i usta i u pozadini nalijepite tanki žuti papir kako biste stvorili izgled upaljene svijeće. Na crnim papirima bijelom bojicom nacrtajte šišmiše, zatim ih izrežite i objesite na strop glavom prema dolje tako da im provučete najlonski konac kroz rep.

Leteći duhovi

Materijal: bijeli tanki papir, časopisi, ljepilo, najlonski konac

Od lista časopisa se napravi kuglica promjera oko 10 cm. Zatim se prekrije listom tankog bijelog papira tako da pada kao da je plahta nekog duha. Gornji dio loptice se zalijepi za papir s malo ljepila. Na kraju se malom duhu nacrtaju oči i usta, a može se zalijepiti na strop najlonskim koncem.

Paukovi i paučina

Materijal: crni tanki papir, žuti tanki papir, najlonski konac, škarice, ljepilo

Kako biste napravili paukove, izreže se kvadrat tankog crnog papira i napravi se kuglica, podere se na rubovima tako da se napravi 8 trakica koje lelujaju (nožice): nakon toga se nalijepe oči, koje prethodno izrežete od žutog tankog papira. Za paučinu vam je potreban kvadrat crnog tankog papira, kojeg ćete presavinuti na pola dva puta i dobit ćete manji kvadrat. Nakon toga dva suprotna kuta približite i napravite trokut. Zatim još jednom presavinite papir tako da dijagonalna strana dotakne vertikalnu stranu. Svaki taj najmanji trokut razrežite, pripazite; ako želite dobiti paučinu ne smijete razrezati središnji dio papira i morate razmotati vanjske rubove. Na dijagonalnoj strani izrežite škaricama mnogo paralelnih trakica udaljene po 1 cm. Na kraju rastvorite papir: paučina je spremna da se nalijepi na stakla prozora. Pauke pričvrstite najlonskim koncem.

Crni lampiončići

Materijal: crni papir, crveni tanki papir, škarice

Crni papir presavijte na pola, a škaricama učinite par rezova na presavijenoj strani. Rastvorite papir, oblikujte cilindar tako da ga zarolate i zalijepite rubove. Na vrhu lanterne nalijepite pincetom trakicu papira koja služi kao ručka. Na kraju umetnite unutar cilindra crvenu tanku kartu kako biste dobili dojam da je lanterna osvijetljena.

Koktel od bundeve

Materijal: bundeva i voćni sok

Temeljni sastojak uspješne proslave je stol opremljen sendvičima, kolačićima i raznim pićima. Ispraznite pulpu iz bundeve i napunite je voćnim sokom i dobit ćete originalno piće za sve male uzvanike. Servirajte tako da stavite žlicu za juhu u bundevu i njome punite čaše.

Kostimi

Maske najstrašnijih likova su pravi protagonisti Halloweena. Napraviti ih kod kuće je vrlo jednostavno:

  • Da napravite odjeću vještice ili vješca, neka djeca obuku odjeću tamne boje, po mogućnosti crne. Najvažniji je "ogrtač", a možete ga napraviti od velikog komada crne tkanine ili čak vreće za smeće.
  • A šešir? Na listi crnog kartona nacrtajte krug od 70 cm. Unutra označite dva pravca kako biste dobili dva dijela, jedan puno veći od drugog. Izrežite širi dio i zarolajte ga da dobijete kornet. Rubove zalijepite ljepilom ili klamericom i dobit ćete simpatičan šešir. Pustite djeci da se zabavljaju ukrašavajući ga mjesecom i zvijezdama koje su izrezali iz staniola.
  • Šminkom koja je posebno namijenjena za osjetljivu kožu možete nacrtati na dječjim licima bore ili neki madež. Pribor za vješticu će biti mala metla ili crni plišani mačić, dok je vještac opremljen magičnim štapićem koji ćete napraviti od štapa, a može ga pratiti plišana sova.
  • Još je jednostavnije preobući se u duha: dovoljna je stara bijela plahta na kojoj treba napraviti otvore za oči i usta.

Igre

Kako bi proslava bila zabavnija, možete organizirati vesele aktivnosti koje potiću dječju maštu.

Tko prvi do slatkiša?

Materijal: papirnate vrećice za kruh, bomboni, čokoladice, riža i štap

Ovo je igra koja se može igrati samo ako imate na raspolaganju veći prostor, bez namještaja koji može predstavljati opasnost za djecu. Papirnate vrećice napunite bombonima, čokoladicama i rižom i objesite ih za strop. Jedan po jedan, djeca moraju pokušati uz pomoć štapa rastrgati većicu i doći do slatkiša.

Lov na bombone

Materijal: bomboni, slatkiši

Odrasli u kući sakriju veliku količinu bombona. Djeca moraju ići u potragu za "blagom": tko u roku od pet minuta pronađe više bombona je pobjednik i dobije na poklon slatkiše.

Utrka mumija

Materijal: toalet papir (WC role)

Djeca se podijele u momčadi od tri člana. Svaka grupa bira među sobom tko će biti mumija. Ostali prijatelji moraju omatati dijete u toalet papir, počevši od stopala. Pobjeđuje momčad koja u što kraćem vremenu uspije napraviti mumiju.

Stavi nos u bundevu

Materijal: papiri u boji, selotejp

Na papirić se nacrta bundeva koju treba objesiti na zid, a na drugi papir nos i učvrsti s malo samoljepive trake. Nakon toga se djeca podijele u dvije grupe. Mališani moraju jedan po jedan zavezanih očiju pokušati staviti nos u bundevu slušajući savjete prijatelja. Pobjeđuje grupa koja je najbrže izvršila zadatak.

Baci duha

Materijal: časopisi, bijela tkanina, konac, kutija papira

Od lista časopisa napravite loptu i prekrijte je bijelom tkaninom kroz koju treba provući konac kako biste napravili malog duha. Treba ih se napraviti onoliko koliko je sudionika u igri. Svaki natjecatelj baci svog duha i pokuša pogoditi kutiju. Tko ne uspije ispada iz igre i krug ponovno počne. Pobjednik je dijete koje je najduže ostalo u igri.

Čudovišne majice

Materijal: komad plexiglassa, crvena boja za odjeću, onoliko bijelih majica koliko ima djece

Ovo je kreativna igra koja se može predložiti djeci kad se umore od trčanja po kući. Na radni stol se postavi plexiglass i na njega crvena boja za odjeću. Jedan po jedan svatko treba napraviti crtež na temu Halloweena (vještičin šešir, mačka, duha, bundevu, pauka...) umačući prst u boju. Nakon toga odrasli pomognu da se bijela majica prisloni na plexiglass i da se boja primi na tkaninu tako da se mališanov crtež preslika.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.