Moj profil

Hura! Stigli su školski praznici!

Konačno ćete se moći posvetiti djetetu, a ne njegovim školskim obavezama. Iskoristite stoga razdoblje koje je pred vama te u zajedništvu s djetetom osmislite i provedite praznike koji će se još dugo, dugo pamtiti.

Za snježni pripremite vruće napitke, kakao i voćni čaj obogaćen mirodijama, a za jelo primjerice kolačiće i slane pogačice.

Ruku na srce, u uvjetima u kojima živimo i radimo, djeca mnogo vremena provedu sama. Sama ustaju, sama jedu, sama gledaju televiziju. K tome još i kada se bavimo njima, središte naših interesa vrlo često nisu ona sama nego njihove mnogobrojne školske obaveze. Iskoristite stoga razdoblje koje dolazi te djetetu posvetite vremena koliko god možete.

Iako i djeca i odrasli moraju biti u društvu svojih vršnjaka, u ovom razdoblju budite što više zajedno. Koliko je to moguće i primjereno, uključite djecu u svoje aktivnosti, a vi aktivno sudjelujte u njihovima. U dogovoru s djetetom, primjerice, proslavite završetak polugodišta, organizirajte party na otvorenom u počast snježnom pokrivaču ili prvom snijegu u novoj godini te se upustite u nostalgično putovanje vlakom u nepoznato.

I naravno, provodeći vrijeme zajedno što više razgovarajte, razmjenjujte misli i osjećaje. Međusobno si tumačite, obrazlažite i objašnjavajte. Nemojte bježati ni od problema. Brižno i suosjećajno pomognite djetetu da osvijesti problem te dogovorite način na koji ćete ga zajedničkim snagama prevladati. Jednostavno, potrudite se da što bolje iskoristite odgojni potencijal zajedničkog provođenja slobodnog vremena za razvoj i obogaćivanje svoga djeteta u emocionalnom, kreativnom i intelektualnom smislu te razvijanje zajedništva temeljenog na međusobnom razumijevanju, očekivanju, primanju i davanju.

Proslavite kraj I. polugodišta

Upriličite svečani ručak ili večeru u vlastitom domu ili pak otiđite u "ozbiljan" restoran u gradu. Vrijeme iskoristite za razgovor o proteklom razdoblju u školi i o onome što je dijete naučilo.

Naučite nešto od svojega djeteta te ga potaknite da odabere i pouči vas njemu posebno interesantnom sadržaju. Ako niste u potpunosti zadovoljni djetetovim uspjehom, razgovarajte i o mogućim razlozima, ohrabrite ga, uvjerite da mu želite i možete pomoći te ga motivirajte za rad i postignuće. Naravno, nakon što se dobro odmori i akumulira energiju za nove školske izazove. Proslavljanje završetka školskog razdoblja neka postane vašim malim obiteljskim ritualom.

Iako i djeca i odrasli moraju provoditi vrijeme u društvu svojih vršnjaka, posebno razdoblje u godini zahtijeva i odstupanje od pravila. Iskoristite stoga praznike za međusobno zbližavanje i upoznavanje.

Djeca neka sudjeluju u vašim aktivnostima, a vi u njihovima

Ako trčite, vozite bicikl, bavite se nekim sportom i odlazite na neki od oblika sportske rekreacije, jednom povedite dijete sa sobom. Na povratku možete skrenuti na sok ili čaj u kafić koji je inače rezerviran za kave s vašim prijateljicama.

Proslavljanje završetka školskog razdoblja neka postane vašim malim obiteljskim ritualom. Upriličite svečani ručak ili otiđite u "ozbiljan" restoran.

Drugi put neka vam se pridruži na otvaranju izložbe, na promociji za koju znate da neće predugo trajati ili kraćoj kazališnoj predstavi ako ste sigurni da nečim može privući i djetetovu pozornost. Jednako tako, neka dijete odvede vas u "svoju" slastičarnicu, pizzeriju ili fast-food restoran, u kojima se (i pod cijenu kojeg suvišnog dekagrama) doista prepustite zajedničkom uživanju u slasnom kolaču, pizzi ili hamburgeru. Nadalje, zašto radi društva sa svojim djetetom ne biste navukli role, potrčali parkom, sjeli na klackalicu ili se na sanjkama spustili padinom?

Upriličite snježni party

Organizirajte ga, naravno, na otvorenom, u dvorištu, na obližnjoj livadi ili još bolje u podnožju brda. Ako nema snijega, party planirajte dan nakon što padne. Za snježni party pripremite vruće napitke, kakao i voćni čaj obogaćen mirodijama, a za jelo primjerice kolačiće i slane pogačice. Naravno, ako imate volje, možete pripremiti i klasičan roštilj ili na otvorenoj vatri peći kobasice na štapovima, što zimi predstavlja poseban doživljaj.

Zabava pak mora biti u potpunosti podređena snijegu. Uz sanjkanje, grudanje i valjanje po snijegu, natječite se u tome tko će izvaljati najveću grudu, načiniti najljepšeg ili najvećeg snjegovića, tko će načiniti najviše gruda u zadanom vremenu i tome slično.

Organizirajte nostalgični izlet

Kako nema pravih praznika bez izleta, organizirajte nostalgično putovanje vlakom u neki, djetetu nepoznat i ne previše udaljen grad. Putovanje vlakom, k tome još i zimi, predstavlja poseban događaj, posebno ako ste prethodno zajednički pročitali neizostavnu knjigu Mate Lovraka "Vlak u snijegu". Za cilj odaberite mjesto u kojem dijete također ima što vidjeti i doživjeti. Cilj vašega putovanja neka stoga bude srednjovjekovni dvorac, tehnički muzej, zvjezdarnica, prirodoslovni muzej, pomorski muzej i slično.

Odaberite sportske aktivnosti

Kako djeca sve više vremena provode sjedeći u zatvorenim prostorima, a sve manje trčeći i igrajući se u svom prirodnom okolišu, na dvorištima, livadama i šumarcima, već od najranije dobi imaju problema s viškom kilograma i lošim držanjem. Dodajmo tome i činjenicu da pri izboru dodatnih aktivnosti roditelji često daju prednost intelektualnim i umjetničkim, pred fizičkim i sportskim.

Ako trčite, vozite bicikl, bavite se nekim sportom i odlazite na neki od oblika sportske rekreacije, jednom povedite dijete sa sobom.

Zimski su praznici stoga idealni za raspravu o važnosti bavljenja sportom te upoznavanje djeteta s različitim sportovima u svrhu odabira onoga koji će se djetetu najviše svidjeti te mu, s obzirom na njegove psiho-fizičke osobine, i odgovarati. U tu svrhu, u dogovoru s djetetom odredite prioritete, prikupite informacije o sportskim klubovima te dogovorite i upriličite odlazak na treninge. Prednost dajte klubovima u kojima rade stručni i iskusni treneri, koji su se već dokazali u radu s djecom.

Naravno, pri izboru aktivnosti i poticanju djeteta na bavljenje odabranim sportom nemojte se nipošto motivirati materijalnim i sportskim postignućima vrhunskih sportaša. Dijete potaknite na bavljenje sportom isključivo u funkciji njegova zdravlja, uživanja u igri i kretanju te razvijanja ne samo njegovih fizičkih i psiho-motornih sposobnosti, nego i pozitivnih osobina ličnosti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.